2012. szeptember 6., csütörtök

Darált paprikakrém

Az elmúlt napok (hetek) a változások időszaka volt, több szempontból is feje tetejére állt az életünk - a középpontban az áll, hogy nagylányom iskolás lett. :) Ezzel párhuzamosan a blog még hátrébb szorult a "fontossági" sorrendben, de továbbra is igyekszem jelentkezni - időnként. Most egy egyszerű, ha lehet mondani, a legegyszerűbb ételízesítőt hoztam, a nyers darált paprikakrémet.


A hozzávalók listája nem hosszú: csak paprika és só kell hozzá. Csemege/édes Anna változatban kápia- vagy pritaminpaprikát érdemes használni, erősben Pista pedig pl. cseresznyepaprikát, de voltaképpen bármi jöhet, ami érett, piros és csíííp. Én a nagynénéméktől kapott vegyes, erős paprikákat használtam az utóbbihoz, előbbihez pedig saját termesztésű kápiákat.


A paprikákat megmostam, végüket/szárukat levágtam, fajtától függően a csumától és a magok egy részétől is megszabadultam. Egyszerű, kézi húsdarálón átdaráltam - egyszer, de aki pépesebbre szeretné, kétszer is darálhatja. Ezután durva szemű sót adtam a darált paprikához és letakarva állni hagytam úgy egy napig - közben 1-2 alkalommal átkevertem.
24 óra elteltével csírátlanított üvegekbe szedtem a krémet és lefedve kamrapolcra tettem.


Nem szükséges egyszerre nagy mennyiséggel dolgozni, hanem ahogy érnek a paprikák, több részletben lehet elraktározni. Ami alkalmanként épp kimarad, egy kis üvegben a hűtőben gyűjtögethető és máris használható. Én a maradékokat egyszerűen összekevertem, így lett "erős" és "csemege" helyett "csípős" a krém :), de természetesen az édes és csípős paprikák keverésével eleve így is lehet készíteni a krémet.


Hozzávalók - arányaiban: 1 kg tisztított darált paprika, 20-25 dkg só. Tartósítószer nem szükséges hozzá.

5 megjegyzés :

Hankka írta...

Már kezdtelek is hiányolni, de így meg van bocsátva a hiányzás! :) Tetszik a paprikakrém, egyszerűen elkészíthető! :)

Mági írta...

...és hogy van a Nagylány?

Az én paprikáim még kaptak egy napot, mert vendégek érkeztek ma, de már a kamrában töltik az éjszakát. Én is ebben az arányban keverem a sóval.
Nagyon szépek a fotók:)

egycsipet írta...

Hankka, köszönöm! Vagyogatok, csak csökkentett módban. :D

Mági, köszönöm, remekül! :)) Élvezi a sulit (eleve nagyon érdeklődő gyerkőc, szerencsére), bár nagyon elfárad délutánra, mert az esti alvás időpontját még nem sikerült belőnünk, de a tapasztalt szülők azzal biztatnak, hogy 1-2 hét múlva majd magától fog aludni menni 8-kor. :D
Paprikakrém: úgy láttam, többnyire ezt az arányt használja mindenki. Van, akit zavar a sok só, engem mondjuk nem, mert nem magában eszem ;)))))), ízesítésre tökéletes és legalább ebben nincs semmi ez+az. Köszönöm, örülök, hogy tetszenek a fotók! :)

Mági írta...

Igen, nekem is az a tapasztalatom, hogy belerázódunk mindannyian a "sulis időbe":)
Mi nagyon kevés sót fogyasztunk, de hát amibe ezt a finomságot teszük, abba sót is tennénk:) így meg is van:)
Nem telhet el év, darált paprika nélkül:)

egycsipet írta...

Mági, a lánykám 6,5 éves és korábban soha nem aludt el esti meseolvasás alatt. Most viszont... Jó, ha egy mesét ébren kibír, a másodikon viszont garantáltan alszik. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...