2012. szeptember 29., szombat

Egyszerű piacos lángos

Már évek óta a kefires lángost sütöm, ez vált be leginkább nekem. A hagyományos, egyszerű kenyértésztából készült lángosok állagával ugyanis mindig meggyűlt a bajom, sosem lett igazán puha és jól formálható, ráadásul hamar kiszáradt és ha esetleg megmaradt 1-2 darab, az később elfogyasztva élvezhetetlen volt. Aztán megláttam Zsófi családi lángos receptjét, és egyből megtetszett. Nem is maga az összetétel, mert egyszerű kenyértésztával már próbálkoztam korábban, hanem az elkészítése. Az ő leírása alapján készítve ugyanis végre fincsik lesznek a lángosok! :)
Nyammm, köszönöm itt is! :)
Tepsi, recept neked. (Az egy hónapba belefér? :P)


Egy kelesztőtálba mérem a langyos vizet: belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és állni hagyom, amíg az élesztő felolvad a vízben. Ekkor adom hozzá a sót, elkeverem, és hozzákeverem a lisztet. Lágyabb galuskatésztává dolgozom össze, lefedem és állni hagyom 20-30 percig.
Ezután olajjal körbelocsolom a tésztát, és az olajat a tészta alá és köré dolgozom (olajos kézzel körben elválasztom a táltól a ráragadt tésztát és gömbölyítő mozdulatokkal finoman átforgatom - a végén a lágy tészta körben olajos lesz, nem ragad az edényhez). Újra letakarom 5 percre.
A pihentetés után lekenek olajjal egy tálcát. A tésztát kb. 8 db-ra osztom, finoman gombócra igazítom (nem kell gyömöszölni, csak éppen megigazítani) és további 10 percig a tálcán pihentetem - ezalatt felforrósítom az olajat.
A gombócokat olajozott kézzel formázom és forró (!) olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütöm. Ha ügyes vagyok, a tészta nem szakad el és szinte hártyavékonyra ki lehet húzni (az olajban úgyis kissé összeugrik), így szép, tányérnyi méretű lángosok lesznek belőle. Papírra szedem, kissé leitatom róluk az olajat, ezután "állítva" egymás mellé sorakoztatom a lángosokat és így várják a tálalást.


Hozzávalók kb. 8 db lángoshoz (vagy több kisebbhez): kb. 3,2 dl langyos víz, 2 teáskanál cukor, 20 g friss élesztő, 1 evőkanál só, 500 g sima liszt (BL 55), 0,5 dl olaj a tésztához + további olaj a sütéshez.

12 megjegyzés :

Névtelen írta...

Jaj de megkivántam. Lehet, hogy reggel nagyon korán fogok felkelni?
Imádjuk a lángost, s én is így szoktam készíteni, ahogyan Te.
Jaj, most egész éjjel korogni fog a gyomrom.

egycsipet írta...

:)))
Viki, aranyos vagy, köszönöm!

Verocs írta...

Én is kefíresen csináltam, de kipróbáltam ezt és tényleg... :-D Verocs

egycsipet írta...

Verocs :D örülök, hogy nektek is! :)))

judikonyha írta...

Node lányok! Hol van itt a kefír? Egyetlen szó sem esik a hozzávalók felsorolásakor a kefírről?

egycsipet írta...

Judikonyha, a kefir a kefires lángosban van, aminek a receptjét a bevezetőben be is linkeltem. Ez nem kefires lángos, hanem sima kenyértésztás, ezt is leírtam a bevezetőben. Elnézést, ha valami nem egyértelmű, de nem szoktam tőmondatokban fogalmazni, mert feltételezem, hogy ha valaki el szeretne készíteni egy receptet a blogról, akkor figyelmesen elolvassa a bejegyzést is hozzá. :)

dittim írta...

Íme itt van egy férfi aki nem csak megenni tud de ha kell megcsinálni is.Azért is megcsinálom mert ez jónak ígérkezik.Eddig nem nagyon sikeredett.

egycsipet írta...

Dittim,
csak arra kell figyelni, hogy tényleg galuskaszerű, lágy tésztát készíts, akkor biztosan remek lesz az eredmény! Sok sikert! :)

Unknown írta...

Köszi ezt a remek receptet! Isteni finom lett, ahogy sütöttem, úgy fogyott. Pedig rögtön dupla adagot csináltam... :-D

egycsipet írta...

Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sikered volt vele :) és köszönöm, hogy ezt meg is osztottad velem! :)

Unknown írta...

Szakács létemre állítom, hogy valóban az eddigi legjobb lett!

egycsipet írta...

Marianna, szívből örülök, hogy sikeres volt a recept, köszönöm szépen a visszajelzést! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...