2013. október 24., csütörtök

Juhtúrós pogácsa

Kis munkával járó, egyszerű, de annál finomabb pogácsa - figyelem, vendégváráshoz ajánlott megemelni az adagot! ;)


Egy nagyobb tálba mérek negyed kiló lisztet, amiben elmorzsolom a hideg vajat és a hideg juhtúrót. Hozzámérem a sót és beleszórom a szárított élesztőt. A tejet meglangyosítom mikróban, feloldom benne a cukrot. A tojások sárgáját elkezdem beledolgozni a túrós-vajas lisztbe, közben hozzáöntöm a langyos tejet is. Gyors mozdulatokkal összeállítom: egy ragacsos masszát kapok, amire rászórom a maradék lisztet. Néhány mozdulattal simára dolgozom a tésztát, gombócot formálok belőle és körbelisztezem. A tálat lefedem (folpack) és félreteszem (konyhaasztal, szobahőmérséklet). Legalább két, de inkább 3 órán keresztül pihentetem.


A sütőt előmelegítem 200-210 °C-ra. A tésztát lisztezett deszkára borítom és kb. centi vastagra nyújtom, majd a legkisebb (2 cm) kiszúrómmal kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire teszem a tésztakorongokat (elég ujjnyi távolságot hagyni közöttük, inkább felfelé nőnek), felvert tojással megkenem a tetejüket és pici reszelt sajtot, esetleg magokat szórok rájuk. Előmelegített sütőben úgy negyed óra alatt sülnek szép pirulósra. :)
Frissen csodás - másnap nem tudom, mert nem szokott maradni. ;)


Hozzávalók (2 tepsi): 350 g finomliszt, 250 g hideg vaj (kisebb kockákra vágva), 250 g hideg juhtúró, 10 g só, 1 csomag szárított élesztő (vagy 20-25 g friss, a tejben felfuttatva), 2 tojás sárgája, 1 dl langyos tej, 2 kockacukor, továbbá a pogik tetejére egy felvert tojás és ízlés szerint reszelt sajt, magvak...

2 megjegyzés :

Gabimami írta...

Szia! Nagyon jó kis recept,de lenne egy kérdésem hozzá. Te vajat használsz csak,én viszont minden sós tésztánál margarinból keveset nem vajat az nagyon drága mulatság lenne számomra,így zsírt használok jobban,ennél a receptnél ugyan úgy tehetem? S még egy kérdés, mint tudjuk főleg Zalában nagyon drága a juh túró,és ha dupláját sütöm akkor keverhetem a két túrót,vagy kimondottan juh túrót lehet használni? Muffin sütőben is el készíthetem? Így unokák számára érdekesebb lenne. Nagyon köszönöm megtisztelő válaszod. Üdvözlettel Gabriella. Mentettem is recepted.

egycsipet írta...

Szia, köszönöm a bizalmat! :)
Én eddig kizárólag vajjal készítettem, így tapasztalatom nincs más zsiradékkal. Ha csak margarinnal készíted, akkor szerintem egy az egyben hasonló végeredményre jutsz, viszont ha csak zsírral készítenéd, szerintem kevesebbet tegyél hozzá (egy adaghoz mondjuk 20 dkg-ot a 25 dkg vaj helyett).
A juhtúró adja az ízét, így ha felezed a mennyiséget, akkor kevésbé lesz jellegzetes az íze, de másban nem hinném, hogy megmutatkozik. A tehéntúrót viszont mindenképpen törd át, hogy ne maradjanak benne rögök.
Muffinsütőt még nem próbáltam pogácsához, ha esetleg van minimuffinhoz formád, abban talán valamivel biztosabb az eredmény, a nagyban már rizikósabb, hogy hogyan sikerül.
Remélem, sikerrel jársz és ízleni fog a pogácsa az unokáidnak is. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...