2011. május 19., csütörtök

Medvehagymás pogácsa v.2.0

Fogalmam sincs, miért nem került még fel ez a recept, pedig megírva itt várakozik már majd' egy hónapja. Rejtély...de mindegy is, most itt van, vigyétek, egyétek! :)


Ez a pogácsa "rendelésre" készült, nagyjából az előző alapján, de a frissesség hosszabb megőrzése végett egy kis burgonya hozzáadásával. A tésztához egy méretesebb burgonyát meghámoztam, enyhén sós vízben megfőztem, majd főzőlevét leöntve, még forrón, alaposan áttörtem egy villával. Ezután hagytam kihűlni.
Amikor a burgonya kihűlt, a fűszervajat és a zsírt megolvasztottam, majd a többi - szobahőmérsékletű - hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép tartályába tettem, ami aztán szépen végezte a dolgát. Eredményként egy lágy, de nem ragadós, zsíros tapintású tésztát kaptam, amit a gépben hagytam duplájára kelni (kb. 1,5 óra kellett neki).
Vajat olvasztottam, amibe - kihűlés után - réteslisztet kevertem, annyit, amennyitől sűrűn folyó állagú lett. A megkelt, pihe-puha tésztát vékonyra nyújtottam, a lisztes vajjal megkentem, rászórtam a nagyon apróra vágott medvehagymát és a maradék reszelt sajtot, majd egyszerűen felcsavartam. Összehajtva hagytam kelesztőtálban pihenni kb. egy órán keresztül.


Ezután a tésztát 1-1,5 cm vékonyra nyújtottam, közepes (4,5 cm) pogácsaszaggatóval szaggattam, két kezem élei között kissé megigazítottam és sütőpapíros tepsibe sorakoztattam. Ott hagytam kelni addig, míg a sütő bemelegedett (180-190 °C). Végül felvert tojással megkentem a tetejüket, egy-egy csipet parmezánt biggyesztettem a közepükbe és a tepsit sütőbe toltam.
Ellenállhatatlanok lettek. Szó szerint. Az első tepsi este 9-kor sült ki és még forrón megkóstoltatta magát. Egyből három darab is, csak hogy mindenhol ugyanolyan-e az íze. ;)) Az volt.
Előrelátó, medvehagymabarát háziasszonyok (és urak) az év bármely hónapjában elkészíthetik, fagyasztott medvehagymás vajból és szintén fagyasztott, aprított medvehagyma-levelekből.


Hozzávalók...
...a tésztához:
egy nagyobb burgonya (pontosan 16 dkg volt a tört krumpli), 10 dkg zsiradék (4 dkg medvehagymás fűszervaj, 6 dkg zsír), 2 teáskanál só, 3 kisebb (vagy 2 normál) tojás sárgája, kb. 15 dkg tejföl (dagasztás közben lehet igazítani), 45 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, fél evőkanál nádcukor, egy maréknyi reszelt parmezán (2 dkg);
...a hajtogatáshoz: 10 dkg olvasztott vaj, 3 evőkanál rétesliszt, 10-20 szál (mérettől és ízléstől függ, nekem 15 szál volt) medvehagymalevél felaprítva, egy maréknyi reszelt parmezán;
...a nyújtáshoz finom- vagy rétesliszt, a kenéshez egy egész tojás, tetejére kevés parmezán.

10 megjegyzés :

Kati írta...

Nagyon guszta.

Bianka írta...

Gyönyörűségesek lettek

Ottis írta...

Nagyon guszta!

Ditta tortái írta...

Gyönyörűek,és a fotók is nagyon szépek lettek,de jó lenne egy pár darab belőle!:-)

egycsipet írta...

Köszi lányok! :))

Ditta, hát most nekem is. :D Szerintem hamarosan újra sütök...már a fagyasztóból. :)

margit2 írta...

Hú a mindenit, milyen jól sikerül! Ez nagyon finom lehet... medvehagymám nincsen itthon, de talán snidlinggel, is lehetne....? :-)

egy pici írta...

Nagyon guszták!!!

egycsipet írta...

Margitka, köszönöm! Érdemes kipróbálni snidlinggel, szerintem azzal is finom lehet! :)

Egy pici, köszönöm! :)

Gyöngyi írta...

Úgy látom, kitört a medvehagyma láz, amerre nézek, mindenki ezt ajánlgatja:) Én még nem kóstoltam, az Anyósom szerint fokhagymához hasonlatos az íze. A kinézete alapján biztos nagyon finom, szuperek lettek a képeid!

egycsipet írta...

Gyöngyi, köszönöm! Ha lehetőséged adódik, érdemes megkóstolni. Nekem még az újhagyma zöldje is eszembe jut róla. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...