2010. július 21., szerda

Fehércsokis szuflé

Ó, hol vannak azok a szép napok, amikor még nem folyt a hátamon a víz már attól is, hogy létezem! :P Lesz még ilyen valaha? :O Ezt a desszertet még ezen boldog napok egyikén fújtam fel, a Kifőztük magazin 5. számába. Szuper, mert plusz tojásfehérjét fogyaszt, tehát a fagyasztóban felhalmozott készleteket csökkenteni lehet vele. A munkával járó háztájrombolós malőrökről most inkább nem mesélnék (Kata, ne röhögj), a lényeg, hogy egy jól sikerült, könnyű kis finomságot vettem ki a sütőből. A felfújtkedvelőknek meleg szívvel ajánlom, egy kissé hűvösebb napra, mint a mai.


A csokoládé kb. 1/3 részét sajtreszelőn lereszelem. A formákat vastagon kikenem puha vajjal és megszórom a reszelt csokoládéval, majd hűtőbe teszem. Az egész tojásokat fehérre keverem a cukorral, a liszttel és a keményítővel. A tejszínbe beletördelem a maradék fehércsokit (ha maradt reszelék, az is kerüljön bele), majd lassú tűzön, kevergetve, forráspontig melegítem.
A forró csokoládés tejszínt folyamatos kevergetés mellett belecsorgatom a tojásos keverékbe, majd az egészet újra a tűzhelyre teszem, és lassú tűzön kevergetve besűrítem. (Amennyiben a sűrítés végén csomósodni kezdene, botmixerrel dolgozzuk simára.) Kihűtöm az alapot - közben néhányszor átkeverem.
A sütőt előmelegítem 200-210 fokra, majd előkészítek egy sütőlapot és erre teszem a hűtőből kivett tálkákat. A tojásfehérjéket egy egészen kicsi sóval nagyon keményre verem. Óvatosan beleforgatom a kihűlt csokis alapba, és a tésztát a tálkákba kanalazom. Kb. 15 percig sütöm, amíg a szuflé felemelkedik és a teteje szépen színt kap. Porcukorral meghintve tálalom.


Az alapízt variálhatjuk, ha reszelt citrom- vagy narancshéjat, őrölt kardamomot (…) teszünk a tésztába, illetve fogyaszthatjuk friss bogyós gyümölcsökkel kísérve.


Hozzávalók 6 szufléformához: 50 g (nád)cukor, 15 g étkezési keményítő, 30 g liszt, 2 egész tojás, 4 tojásfehérje, 2 dl tejszín, 100 g fehércsokoládé, 10-20 g vaj, só, porcukor a tálaláshoz.

11 megjegyzés :

Felhőlány írta...

Már a magazinban megjelöltem magamnak ezt a receptet, mert irtó módon megszaporodott a tojásfehérje készletem a fagyasztóban!
Nagyon szépek lettek! :)

Bianka írta...

Gyönyörű

Ami írta...

De guszta! Na már készültem fehércsokis szuflét készteni, kapóra jött a recepted. Ki fogom próbálni :)

Limara írta...

Nagyon jól néz ki!:))

Kricky írta...

De jó kis recept!!!!

Honnan vetted ezeket a kis "tégelyeket"? Én múltkor voltam az Ikea-ban, és ott már nem kapni ilyesmit. Csak sima, bordázatlan felületűt.

Andi/cuki írta...

Nagyon félek a szulékészítéstől, úgyhogy minden tiszteletem a Tiéd, csodás!:-))

Névtelen írta...

Nővérkém, de, hoooool a füves kéééép??? :DDDD ennyit megérdemeltek volna az áldozatul esett élőlények, béke poraikra..bocsiii, nem lehetett kihagyni :PPP

Livi írta...

Oh my god :) Kifőztükben is láttam, de még mindig nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :)

egycsipet írta...

Nagyon köszönöm lányok! :)

Kricky, konkrétan én sehol. :D Egyrészt kaptam, másrészt jó helyen voltam, jó időben. :D

Andi, szerintem ez tuti biztos recept, nagyon szépen feljön, talán a montázs jobb legalsó képén látszik leginkább, mennyire. Ha szeretitek, nyugodtan próbáld ki.

Húúúgi, semmi bajuk nincs. Béke az van, de poraik nincsenek, mert mindegyik szál ép és egészséges. Mááár. :DDD

Dia írta...

Ez azonnal el kell készítenem. Bár a hőséget még nem tudom, hogy küszöbölöm ki!

egycsipet írta...

Dia, nekem is ez a bajom. :( Egyszerűen nem lehet a konyhában megmaradni, pedig azért egy kis finom süti lecsúszna... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...