2010. szeptember 22., szerda

Savanyú káposztás tészta

A savanyú káposztás tészta az egyik kedvenc ételünk. Egy azok közül, amiket gyerekként nem igazán kedveltem, felnőtt fejjel viszont annál inkább. Bár zömmel készen vásárolom a tésztát, ehhez az ételhez kivétel nélkül mindig gyúrom, elvből nem is készítem mással, a hagyomány az hagyomány... Na és persze valóban sokkal finomabb, ha frissen gyúrt tészta adja az alapját. :))


A házi tészta készítéséről...
Gyúrt tészta készítésekor alapesetben fél kg liszthez 4 tojást szoktam adni. Ez a már kellően tojásos, de még vízzel pótolandó kategória. Egy tálba lisztet teszek, ráütöm a tojást, adok egy nagy csipet sót hozzá. Ha van itthon sikér, abból is teszek egy késhegynyit, segít nyújtásnál. Az ujjaimmal elkeverem a tojásokat a liszttel, majd miközben gyúrni kezdem, fokozatosan, kortyonként elkezdem a vizet is hozzáadagolni. Addig dolgozom, míg gombócba kezd összeállni az anyagom. Ekkor már nem adok hozzá semmit, csak gyúrom: először a tálban, majd amikor már kezd tészta külsőt ölteni, gyúródeszkán, vagy egyszerűen a munkalapon. Kb. 10 percig gyúrom - ekkor nem baj, ha még némileg rücskös a felszíne, nem tükörsima, a pihentetés majd kisimítja. :) A tálat kissé kilisztezem, beleteszem a tésztagolyómat, megszórom liszttel a tetejét, végül folpackkal légmentesen lefedem az edényt. Kb. fél-egy órán át hagyom így pihenni, de ha tovább áll, az csak jó.
A pihentetési idő végére a tészta kicsit ellapul-ellágyul. Kiveszem a tálból, enyhén lisztezett felületen néhány mozdulattal átgyúrom. Azonnal kisimul a tészta, hozza a már elvárt, tükörsima felületet. Ekkor 2 vagy 3 darabba vágom, majd gombócot formázok belőle. Egy-egy tálkával lefedve, újabb fél óráig pihenni hagyom.


A pihentetési idő leteltével a deszkát lisztezem, az egyik gombócot ráteszem, majd elkezdem kinyújtani. Amíg el nem éri a kb. 3 mm-es vékonyságot, addig egyszerűen, középről felfelé (tőlem távolodva), azután lefelé (hozzám közeledve) haladva nyújtom, majd elfordítom a tésztát 90 fokkal, és így tovább. Időnként ellenőrzöm a lisztezést és ha szükséges, alálisztezek, illetve felülről meghintem - nem szabad hagyni, hogy leragadjon. Amikor eléri a kb. 3 mm-t, elkezdem a nyújtófára feltekerve nyújtani. Innentől nagyon fontos, hogy ne akarjuk hirtelen nagymértékben megnyújtani a tésztát, mert akkor szakadni fog.
Olyan vékonyságúra nyújtom, amekkorára szükségem van, de általában elmondható, hogy akkor elég vékony a tészta, amikor már átlátszik alatta a nyújtódeszka erezete. :)) Ezután egy éles késsel a kívánt formára vágom - ehhez az ételhez rövid, szélesebb metéltre. Rövid ideig szikkadni hagyom (ha nincs időm, akkor ez elmarad), majd mehet az enyhén sós, lobogva forró vízbe. Miután a tészta a víz tetejére feljön, fajtától függően néhány perc alatt elkészül. Szűrővel kiszedem, és hideg vízzel leöblítem.
Természetesen ugyanezt a folyamatot megismétlem mindegyik tésztagombóccal.


Amíg a tésztával foglalatoskodom, egy vastagabb aljú, megfelelő méretű edényben zsírt (vagy olajat) hevítek, és erre dobom a kissé átöblített savanyú káposztát. Frissen borsot őrölök rá, majd lefedve, időnként átkeverve megpárolom-pirítom.
A kifőtt tésztát a káposztával összekeverem és egy enyhén kiolajozott tepsibe teszem. 180-190 °C-on addig sütöm, míg kissé megpirul.
Szoktam kockára vágott, pirított, húsos szalonnakockákat, vagy töpörtyűt is a tetejére szórni, de ezek nélkül is nagyon finom.


Hozzávalók...
...a tésztához:
50 dkg liszt+a nyújtáshoz, 4 tojás, kb. 80 ml víz, csipet só, esetleg késhegynyi sikér;
...továbbá: a fenti tésztamennyiséghez ízlés szerint 1-1,5 kg savanyú káposzta, őrölt fekete bors, zsiradék, esetleg töpörtyű vagy szalonna.

11 megjegyzés :

Szemi írta...

Jaj, én ezt imádom!!! Mi szoktuk krmuplis núdlival is enni.
Hm, szólni is kéne ez ügyben az anyunak, ez az ő reszortja. :))

Chef Viki írta...

Még ilyenről nem is hallottam :-) Jó kis kaja lehet!


Emlékszem, otthon első pihentetés előtt icipici zsírral kentük be a tésztagombóc tetejét :-)

Bianka írta...

Hű ez mennyei lehet, imádom a savanyú káposztát

Kékmadár írta...

Nahát! Mindig tanul az ember! Soha életemben nem hallottam még savanyúkáposztás tésztáról! Ki fogom próbálni. Külön köszi a tésztagyúrás leírását, ennyire jól és részletesen egy könyvemben sincs leírva!!

Vegavarázs írta...

Nálunk savanyúkáposztás nudli szokott lenni. Nagyon szeretem!

Ildy írta...

Hát ez nem semmi munka, gratulálok hozzá!:)
Megkóstolnám savanyú káposztával, biztos jobb, mint édessel, amiért nem igazán rajongok.

Anice kötős blogja írta...

még sohse hallottam erről a tésztáról, erre nem csináltak ilyen ezek szerint. ki fogom próbálni és kíváncsi vagyok hozzá mit szól a népesség itthon.

Ciripbogár írta...

klassz fotók, klassz receptek!
köszi

4Gyerek írta...

remélem vihetem az ötletet a holnapi ebédhez.
előre is köszi

egycsipet írta...

Köszönöm mindenkinek! :)
Nálunk nagyon sok tót él és az apai nagyanyám is az volt, tőle került a konyhánkba, úgyhogy elképzelhető, hogy szlovák eredetű lehet - ha már van savanyú káposztás sztrapacska is. :) :?
Nudli? Kipróbálom majd, köszi a tippet lányok! :))

Kékmadár, örülök, hogy hasznosnak találod. Én nem voltam teljesen elégedett a leírással, de ezek szerint annyira nem lett rossz. :)

Ildy, megyek. :)

4gyerek, természetesen. :)

Kata írta...

Ilyenről még én sem hallottam, ki fogjuk próbálni! jól hangzik!
És olyan szépen leírtad a tésztanyújtást, hogy aki eddig nem csinálta, az is fogja tudni!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...