2014. június 15., vasárnap

Citromos-tejfölös sütemény

Szeretjük a citromos édességeket. :) Szepy ajánlotta már többször is, hogy készítsem el ezt az egyszerű süteményt: most került csak sor rá, de hamarosan újrázás, mert irtó gyorsan fogyott. :)
A recept eredeti változata a Kifőztükben jelent meg, a lenti recept az én "változatom". Szepy, köszi! :)


A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. A tojásokat fehéredésig habosítom a cukrokkal és a sóval, ezután belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét. Hozzámérem a tejfölt és a joghurtot, majd folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatom az olajat, végül simára keverem a liszttel és a sütőporral.
A formát kivajazom és alaposan kilisztezem, a tésztamasszát beleöntöm és a forma alját finoman a pulthoz ütögetve elegyengetem benne a tésztát. Az előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (nagyjából 45-50 perc) a süteményt - ha nagyon pirulna kívülről, sütés közben lehet picit mérsékelni a hőt. Pár percig a formában hagyom a tésztát pihenni, majd rácsra borítva teljesen kihűtöm. 
Porcukorral megszórva, centis szeletekre vágva kínálom. Desszertként is megállja a helyét, de gyerekeknek reggelire, uzsonnára is tökéletes.


Hozzávalók egy 30x10 cm-es diákkenyér formához: 3 kisebb tojás, 220 g cukor (felesben kristály- és világos nádcukor), picurka só, 1 jó nagy vagy 2 kicsi citrom héja és leve, 200 g tejföl (20%), 120 g natúr joghurt, 140 ml olaj (extra szűz olíva és napraforgó felesben), 300 g finomliszt, 1 csomag (12 g) sütőpor, továbbá kevés vaj és liszt a formához, és porcukor a kész sütemény szórásához.

Nincsenek megjegyzések :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...