2012. augusztus 5., vasárnap

Sült kárász

Egyszerű, ám annál finomabb étel, amihez nem is kell más, csak friss kenyér és egy kis kovászos uborka. :)
Gyerekkoromban nálunk a "Hal" a ponty volt, máshoz nem lehetett hozzájutni, ehhez is jobban csak karácsony környékén. Olykor, ha a szűkös keretbe belefért egy hét balatoni nyár, akkor megcsodáltuk és megkóstoltuk a hekket, de az alkalom olyan ritka volt, hogy a hal fogalma sokáig a pontyban merült ki.
Aztán amikor mr.1 belépett a képbe, bővült a repertoár, ezzel az étellel például igen jó barátságot kötöttem. Egyetlen hátránya van csupán: én még soha nem láttam üzletben sem keszeget, sem kárászt. Így várnunk kell egy eredményesebb napra a horgásztónál, hogy elérhető legyen ez az egyszerű étel.


A kárász- vagy keszegsütés tehát a pecabot markolászásával kezdődik. Ha akad néhány halacska, azt hazaszállítjuk és mr.1 megtisztítja - ennek részleteiről nincs sok információm, nekem ilyenkor mindig "akad más dolgom is". :D Ő tehát tisztít, beirdal, ha éppen kedve van, még meg is süt, ha nincs, akkor ez marad az én feladatom.
A sűrűn, mélyen irdalt halat kívül-belül finoman sózom és állni hagyom, amíg a lisztet előkészítem (kevés pirospaprikát elkeverek benne) és a sütéshez használt olajat felforrósítom. Amikor az olaj sütésre kész, a halat alaposan a lisztbe forgatom, majd ropogósra sütöm. Papírtörlőre szedem, és a felesleges olaj felitatása után tálalom. :) A kisebb halcsontokkal együtt fogyasztható.


Hozzávalók: kárász vagy keszeg, só, liszt, őrölt csemege pirospaprika, bő olaj a sütéshez.

8 megjegyzés :

Unknown írta...

Huh, ez nagy kedvenc! De meg kívántam :)

Norcsi írta...

Én is nagyon szeretem :)
Piacokon sokszor lehet amúgy kapni, de én már T..co-ban is láttam. Csak arra kell még szerintem figyelni, hogy kicsiket vegyünk, ne nagyokat. Ja, és ez általában már meg is van pucolva. Ez nálam nagyon nagy előny :)

M@rti írta...

Ez kínzás!!!
Nagyon megenném most! :-)))

egycsipet írta...

Vikvi, M@rti, hát most én is... ;)

Norcsi, köszönöm az infot! Piacon nálunk nincs, máshova meg nem nagyon jutok el (a helyire is csak ritkán), de a te.co jó ötlet, ha halpultosban járok majd, mindenképpen szétnézek. Köszi! :)

Unknown írta...

Az irdalás nagyon nem okés....

egycsipet írta...

Köszönöm az észrevételt, javasolni fogok a férjemnek egy továbbképzést a témában! :)

Unknown írta...

Szerintem pedig okés! Legalábbis a részemről! Én is pont így szeretem, hogy ropogósak az apró szálkák, mint a chips. Nem kell szőrözni, csak habzsolni! Nagyon jó!

egycsipet írta...

Egyetértünk István! ;)
Köszönöm a hozzászólást! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...