2012. május 27., vasárnap

Bodzavirág triplázva

Tudom, az utóbbi napokban még a csapból is a bodzavirág folyt, így nem szándékozom növelni a hátatokon lépegető ludak számát: részemről most azonnal bevégzem a bodzaszezont és egyszerre hozom az összes idei "művet". Illetve csak majdnem: a múltkor a bodzaviráglikőr külön bejegyzésbe került...de csak mert tényleg nagyon megérdemli. ;)
Tehát a bodza három felvonásban így hangzik: bodzavirágszörp, bodzavirágzselé és bodzavirágecet.


Kezdjük a leggyorsabbal: bodzavirágecet. Máginál fedeztem fel, beleszerettem, elkészítettem. Kóstolásra később kerül, de az már az első nap után nyilvánvalóvá vált, hogy remek, zamatos ecet lesz belőle.
A recept kistestvére a nemrég debütált fűszereceteknek: a virágokból kitessékeltem a lakókat, majd anélkül, hogy megmostam volna, leszáraztam és üvegcsébe rakosgattam az apró virágokat. Almaecettel öntöttem fel és bedugaszolva érni hagytam...hagyom. 
Mági mézes almaecettel készíti - én a mézet egyelőre kihagytam, majd kóstolás után döntök felőle. :) Mági, köszönöm a receptet! :)


Évek óta készítek karamell alapú bodzaszörpöt - igaz egyik-másik évben kimarad, mert nem vagyunk nagy szörpfogyasztók. A bevált receptet idén hanyagoltam, ugyanis bodzazselét is szerettem volna készíteni, de ahhoz nem volt kedvem, hogy többször álljak neki a munkának. Így először is egy karamell-mentes, meglehetősen sok bodzavirágot elnyelő alapszirupot készítettem, majd azt dolgoztam fel kétféleképpen.
Az alaphoz a bodzavirágokat megfosztottam a vastagabb virágszáraktól - egy hatliteres fazék bő harmadáig lett így virággal. Rászórtam a cukrot, nem túlságosan finomkodva belefacsartam a citromok levét (mehet bele a héja is, ha valaki úgy szereti), hozzászórtam a citromsavat és felöntöttem a felforralt és kézmelegre visszahűtött vízzel - így épphogy ellepte a virágokat. Lefedtem és - hűvös helyen - 1,5 napon keresztül hagytam érlelődni (közben kb. 2-3 alkalommal megkevertem - lehet tovább is érlelni, de ha melegebb az idő, csak óvatosan).
Az érlelési idő után, a virágokat is alaposan kinyomkodva, egy sűrű szöveten keresztül átszűrtem a bodzás szirupot.


Bodzavirágzselé/bodzavirág kocsonya
A bodzasziruphoz vizet és cukrot adtam, majd felforraltam és 3-4 percig forrni hagytam. Vízben feloldottam az agar-agart és hozzákevertem a forró léhez. Még egy percig a tűzön hagytam, ezután csírátlanított üvegekbe szedtem. Kupakkal befedtem az üvegeket, néhány percre fejre állítottam és száraz dunsztban hagytam kihűlni. (Még főzés előtt csipkedtem bele néhány virágocskát is, de ez elhagyható. Ha így készül, a dermedési idő alatt érdemes néhányszor visszafordítani az üveget, hogy a virágok mindenfelé megtalálják a helyüket a zselében.)


Bodzavirágszörp
Az alapként szolgáló bodzaszirupot megmértem, majd ugyanannyi cukrot és vizet mértem hozzá. Tűzre tettem és miután felforrt, addig forraltam, míg a habja eltűnt a tetejéről (néhány perc). Amit nem azonnali fogyasztásra szántam, azt csírátlanított üvegekbe szedtem és száraz dunsztban hagytam kihűlni, a többi a hűtőben landolt.
Ez "rendes" szörp, tehát sokszorosára hígítandó fogyasztás előtt! Finom magában, lime- vagy citromkarikával turbózva, na és persze bodzito is készülhet belőle. ;)


Hozzávalók...
...a bodzavirágecethez:
bodzavirág, almaecet;
...az alap bodzasziruphoz: sok-sok (vastagabb száraitól megfosztott) bodzavirág, 1 kg cukor, 3 nagyobb és lédús citrom leve, 1 erős evőkanál citromsav, 1 l víz felforralva és visszahűtve;
...a bodzavirágzseléhez: 5 dl alapsziruphoz 2 dl víz, 30 dkg cukor, 2 teáskanál (5-8 g) agar-agar fél-egy dl vízben oldva;
...a bodzavirágszörphöz: 1 l bodzasziruphoz kb. 1 l víz és 1 kg cukor.

3 megjegyzés :

Mági írta...

Aromás bejegyzés, minden szava, illata, íze ízlik.
Igen megtisztelő, hogy az ízlésemre hagyatkozva elkészítetted az ecetet.
Köszönöm, szép vasárnapot:)

BORI írta...

Véletlenül keveredtem a blogodba - bodzaszörp készítése érdekelt.
Köszönöm a korrekt recepteket. Kissé megfagyott a mosoly az arcomon, amikor a bejegyzés előtti utasításokat elolvastam....

egycsipet írta...

Mági, én köszönöm neked! :)

Bori, köszönöm, hogy itt jártál.
Nem állt szándékomban senkit elriasztani a megjegyzés-előzetessel, a legtöbben, akik időnként kommentet hagynak nálam, jól tudják, hogy nem vagyok kötekedő típus. Idővel le fog kerülni, ez egy válaszreakció volt egy "kedves" hozzászólásra, amit nem publikáltam a nyelvezete miatt.
Úgy gondolom, szerencsés vagyok, mert majd' 3 évet sikerült úgy végigblogolnom, hogy nem találtak meg a kötekedő alakok. Szívesen fogadom, sőt örülök, ha felhívják a figyelmemet a tévedéseimre, én is ember vagyok és előfordul, hogy nem javítok egy elírást, akárhányszor is olvasom át a receptet. Illetve úgy gondolom, vannak receptek, amiket nem kell mikrogrammra megadni - mint ezek is fent -, de ha valaki mégis rá-/belekérdez, igyekszem mielőbb választ adni neki.
Azt viszont senkitől sem vagyok hajlandó eltűrni, hogy alpárian fogalmazzon és különböző anális és egyéb testtájékokat emlegessen velem kapcsolatban egy recept miatt, amit ráadásul jól írtam meg, csak az illetőnek nem sikerült felfognia.
Ezért a bevezető. Az, hogy éppen emiatt esetleg kevesebb megjegyzés érkezik a bejegyzéseimhez, nem érdekel, fontosabbnak tartom a saját békém érdekében, hogy ezzel megszűröm a kötekedőket. Mára már "lehiggadtam", hamarosan át fogom fogalmazni és csak a lényegre szorítkozom majd benne.
Üdv,
csipet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...