2012. augusztus 26., vasárnap

Sörrel sült sertés

Sertéssült. Ritkán, de akkor annál nagyobb élvezettel fogyasztjuk. Bőrrel együtt, mert úgy az igazi. :) Egyszerű és könnyű elkészíteni, jól elvan különösebb pátyolgatás nélkül is a sütőben, így ideális vendégváráshoz, és nem sokan tudnak ellenállni neki, amikor az asztalra teszem.


Nagyobb darab sertéshúsból készítem. Bőrös húst szoktam vásárolni hozzá, karajt, lapockát vagy egy méretes szelet sertéscombot, mindegyik finom. Az előkészítése mindig ugyanaz: a húst leöblítem, leitatom róla a vizet és fűszerekkel elkevert, durva tengeri sóval bedörzsölöm. Ezután igyekszem légmentesen bezacskózni és a hűtőben pihentetem legalább 12, de ha van idő, akár 18-24 órát is.


A hűtőből kivéve hagyom 2-3 órán át akklimatizálódni, közben beáztatom a cseréptálat. A húst újra leöblítem és szárazra törlöm, bőrét több helyen bevágom. Kizsírozom vékonyan a tálat, a húst durva sóval meghintem és a tálba helyezem. Friss fűszernövényeket rakosgatok mellé, és lefedve, hideg sütőbe tolom. 140-150 °C-on sütöm a húst, amíg a bőre színesedni kezd, ekkor a köré gyűlt levet leöntöm róla, sörrel meglocsolom, újra lefedem és visszateszem a sütőbe. Ezután időnként ránézek, meglocsolom a sörös lével, vagy ha az elpárolgott, akkor újabb adag sörrel. Amikor már szépen pirulni kezd a bőr, a fedőt leveszem, a sütőt 200 °C-ra kapcsolom és addig sütöm, míg ropogós-pirosra sül a bőre.
A tálból kivéve hagyom 15 percig pihenni a húst, ezután tálalom.


Hozzávalók: (bőrös) sertéshús, durva tengeri só, szárított (kakukkfű, rozmaring, majoránna, bazsalikom) és friss fűszerek (fokhagyma, zsálya, rozmaring, majoránna, kakukkfű, bazsalikom vagy ami éppen frissen akad), kevés sertészsír, 2-3 dl sör.

5 megjegyzés :

Unknown írta...

Ez nagyon finom lehet :) Igazad van bőrrel az igazi :)

Hankka írta...

Istenem, milyen finom!!! :) Nemrég sütöttem bőrös húst pékné módra, nagyon szeretjük! :)

Tűzpadka írta...

Nagyon jó a leírás! Biztosan nagyon finom volt! Érdeklődöm, mivel fűszerezted?

egycsipet írta...

Vikvi, azzal bizony! :))

Hankka, ohh, az is milyen nagyon finom! Örülök, hogy nem vagyunk egyedüliek a zsírosabb, bőrös húsok szeretetében! ;D

Tűzpadka, köszönöm!
Ez most éppen egy készen kapható fűszeres sóval lett első körben bedörzsölve, ez 9 rész durva tengeri sóból és 1 rész száraz fűszerkeverékből áll (ezek a következők: hagyma, kakukkfű, rozmaring, oregánó, petrezselyem, bazsalikom, majoránna, kapor és babérlevél).
Második körben durva tengeri sót használok és friss fűszereket, ezek általában a fűszersó összetevőit hozzák vissza, de ennél a sütésnél éppen rozmaring, zsálya, fokhagyma és bazsalikom került hozzá.

egycsipet írta...

Sziasztok, köszönöm! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...