Amióta lerohant minket a nyár, nem igazán sütök. Legalábbis nem keltet, főleg nem saját fogyasztásra. Mostanra jelentkeztek nálam az első elvonási tünetek :), így jöhetett valami finom, nem túl macerás darab és az aranygaluskára esett a választásom. Kövezzetek meg, de szerintem aranygaluskának nagyjából bármilyen édes kelt tészta megfelel. A kedvenc, ami mindig ízlik, esetleg egy kicsit lágyabbra hagyva, mint máskor. Így aztán nem is szoktam "bevált" receptből dolgozni, csak pakolom a hozzávalókat aszerint, miből mennyi van éppen itthon.
A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe teszem, amikor dagasztani kezd, igazítom. Kell bele liszt, cukor, tej, tojás és vaj - na jó, meg egy kis élesztő. :)) Van, amikor kevesebb vajat teszek bele vagy éppen több tojást, még soha nem nyúltam mellé. Amíg a gép dolgozik, elkészítem a cukros diót - én szeretem, ha nagyon finomra van őrölve a dió, ezért nem is diódarálón, hanem a fűszerekhez használt kávédarálómon őrlöm meg. A dió olajos, így magában nem szerencsés a darálóba tenni: fele-fele arányban a cukrot is vele darálom.
A tésztát a kenyérsütőben hagyom kelni is. Amikor duplájára dagadt, megolvasztom a vajat és kikenek vele egy közepes tepsit. Az olvasztott vajba mártott evőkanállal galuskákat szaggatok a tésztából, ezeket megforgatom a vajban, majd a cukros dióban és már mehetnek is (lazán) a tepsibe. Folpackkal letakarva hagyom duplájára kelni a gombócokat, ezután mehet az előmelegített sütőbe (180 °C), ahol nagyjából fél óra alatt szép pirosra sül. Vanília- vagy csokimártással (sodóval) kínálom.
Most belekerült...
...a tésztába: 50 dkg liszt (25 dkg rétes-, 25 dkg finomliszt), 8-9 dkg cukor (4 evőkanál), kb. 2,3 dl tej, kevés vanília eszencia, 1 egész tojás, 6-7 dkg vaj, csipet só, 2-2,5 dkg élesztő;
A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe teszem, amikor dagasztani kezd, igazítom. Kell bele liszt, cukor, tej, tojás és vaj - na jó, meg egy kis élesztő. :)) Van, amikor kevesebb vajat teszek bele vagy éppen több tojást, még soha nem nyúltam mellé. Amíg a gép dolgozik, elkészítem a cukros diót - én szeretem, ha nagyon finomra van őrölve a dió, ezért nem is diódarálón, hanem a fűszerekhez használt kávédarálómon őrlöm meg. A dió olajos, így magában nem szerencsés a darálóba tenni: fele-fele arányban a cukrot is vele darálom.
A tésztát a kenyérsütőben hagyom kelni is. Amikor duplájára dagadt, megolvasztom a vajat és kikenek vele egy közepes tepsit. Az olvasztott vajba mártott evőkanállal galuskákat szaggatok a tésztából, ezeket megforgatom a vajban, majd a cukros dióban és már mehetnek is (lazán) a tepsibe. Folpackkal letakarva hagyom duplájára kelni a gombócokat, ezután mehet az előmelegített sütőbe (180 °C), ahol nagyjából fél óra alatt szép pirosra sül. Vanília- vagy csokimártással (sodóval) kínálom.
Most belekerült...
...a tésztába: 50 dkg liszt (25 dkg rétes-, 25 dkg finomliszt), 8-9 dkg cukor (4 evőkanál), kb. 2,3 dl tej, kevés vanília eszencia, 1 egész tojás, 6-7 dkg vaj, csipet só, 2-2,5 dkg élesztő;
...a formázáshoz: 10 dkg vaj, 35 dkg cukros dió (fele-fele arányban a dió és a cukor, vagy ízlés szerint).
Az elmúlt évek alatt nekem az vált be, amikor egy sorba rakosgatom a galuskákat (és nem több sorban rétegezem). Ennek figyelembe vételével ez a mennyiség egy közepes tepsire (kb. 25x35 cm) elég.
Az elmúlt évek alatt nekem az vált be, amikor egy sorba rakosgatom a galuskákat (és nem több sorban rétegezem). Ennek figyelembe vételével ez a mennyiség egy közepes tepsire (kb. 25x35 cm) elég.
12 megjegyzés :
Nagyon fincsi,nagyon szeretjük mi is:-)
Szeretjük mi is, a fiam pont az ilyen nagygombócosat.:-))
Ditta, Andi, köszi! :))
Ó, de megkívántam!
Pont így szeretem.
Gyönyörű mosolygósok. :)
Oly rég vágyom egy egyszerű,érthető leírásra...köszönöm!!:D
Raindrop, Melinda, köszönöm! :))
ÁÁÁÁ imádom
Bianka, köszi! :)) Én is, evés közben mindig meg is fogadom, hogy sűrűbben fogom sütni, aztán persze mindig elmarad. De annál jobban esik, amikor végre újra elkészítem. ;)
De jó, hogy benéztem... Nagy kedvenc az aranygaluska... valahogy mostanában meg is feledkeztem róla, pedig dióm van bőven!... Na talán a hétvégére! :-)
Margitka, köszönöm! :)))
Meg is csináltam ám én is, nagyon finomra sikerült, mint általában! :-)
Margitka, biztos vagyok benne! :))
Megjegyzés küldése