2014. január 5., vasárnap

Cukros kalács

Hello 2014, hello mindenki! BÚÉK nektek!
Az év első - és remélhetőleg nem utolsó - receptje kisebbik leánykám egyik "ovis kedvence", a cukros kalács. Beszámolója alapján a dolog így néz ki: "hát kicsi és fonott és cukros a teteje...és az oviban kakaóval esszük, de itthon lekvárt is kérek." Mindent tudtok, igaz? :D
Úgy született a recept, hogy vettem a fonott kalács receptjét és megfeleztem: így pont elférnek a kalácskák egy kisebb tepsin, ami pont befér a hűtőbe. Mert ez a kalács reggel sül, frissen, illatozón: ébredés után, mire a nagylány végez a reggeli öltözés-mosakodás-fésülködés...és mindeközben (tizen)kétszer elalvás procedúrájával, éppen elkészül. Reggelizhet(nek) is belőle és tízóraira is jut, ennyi nekem éppen elég.


A tésztát este, a kenyérsütőgép dagasztó programjával vagy tálas mixerrel készítem. A hozzávalókat a vaj kivételével a gépbe pakolom, dagasztani kezdem, majd amikor már 1-2 perce szép gombócba összeállt a tészta, akkor a puha vajat is hozzáadom. Tovább dolgoztatom a géppel, közben fokozatosan igazítom egy kis liszttel az állagát, és alaposan kidagasztom a tésztát (keményebb, rugalmas tészta a cél).
Egy tányérra szedve megmérem a tészta súlyát. 5 db kisebb kalács fér el a "jó méretű" tepsimen, így a kapott súlyt 15-tel osztom, de ennél kisebbekre is készíthető, úgy még helyesebbek. Ekkora darabokat (40-45 g között van egy adag) szakítok a tésztából, egyenként rudakat formázok belőlük és hármasával lazán összefonom. Igyekszem nem girbe-gurbára formázni, de ez többnyire nem sikerül. :D Sütőpapírral bélelt tepsire kerülnek a fonatok, egymástól egyforma távolságra. Folpackkal fedem a tepsit és azonnal a hűtőbe teszem.
Másnap reggel a hűtőből kiveszem a tepsit és a fonatokat lekenem a tejes tojássárgával. A tetejükre (jég)cukrot szórok és hideg sütőbe tolom a tepsit. A sütőt 180°C-ra állítva kapcsolom be és addig sütöm a kalácsokat, amíg szép színük lesz. A kisült fonatokat papírostól áthúzom egy rácsra és azon hagyom hűlni - mikor meddig... :)


Hozzávalók 5-8-10-... mini kalácshoz:
170-180 ml tej, 50 g cukor (házi vaníliás és kristály- vagy nádcukor felesben), 1 nagy tojás sárgája, csipet só, 300 g (+az igazításnál további kb. 30 g) finomliszt, 10 g friss élesztő, 50 g puha vaj (nem kell olvasztani, elég ha kenhető), továbbá a tetejére 1 kisebb tojás sárgája, 1-2 evőkanál tejjel elkeverve a kenéshez, valamint kristály- vagy jégcukor a szóráshoz.

4 megjegyzés :

Kricky írta...

Szia!
A facebook miatt szinte alig-alig kommentelek már én, de úgy érzem, itt az ideje újra ellátogatnom a kedvenceimhez, így hozzád is, hogy tudassam, még mindig a rajongód vagyok!
A blogod még mindig olvasgatom, és köszönöm ezt a kis receptet!

Kricky

egycsipet írta...

Kricky, aranyos vagy, köszönöm! :)
(a helyzet nálam is hasonló :D)

Hankka írta...

Nagyon boldog, ízélményekben gazdag új évet kívánok Nektek! :) Kislánykád nagyon jól elmondta, te pedig nagyon jól meg is csináltad! :) Nagyon helyesek lettek! :)

egycsipet írta...

Köszönöm Hankka! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...