2012. július 9., hétfő

Eperlikőr

Mostanában ritkán hozok új receptet. Több oka is van, mint pl. a munka miatti időhiány, a hőség vagy legutóbb éppen a nyaralás...de ezek csak kifogások, mert ha őszinte akarok lenni, a havi 4 bejegyzésnél azért ezek mellett is lehetnék aktívabb. Úgyhogy az előzőekhez - mindhez külön-külön :D - hozzá kell adnom a lustaságot is, bár ez nem a legpontosabb, csak a legegyszerűbb, így egy éppen megfelelő kifejezés.
Huhh, jól körülírtam. Nem is húztam volna ennyire el a bevezetőt, ha nem egy epres receptet hoznék :)) - még szerencse, hogy a blogírás nem verseny és talán valakinek éppen most, de akár jövőre is aktuális lehet a recept. 
 

Valójában nem terveztem idén ezt a likőrt, viszont egy alkalommal olyan apró szemű epret sikerült szednünk, hogy úgy döntöttem, némi vodkában kell beteljesíteniük a végzetüket.
Az első fázisban nem sok teendő van vele, az epret meg kell tisztítani, üveg(ek)be tenni, és annyi vodkával felönteni, amennyi cca. egyujjnyira ellepi. Nagyobb szemű eprek esetén érdemes darabolni azokat - a méret nem kikötés, de az, hogy a gyümölcs valóban érett és zamatos legyen, igen.
Hűtőszekrénybe téve érlelődni hagyom legalább 3, de inkább 4 hétig, egy hónapig. Ezután először tiszta, sűrű szövésű anyagon felfogom az epret, közben finoman ki is nyomkodom, "préselem" a levét, majd másodszor kávéfiltere(ke)n szűröm át a vodkát. Ez hosszadalmas folyamat, amit nem érdemes siettetni, különben zavaros lesz a likőr a végén, viszont magára lehet hagyni a szűrés alatt, csak időnként rá kell nézni és ki kell cserélni a filtert.


A kiválasztott üvegbe szórom a cukrot és felöntöm az epres vodkával - időnként megforgatom, összerázom, amíg feloldódik, majd hűtőszekrénybe teszem a kész likőrt. Jól behűtve, jégkockával vagy anélkül akár azonnal is fogyasztható, de kis pihenő után még finomabb lesz!


Hozzávalók: apró szemű édes eper, vodka, valamint 5 dkg kristálycukor minden 2 dl - átszűrt - epres vodkához.

2 megjegyzés :

Unknown írta...

Imádom a likőröket amiket felraksz! Nekem sem sok kedvem van mostanság blogolni, kicsit lusti vagyok én is. Remélem majd fellendülsz kicsit te is :)

egycsipet írta...

Köszi Vikvi! :)
Háááát, majd kiderül, most szabin vagyok, így talán kicsit több időm van/lesz erre is. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...