2013. augusztus 5., hétfő

Málnalikőr

A gyümölcsös likőrök újabb darabja. Elképesztő színe és illata van, na és persze finom is, de még jobb lesz, ha hagyjuk érni (eldugtam a többi likőr mögé, úgyhogy van remény :D).


Ugyanúgy készítettem, mint általában a gyümölcsös-virágos likőröket. A málnát leöblítettem, lecsepegtettem és kissé le is itattam róla a maradék vizet. Egy nagyobb befőttes üvegbe tettem a szemeket, mellé tettem egy fél (felhasított) vaníliarudat is, és felöntöttem vodkával. Lefedve, szobahőmérsékleten hagytam érni 3-4 hétig, időnként felráztam az üveg tartalmát.
Az előérlelési idő után először többszörösen hajtogatott, sűrű szövésű anyagon, majd másodszor kávéfiltere(ke)n átszűrtem a málnás vodkát. Ezután a folyadék mennyiségét megmértem és a szükséges cukormennyiséget a likőrösüvegbe szórtam. Erre öntöttem a kétszer megszűrt, immár csodásan tiszta, rubinvörös folyadékot, majd az üveget lezárva néhány alkalommal felráztam, amíg a cukor feloldódott. Ezután ment a kamrapolcra a többi mögé - már finom és fogyasztható, de néhány hetes (hónapos) utóérleléssel (még) tökéletesebb lesz.


Hozzávalók kb. 0,5 kg málnához: 6 dl vodka (vagy amennyi ujjnyira ellepi) és fél rúd vanília (elhagyható), átszűrés után minden dl vodkás málnához kb. 3 dkg cukor (vagy ízlés szerint, érdemes megkóstolni és inkább utána ízesíteni).
Tovább olvasom...