Mondtam már, hogy bírom a mogyorót? Na nem a földit, azért annyira nem rajongok, hanem a törökmogyorót. Nyersen, pirítva, cukrozva, törve, tortában, sütiben, palacsintában, krémben, mindenhogy, mindenben. Mindezek mellett még fagyiban is. Mogyoróval turbózott csokifagyi receptet mutattam már (nevezhetném Nutellás fagyinak is, de nem teszem...megteszi más), de ez itt most nem csokis. Csak mogyorós. Egyszerűségében isteni, mogyorófanoknak kötelező tesztelni! :)
Főzött fagyi, mert azt is bírom. :) Az alaphoz a mogyorót megpirítom (sütőben, 180-190 °C-on, a tepsiben időnként átforgatva, rázogatva - ez bármikor elkészíthető, mondjuk egy sütisütés után a még meleg sütőben, mert jól záródó dobozban elvan egy ideig), majd lehéjazom. Ezután egy mozsárban alaposan összetöröm és a tejben főzni kezdem. Lassú tűzön 25-30 percig főzöm, időnként megkeverem, ellenőrzöm, nehogy lekapjon az edényben. Amíg a mogyorós tej fortyog, a tojássárgákat a keményítővel, picurka sóval, vaníliás cukorral és 0,5 dl tejszínnel csomómentesre keverem.
Amikor letelt a kábé fél óra, a mogyorós tejet botmixerrel (vagy turmix) pépesítem - lehetőség szerint egyáltalán ne maradjanak darabok benne. Hozzáöntök egy deci tejszínt, majd belecsorgatom a tojássárgás keveréket és a tűzre visszatéve, lassú tűzön, besűrítem. Hűtőfürdőben, majd a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm (én egy egész éjszakára a hűtőben felejtem, de fagyasztóban gyorsítható a hűtés).
A lehűtött alapot 2 dl félkeményre vert tejszínnel elkeverem és fagylaltgéppel kifagyasztom. Fogyasztásig a fagyasztóban, fedett dobozban tárolom.
Hozzávalók (kb. 1 liter fagylalthoz): 3 dl tej, 5 dkg pirított törökmogyoró, 2 tojássárgája, 1 teáskanál keményítő, pici só, 5 evőkanál vaníliás cukor, 1,5 dl tejszín (30%), továbbá 2 dl félkemény habbá vert tejszín (30%).
(A házi vaníliás cukor helyettesíthető kristálycukor és vaníliarúd vagy vanília eszencia, illetve kristálycukor és vanillincukor keverékével is.)
Főzött fagyi, mert azt is bírom. :) Az alaphoz a mogyorót megpirítom (sütőben, 180-190 °C-on, a tepsiben időnként átforgatva, rázogatva - ez bármikor elkészíthető, mondjuk egy sütisütés után a még meleg sütőben, mert jól záródó dobozban elvan egy ideig), majd lehéjazom. Ezután egy mozsárban alaposan összetöröm és a tejben főzni kezdem. Lassú tűzön 25-30 percig főzöm, időnként megkeverem, ellenőrzöm, nehogy lekapjon az edényben. Amíg a mogyorós tej fortyog, a tojássárgákat a keményítővel, picurka sóval, vaníliás cukorral és 0,5 dl tejszínnel csomómentesre keverem.
Amikor letelt a kábé fél óra, a mogyorós tejet botmixerrel (vagy turmix) pépesítem - lehetőség szerint egyáltalán ne maradjanak darabok benne. Hozzáöntök egy deci tejszínt, majd belecsorgatom a tojássárgás keveréket és a tűzre visszatéve, lassú tűzön, besűrítem. Hűtőfürdőben, majd a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm (én egy egész éjszakára a hűtőben felejtem, de fagyasztóban gyorsítható a hűtés).
A lehűtött alapot 2 dl félkeményre vert tejszínnel elkeverem és fagylaltgéppel kifagyasztom. Fogyasztásig a fagyasztóban, fedett dobozban tárolom.
Hozzávalók (kb. 1 liter fagylalthoz): 3 dl tej, 5 dkg pirított törökmogyoró, 2 tojássárgája, 1 teáskanál keményítő, pici só, 5 evőkanál vaníliás cukor, 1,5 dl tejszín (30%), továbbá 2 dl félkemény habbá vert tejszín (30%).
(A házi vaníliás cukor helyettesíthető kristálycukor és vaníliarúd vagy vanília eszencia, illetve kristálycukor és vanillincukor keverékével is.)
13 megjegyzés :
Te, nem mondod, hogy az ott a háttérben mogyoróbokor? Felvágsz, vagy mi a szösz? Megyek, szétnézek a kertben, hogy a rántott sajtot milyen bokor előtt fényképezzem... Kiszáradt sövény jó lesz? :P
Ááá, az csak egy poszter. Régen tengerpartos és vízeséses volt, most mogyoróbokros van. :D
Kiszáradt sövény? Mé', medence nincs? ;D
Jót nevettem a párbeszédeteken:-))
Ismét egy csoda fagyi,recept mentve sor kerül rá,köszönjük!:-)Nagyon szépek a fotók is!
Én is nagy mogyoró rajongó vagyok :) Úgy hogy ide azzal a fagyival :)
Nekem azt a kelyhet toljátok egy picit erre. Én háttér nélkül behunyt szemmel is elfogyasztom. Bizony!!!
Nálunk max az erkélyen lévő (növekedésben lévő) paradicsom palánta szolgálhatna természetes háttérként... :-))) Az is ér? :-))
Nem mellékesen irtó jó lehet ez a fagyi!
Ditta, köszi! :))
Remélem, ízleni fog, nálunk nagyon gyorsan fogy. ;)
Ami, csak tessék, csak tessék! :))
Juci, behunyt szemmel még jobban lehet élvezni az ízét! ;DDD
Eszter, naná! Neked még azt is elhiszem, hogy az egy mogyoróbokor. ;)) Köszi, tényleg az! :))
Köszönöm lányok! :)
Medence? Te, tudod, hogy hol élek? Medence max a Kárpát van, de az meg nagy és nem tudom fényképezni... Közben megnéztem, és a következő hátterekkel tudnék szolgálni:
1. a festő három hete itt felejtet létrája... (ha a héten nem viszi el, felaprítom és eltüzelem a konvektor tetején...)
2. a zsír új kanapém... de azt nem mutatom meg, mert burzsujnak gondolnál... meg dicsekedősnek...
3. a kertben a kocsi tetején... de azon van madárürülék, így ez megint kiesett..
4. a kertben a benne időt töltőkkel a háttérben... de ezt inkább kihagynám..
Szóval, passz. Mi legyen?:))
Nekem ugyan ne köszönd... én egy jó szót nem szóltam... :P
Remek, finom lehet
Szepy, vidd ki a létrát a kertbe, akaszd rá a zsír új kanapét, ezzel pont eltakarod a foltos kocsit és a kertben időzőket. Így jó lesz szerintem. Mehet a sajt mögé. :)))
Bianka, neked köszönöm szépen, szepynek nem! :)))
Szia! Szeretném megkérdezni, hogy ugye a tejszín "hab" és nem "főző"??
NN
Szia,
igen, habtejszín, azaz min. 30%-os. Köszönöm, hogy szóltál, javítom a receptben is, ha másnak is kérdéses lenne.. :)
Köszönöm,
csipet
Megjegyzés küldése