2012. július 13., péntek

Áfonyás morzsasüti

Tegnap a piacon (viszonylag) kellemes áron kínálták az áfonyát, így egy dobozka hazajött velem. Az első gondolatom egyértelműen az volt, hogy sütibe kerül és nagyon gyorsan eldőlt az is, hogy ebbe az egyszerű, gyorsan összerakható finomságba. Csodás sütemény, próbáljátok ki!


A sütőt előmelegítettem 190 °C-ra.
Az áfonyát megmostam, lecsepegtettem és leszárítottam, majd megszórtam a cukorral, a keményítővel és ráfacsartam egy citrom levét is. Finoman összeforgattam.


A tészta hozzávalóit elkezdtem kimérni a késes robotgép tartályába: belekerült a liszt, a cukor, egy citrom durvára reszelt héja, a sütőpor és a só, majd hozzádaraboltam a hideg vajat is. A robotgéppel morzsás állagúvá dolgoztattam, ezután hozzáütöttem egy nagyobb tojást és ezt is belekevertettem a géppel - csak addig, amíg a tészta még morzsalékos maradt, nem kell homogénné dolgozni.


A tepsit sütőpapírral béleltem és a tészta bő felét-kétharmadát belenyomogattam az aljába - az egyenletesség elérésében egy pohár talpa is hasznomra vált. Erre terítettem az áfonyát (mivel elég leveses volt a citromom, ezért ekkor az áfonyaréteg tetejét még finoman meghintettem egy kevés keményítővel), majd erre szórtam a maradék tésztamorzsát. Ezután a sütőbe toltam és kb. 45-50 percig sütöttem, amíg a teteje halványbarna színt öltött.
Kihűtve szeleteltem - kb. 6x3 cm-es szeletekre.


Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez...
...a tésztához:
360 g liszt, 200 g cukor, egy citrom héja reszelve, 1 teáskanál (4-5 g) sütőpor, csipet (negyed teáskanál) só, 200 g hideg vaj, 1 nagyobb tojás;
...a töltelékhez: 500 g áfonya, 100 g cukor, 1 citrom leve, 4-5 teáskanál (15-20 g) étkezési keményítő.
Eredeti recept itt.

3 megjegyzés :

Mági írta...

Etetik magukat a képeid:)
Megnéztem az "eredetit" hát...
szóval kívánatos, szépséges fotókat készítettél, annyira, hogy -bár van ilyen receptem, de- ezt fogom elkészíteni:)
Köszönöm, szép délutánt/estét.

Hankka írta...

hm... esetleg... van még egy szeletke?! :) Nagyon guszta! :)

egycsipet írta...

Mági, Hankka: köszönöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...