2014. július 12., szombat

Banános-vaníliás sárgabaracklekvár

A tavalyi Segítsütis nyertesem, Csilla, az átadáson meglepett egy doboznyi finomsággal, köztük saját készítésű ínycsiklandó lekvárjaival. Kedvencem a banános sárgabarack volt: az a fajta lekvár, ami önmagában is megfelel desszertként ;) - én is addig kóstolgattam a konyhapultnak támaszkodva, amíg szépen elfogyott. :D Ezzel persze el is dőlt, hogy a legközelebbi befőzés alkalmával nekem is kell ilyeeen! :)
Csilla, ha erre jársz, itt és most is: köszönöm! :)


A barackot pontosan úgy készítettem elő, mint a normál baracklekvárnál, majd tűzre tettem. Amikor a barack felforrt, hozzákarikáztam a banánt, beletettem a felhasított vaníliarudakat és (fedő nélkül, lassú tűzön, kevergetve) addig főztem, amíg a banán teljesen puhára főtt. Ekkor a vaníliarudakat kivettem belőle, a lekvárt pedig botmixerrel pépesítettem.
A banános barackpépet újra felforraltam, megkóstoltam és cukorral édesítettem. Ezután kevergetve főztem még kb. 15 percig, majd csírátlanított, forró üvegekbe töltöttem. Az üvegekre rácsavartam a fedelüket és fejre állítottam, majd úgy 5-10 perc elteltével száraz dunsztba tettem a lekvárokat. Két nap múlva kerültek a helyükre.


Hozzávalók: 1,5 kg tisztított sárgabarack, 0,5 kg banán (tisztított súly), 2 kisebb szál vanília (súlyosabb vaníliarúdból elég egy is), cukor ízlés szerint.
Recept híján a gyümölcsökre én az 1:3 arányt terveztem be, szerintem pont jó lett, nagyon kellemesen érződik a banán a barackban. A banán "éppen érett" volt - érettebb gyümölcsből kevesebbet számítanék.
A cukor mennyisége banán-, barack- és ízlésfüggő, nálam ebbe 250 g került. A fenti mennyiség egyébként 6 kis (kb. 3 dl) üveget töltött meg.

Nincsenek megjegyzések :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...