2012. május 7., hétfő

Petrezselymes újburgonya

Még gyerekkorom egyik nagymamás nyaralásán, az akkor még otthon lakó nagynénémmel kitaláltuk, hogy petrezselymes krumplit fogunk főzni. Voltunk a feladatra vagy hárman, de persze senki nem tudta, hogyan készül. Összedugtuk hát kis fejünket...és a vége az lett, hogy sikerült elszenesíteni a petrezselymet...zsírban pirítás közben. :D Az ötlet ugyanis az volt, hogy így előkészítve fogjuk összeforgatni a petrezselymet a főtt krumplival. :D
Nah, hát a technika némileg finomodott a fenti eset óta, úgyhogy újabb "így készül" recept következik. Ígérem, nem lesz benne petrezselyem-pirítás. ;)


Talán vitathatatlan, hogy a petrezselymes krumpli apró szemű újburgonyából a legfinomabb. Ebből van szükség 4 személy esetén kb. 0,8-1 kg-ra. Vagy kevesebb személyre/vagy nagyobb mennyiség, ha nem köretként, hanem csak magában falatoznánk. ;)
A friss újburgonyát én egyszerűen langyos vízbe teszem, és a héját egy új/tiszta/erre a célra használt mosogatószivacs dörzsis felével szoktam ledörzsölni, így gyors is és nem (vagy nem nagyon) fogja össze a kezemet. Persze vannak tuti kézbarnulás elleni praktikák, amik közül a No.1 a gumikesztyű, a második az ecetes/citromleves vízbe áztatás, a harmadik pedig a tisztítás utáni kézfehérítés, kinek melyik szimpatikus, használja egészséggel. Én kis mennyiségnél, mint fentebb is írtam, nem szoktam praktikázni, most hétvégén dupla mennyiség után is elég volt egy egyszerű citromleves kézmosás, de az is lehet, hogy jóféle krumplit sikerül mindig kikapnom. ;D
Tisztítás után egy - teflon - serpenyőben vajat melegítek (olyan serpenyőre van szükség, aminek van fedele). Az olvadt vajra teszem a mérettől függően 2-4-6 (falatnyi) darabokra vágott krumplit, átforgatom és lefedem. Hagyom, hogy saját levében párolódjon meg. Amíg puhul a krumpli, megmosom, leszárítom és felaprítom a petrezselymet.


A már majdnem teljesen megpárolódott burgonyáról leveszem a fedőt és nagy lángon hagyom, hogy az esetleg megmaradt lé elpárolódjon és a krumpli kissé lepiruljon. Közben sózom, és időnként átforgatom a burgonyát. Fontos, hogy ehhez a művelethez nem érdemes fakanalat használni, mert úgy összetörik a krumpli, ehelyett a serpenyőt rázogatva kell elérni, hogy a darabkák ne leégjenek, hanem finoman megpiruljanak. A pirítás végén rászórom a petrezselymet, amit - szintén a serpenyő rázogatásával - összeforgatok a krumplival.
Kész, tálalható. :)


Hozzávalók 4 személyre: 80-100 dkg apró szemű újburgonya, 2-4 dkg vaj, 2 kisebb vagy 1 nagyobb csokor friss petrezselyem, só ízlés szerint (2-3 teáskanál).

7 megjegyzés :

Unknown írta...

Imádom, az egyik kedvenc köretem :) Így új krumpliból a legfinomabb :)

Juci írta...

Már kapható nálunk is a piacon az újburgonya, igaz még nem vettem, de hamarosan fogok. Nagyon megkívántam!

Csibe írta...

Imádom-imádom-imádom!!! :))

egycsipet írta...

Köszi lányok! :)

Juci, nálunk már kapható egy ideje, és nagyon jó lenne, ha végre lejjebb menne az ára...

Gabriella írta...

Jaj, de guszta a fotókon! (már nagyon várom, hogy a kertünkből elő lehessen ásni az újburgonyát - de az még picit odébb van:)

egycsipet írta...

Köszönöm! :)
Nálunk pici a kert, így krumplit nem vetünk - ilyenkor tavasszal sajnálkozom is miatta, mert nagyon szeretem az újburgonyát. :)

Unknown írta...

a petrezselymes krumpli alá nálunk jár egy kis fonnyasztott vöröshagyma is, aztán ha kellő odafigyeléssel készül, akkor nem lesz fekete a petrezselyem sem, pont a kifővő lé miatt, viszont az íze jobban belefő a krumpliba, ha együtt készül... de ez csak az én véleményem :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...