2012. június 18., hétfő

Bodzaviráglikőr v2

A múltkor megígértem, hogy gyorsan letudom a bodzavirág-szezont, de ez a recept itt maradt. Talán nem fogtok megorrolni, most úgyis mindenki eprezik, cseresznyézik, meggyezik... ;)


Szinte ugyanúgy készült, mint az előző változat, csak hosszabb előérlelési idővel és fűszeresebbre, édesebbre. Tehát a mosatlan, de lehetőségekhez mérten megtisztított virágokat lecsipkedtem a vastag szárról. Annyi virágra volt szükség, amennyivel az üveg tele lett, de a virágok közé felkarikázott citromot és egy felhasított vaníliarudat is tettem. Az üveget peremig öntöttem vodkával, majd sötét, hűvös helyre tettem (hűtő) érlelődni.
Négy hét előérlelési idő után leszűrtem a virágtól a vodkát. Elsőként sűrű szöveten keresztül, amivel eltávolítottam a virágokat - ezeket alaposan ki is nyomkodtam és 1-2 dl vodka további hozzáadásával kissé "átöblítettem", másodszor pedig kávéfilteren keresztül, így lett tökéletesen tiszta és áttetsző az ital.

 
A likőrös üvegbe belemértem a szükséges cukormennyiséget és felöntöttem a bodzás vodkával. Ezután időnként megforgattam az üveget, míg a cukor feloldódott. 
Behűtve vagy hűtés nélkül jégkockára töltve kínálom.


Hozzávalók kb. 1 l likőrhöz: bodzavirág (mérettől függően 15-25 virág), kb. 1 liter vodka, 1 nagy citrom, 1 kisebb rúd vanília, továbbá 5 dkg kristálycukor minden 2 dl vodkához.

3 megjegyzés :

Unknown írta...

Ez nagyon jó lehet! Jövőre kipróbálom :)

Juci írta...

Bizonyára finom inyencség, jégkockával lehűtve király lehet.
Az idén nem készítettem még szörpöt. Gondolom már késő...

egycsipet írta...

Vikvi, érdemes! :)

Juci, nekem nagyon bejött - bár én a bodzavirágot eddig minden kipróbált változatban szerettem. :)
Itt mindenképpen késő, de szerintem már nálatok is elmúlt a virág szezonja. Sebaj, majd jövőre... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...