2012. augusztus 13., hétfő

Ribiz.li.kőr

Egy újabb finom, könnyű, gyümölcsös likőrt hoztam, ami persze ismét csak jövőre lesz aktuális annak, aki elkészítené... Sebaj, addig legalább kitapasztalhatom, meddig áll el. ;)))


A ribizlit rövid időre vízbe áztatom vagy folyó víz alatt megfürdetem, majd leszemezem. Üvegbe teszem és krumplitörővel finoman megtöröm a szemeket. A vodkát ráöntöm, ezután az üvegre csavarom a tetejét és hűtőbe teszem. Ott is felejtem kb. 3 hétig - na jó, annyira nem felejtem: időnként felrázom az üveget. :)
Amikor letelik az előérlelési idő, szűrő és sűrű szövésű anyag (éljenek a korábban rendeltetésszerűen nem használt :P nejlonzoknik...) kombinációjával megszűröm a gyümölcstől a vodkát. Jól kinyomkodom, és kevés plusz vodka hozzáadásával "átöblítem" a gyümölcsöt. Ezután a folyadék mennyiségét megmérem és a szükséges cukormennyiséget a likőrösüvegbe mérem.
A ribizlis vodkát kávéfilteren keresztül szűröm a cukorra. Amikor elkészül, a fedelet rácsavarom és az üveget időnként felrázva megvárom, amíg a cukor feloldódik. A teljes elegyedés után jól behűtve fogyasztom. Akarom mondani...fogyasztjuk. :)


Hozzávalók kb. 1 l likőrhöz:
60 dkg ribizli, 7+1 dl vodka, 30-35* dkg cukor.
*5-6 dkg cukor minden 10 dkg ribizlihez, pontos mennyisége az egyéni ízlés mellett függ a ribizli édességétől és attól is, hogy mennyire sikerül kipréselni a levét az előérlelés után...

6 megjegyzés :

Unknown írta...

Megint egy isteni likőr. Ideális bonbon alapanyag lenne. Megbolondítani vele valami finom csokit :)

egycsipet írta...

Köszi Vikvi!
Hmm, jó ötlet csokival/-ban, érdemes lenne kipróbálni. ;)

Elisabeth írta...

Egy kimondottan fantasztikus Maritni!
Gyönyörü szine, és ize!

Pixie Pie írta...

Isteni! Figyu, szerinted, ha csak tíz napot érik, az nagyon gyenge? Későn kapok észbe megint ugyanis... :(

egycsipet írta...

Pixie, nem hiszem, hogy nagy probléma lenne, csak jól nyomkodd ki a szűrésnél a gyümölcsöt, és inkább több, kisebb részletben adagold majd a cukrot hozzá (közben pedig kóstold meg, mert elképzelhető, hogy nem fog kelleni az egész mennyiség bele). Sok sikert! :)

Pixie Pie írta...

Köszike! :) Majd visszajelzek a végeredményről.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...