2010. szeptember 9., csütörtök

Aszalt paradicsom

A paradicsom új formája. :)) Legalábbis nálam, ugyanis még sosem készítettem, de mivel idén szert tettünk egy aszalógépre, nem is volt vitás: a meggy, a házi ételízesítő és egyéb finomságok után ideje volt kipróbálni paradicsommal is.


A paradicsomokat félbevágtam - némelyiket negyedeltem, mert nem akart beférni a gépbe :)) -, a magos-leveses részüket kiskanállal kikapartam, a "húsukat" enyhén sóztam, borsoztam, majd tálcára helyeztem őket. Egy tálcára eredeti súlyában mérve kb. 1 kg paradicsom fért fel.


Ezután következett a szárítás, néha tálcacserékkel, átrendezéssel, összesen úgy 22-24 óráig. Ekkor a paradicsomok java már zörgősre száradt, de még volt néhány "bőrszerű" is közöttük. Bár a géphez tartozó leírás szerint idáig elég szárítani, én nem mertem megkockáztatni, így a végén még egy sütisütés után az egészet betoltam egy órácskára a sütőbe is, 90 °C-ra... Ettől némileg sötétedtek a darabok, de legalább csontszáraz lett az összes.
Kíváncsian várom a felhasználást, remélem, beválik. Sajnos az idei "szupernyár" alatt nagyon rosszul érik a paradicsomunk (ez az adag még augusztus elején ért be, akkor aszaltam), így ha csak bele nem botlunk a vénasszonyok nyarába, már nem lesz lehetőségem aszalni, de legkésőbb jövőre mindenképpen szeretném kipróbálni a félig aszalt, fűszeres olajban érlelt változatot is. Ehhez kapcsolódó jótanácsokat szívesen fogadok. :)
Addig is: köszönöm ezúton is Katának a segítséget, útmutatót a paradicsomaszalással kapcsolatban! :)


Aszalódott: 4 kg paradicsom (egészben mért súly), só, frissen őrölt bors.
17 dkg (igen ennyi, nem elgépelés) szárazra aszalt paradicsom lett az eredménye.

10 megjegyzés :

Unknown írta...

Kicsi adag maradt a végére, de aranyat érhet. Biztosan nagyon finom, valószínűleg elég egy keveset kivenni felhasználáskor mivel szárítva töményebb az izé. Én az aszalt szilvát és egyéb gyümölcsöt próbálnám még ki. De mivel ilyen aszalónk nincsen csak áhítozom utánunk. Neked viszont gratulálok, ügyes vagy.:)

szepyke írta...

Jaj, nekem is kell ilyen! De széééééééép!

Bianka írta...

Nagyon jó ötlet és hasznos

Puszedli írta...

Óóó, de irigyellek ezért! A boltokban csak aranyáron lehet ilyesmit beszerezni..

Ildy írta...

Szóval azt mondod, érdemes venni egy ilyen szerkentyűt? Én eddig sütőben gondoltam csinálni az ilyesmit. Kíváncsian várom a gyümölcsaszalós tapasztalataidat, ha lesz ilyen.

Ami írta...

Amindenit! Nekem ez nagyon tetszik! Kár, hogy nincs aszaló gépem :(....
De lenne egy pofátlan kérdésem, amit inkább e-mailben írom meg.
puszka!

margit2 írta...

Nagyon jól mutat! :) .... Még sosem csináltam az aszalógépemmel, pedig már pár éve van... Eddig tulajdonképpen csak szilvát és paprikát aszaltam benne... Pedig ez is hasznos lehet...

Kata írta...

Csipet, nincs mit, szívesen:))

Nagyon guszták lettek, idáig érzem az illatukat!

Thrini írta...

Mennyi finomságot fogsz ebből készíteni!

egycsipet írta...

Gaby Erika, köszönöm! Meggyet, banánt és almát aszaltam már vele, jól sikerültek. Sárgabarackot és szilvát csak szerettem volna, sajnos idén nagyon rossz a termésünk, de remélem jövőre jobb lesz, és akkor kipróbálhatom azokat is! :)

Szepy, csak nézni? :D

Bianka, köszi!

Puszedli, ha nem lenne saját termésünk, akkor is aranyáron lenne. Sajnos házilag igazán csak úgy éri meg, ha van saját termés, legalábbis idén nem igazán van dömping semmiből a piacon. :(

Ildy, én úgy számolgattam, hogy hosszú távon jobban megéri, nekem az elektromos sütőm sokszor annyit fogyaszt, mint az aszaló. Az első meggyaszalásomról itt olvashatsz. :)

Ami... :)))))

Margitka, remélem, hasznos lesz. :)

Kata, kirohantam és beleszagoltam az üvegbe. Mmmm! :)) Köszönöm! :*

Thrini, remélem! :) Majd megyek hozzátok szétnézni, ki hogyan és miket készít. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...