2014. november 16., vasárnap

Kijevi krémes

Egy újabb sütemény következik, már ezzel is lehet hangolódni a közelgő ünnepekre. ;) Ideális, ha áll egy napot, mielőtt megvágjuk, így remekül megfér a vendégváró sütemények csapatában, legyen szó akár szülinapról vagy más ünnepről, illetve bármilyen nagyobb családi/baráti összejövetelről.


Először a tésztát készítem el. A lisztet elkeverem a sütőporral és a porcukorral, majd elmorzsolom benne a kissé kiengedett vajat. A tojásokat szétválasztom (a fehérjét félreteszem a mixer táljába a diós habhoz). A sárgákat a liszthez adom és egy kevés tejföl segítségével elkezdem összeállítani a tésztát. Fokozatosan annyi tejfölt adok hozzá, hogy puha, jól nyújtható tésztává álljon össze. Finoman lisztezett nyújtódeszkán alaposan összedolgozom, majd három gombócot kerekítek belőle.
A sütőt bekapcsolom (180 °C), a diót késes robotgéppel közepes-finomra aprítom (lehet darálni is, de nekem szimpatikusabb ennél a sütinél, ha kevésbé homogén a diós réteg). A fehérjéket először felverem, majd a porcukrot hozzáadva addig habosítom, míg fényes lesz és csúcsot lehet húzni belőle. Ekkor beleforgatom a diót.
Az első tésztagombócot (finoman alálisztezve) vékonyra nyújtom, kb. a sütő legnagyobb tepsijének méretére. Ennek a tepsinek a hátán sütöm ki a lapokat: sütőpapírt teszek rá, ráhelyezem a kinyújtott tésztalapot és megkenem a diós tojáshab egyharmadával. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt sül készre. Amint az első lap kisült, egymás után ugyanígy járok el a maradék gombócokkal és diós habbal. Rácsra húzva hagyom a lapokat kihűlni.
Amíg a lapok sülnek, majd hűlnek, elkészítem a krémet is. A pudingport elkeverem a tejben és sűrűre főzöm. Kevergetve kihűtöm, majd a robotgép habverőjével alaposan összedolgozom a porcukorral és a puha vajjal. A süteményt úgy rétegezem, hogy egy tálcára helyezem az első diós lapot, ezt megkenem a krém felével, erre jön a második diós lap, a krém másik fele, legvégül a harmadik lappal lezárom. Hűtőbe teszem és legalább egy éjszakán át hagyom "összeérni", mielőtt felszeletelem.
Igen kiadós, a szeletek méretétől függően egy adagot 40-50 szeletre lehet felvágni. Hidegen nagyon szépen szeletelhető, de ahogy szerintem a vajas-krémes sütik általában, ez is szobahőmérsékleten a legfinomabb, tehát kitálalva érdemes hagyni egy kicsit a konyhapulton, mielőtt a vendégek elé helyezzük.


Hozzávalók egy nagy tepsihez...
...a tésztához:
400 g finomliszt, 1 csomag sütőpor (gyártótól függően 12/17 g), 100 g porcukor, 200 g vaj, 4 közepes tojás sárgája, 150-180 g tejföl (amennyivel jól nyújtható lesz a tészta);
...a habhoz: 4 közepes tojás fehérje, 150 g porcukor, kb. 250 g aprított/darált dió;
...a pudingos krémhez: 3 csomag vaníliás pudingpor (3*40 g), 750 ml tej, 200 g porcukor, 150 g puha vaj.

4 megjegyzés :

Unknown írta...

Ezt én is ismerem. Én Kárpátaljáról (most Ukrajna része) származom. Ott mi ezt hasonló képen készítjük, csak a sületlen tésztára még a hab felkenése előtt valamilyen fanyar, pikáns lekvárral megkenjük (akár jó féle szatmári szilva lekvárral is kiváló)és úgy kenjük le a habbal, majd arra szórunk durvára aprított diót. Anyukám nagy kedvence, gyakran készül ünnepeken. Megéri kipróbálni lekvárosan! Puszi!

egycsipet írta...

Erzsébet, köszönöm szépen a hozzászólást és hogy megosztottad velem a ti recepteteket, legközelebb ki fogom lekvárral is próbálni, biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lesz! :)
Köszönöm! :)

Ica írta...

Ismerem.Én egy lapot 1 kg párolt almával töltöm.

egycsipet írta...

Almás változatban még nem is hallottam róla, jól hangzik! :) ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...