2015. június 23., kedd

Szerelmem, Cupcake!

"(...) A sütés számomra nemcsak afféle hobbi, hanem az örökségem. Sütök, mert élvezem, de főleg azért, mert a lényem elválaszthatatlan részévé, szinte a „természetemmé” vált. És sütök az illatokért, az ízekért, ami pedig a sütés elválaszthatatlan része, azaz „természete” – és az emlékekért, amiket felidéz: az otthon, a szeretet, a család múltbéli és jelen idejű emlékét. Az érzések nosztalgiája gyakran motivál az emlékek felidézésére, és olyankor máris többet kívánok, mint az illatok és ízek emléke: az illatokat és az ízeket frissen akarom. Ez az összetett „szenvedély” irányít minduntalan a konyhába. (...)"
(a szerző)


Horváth Judit tollából és a T.bálint Kiadó szárnyai alól került ki a Szerelmem, Cupcake! címet viselő receptkönyv. Bevallom, magam is azok közé tartozom, akik szerint a cupcake nem más, mint egy felcicomázott muffin, ez a könyv azonban a számos cicomás muffin mellett tartalmaz jónéhány díszítetlen változatot is, úgyhogy az elméletem megdőlni látszik. :)

A könyvről: szép. Tényleg. Igényes kiadás, jó a design, kellemes a hangulata, megfelelő a mérete és a terjedelme. A receptek "fejezetekben" vannak csoportosítva, ezeket az alaprecepteken és variációikon túl családi kedvencek, cukrászsütemények, keltek, csokis finomságok és a nagyvilágból ismert desszertek átiratai töltik meg. Amit hiányoltam, de nagyon: a tartalomjegyzék.


Általában 3-4 receptet is kipróbálok, mire megírom a recenziót egy könyvről, de az utóbbi hetek nagy melegei nem segítettek ebben a törekvésemben, így most csak kettő alapján tudok nyilatkozni. Szezon lévén a meggyes kevertet és magyar :) lévén a Túró Rudit készítettem el.
A meggyes abszolút jó lett. A tésztája finom és könnyű, a máz sem zavaró rajta (nem vagyok egy máz-fan), és mutatós is. Csak várjunk a meggyszemek felhelyezésével, míg a máz kicsit megköt, akkor nem borulnak, mint nálam, igaz Judit magozott meggyel díszítette, annak meg mindegy. :)


A Túró Rudi. A tészta finom, de nekem a megadott menyiségekkel nem állt össze, emelnem kellett a tejföl mennyiségén. Azt mondanám, hogy ez egy zokszó nélkül áthidalható probléma, úgyis bele kell számolni, hogy a hozzávalók minősége befolyásolhatja az eredményt. Ami viszont nem jött be, és sajnos nagyon nem, az éppen a lényeg: a krém.
Itt beszúrnám, hogy nálam a receptkönyv ott kezdődik, hogy első átfutásra (fotó és/vagy recept alapján) találok-e benne legalább 10 olyan receptet, amit kipróbálnék. Nem biztos, hogy fogom, de megtenném-e. Ebbe a könyvbe 24 jelölést tettem, ez nálam jónak számít. A 24 receptből 9-ben szerepel minimum 400 g porcukor, további négyben 200-300 g közötti mennyiségek - mindez csak a díszítéshez használt krémben. Ez nagyon sok(kkk).
Először azt hittem, elírás. A másodiknál még mindig. :) A harmadiknál gyanakodni kezdtem, aztán rájöttem, hogy hülye vagyok: ezekbe a krémekbe a recept szerint ennyi kell és pont.
Való igaz, nem mi vagyunk a cupcake hazája, tehát nem feltétlenül a magyar nyelvre van szabva a cupcake krémek ízesítése, illetve azt is sejtem, hogy a díszítéshez készített krémnek egy halom kritériumnak meg kell felelnie: meg kell álljon, nem folyhat le, habzsákból kinyomhatónak kell lennie stb-stb., de a "csészetorták díszmagyarban" alcím után elbírtam volna hajszálnyit több törekvést az eredeti ízvilág átültetésére. A túrókrémbe a receptben előírt porcukormennyiség egyharmad (!) részét tettem, de még így is kivétel nélkül minden kóstolóm azt mondta, hogy túl édes. A túró ízét nyomokban lehetett csak érezni, a citromhéj is majdnem elveszett benne, az egésznek jóformán cukor íze volt. :(


Mit mondhatnék? Összességében az alapötlet tetszik és biztosan fogok még sütni a könyvből, mert nagy választékban találhatók benne gyors és könnyű süteményreceptek, de a krémekbe egész biztosan bele fogok nyúlni. :)
Kinek javaslom: cupcake-mániásoknak, muffinrajongóknak, a gyors sütiket kedvelőknek.
Kinek nem javaslom: abszolút kezdő háziasszonyoknak, diétázóknak, cukorelleneseknek.

A könyv ára 3990 Ft, a kiadó honlapján megrendelhető az alábbi lehetőségek igénybevételével együtt:
- 10% árkedvezmény
- 1000 Ft-os örökkupon
- ajándék 2015-ös kiadói katalógus
- ingyenes kiszállítás.
A mintapéldányért köszönet a kiadónak!

2 megjegyzés :

Dia írta...

Vikinél is láttam ezt a könyvet. Gondoltam ez vmi reklám,ha több blogon is szerepel. Aztán a Te kritikádat vegig olvasva jót nevettem :-)))). Bár reklám ez is ;-)

egycsipet írta...

Naná, minden megjelenés reklám. ;)
Mindig ki szoktam próbálni néhány receptet a kritika megírása előtt, úgy az igazi, ha tudom, mit ajánlgatok. ;) A sok-sok cukor láttán sajnáltam is, hogy nem jutott végül időm a tüzetesebb tesztelésre, mert a kelt részleg ígéretesnek tűnik - lehet, hogy inkább ősszel-télen kellett volna kijönni ezzel a könyvvel, nem a nyári melegben. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...