2014. július 13., vasárnap

Sárgabarackos crostata

...vagy sárgabarackos galette, esetleg ha egyszerűen a magyar formánál maradnánk: sárgabarackos lepény...vagy pite.
Na mindegy. :D
Túlérőfélben van az utolsó néhány szem sárgabarack a fánkon, így a vasárnapi desszert nem is készülhetett másból. Csak egy vékony réteg omlós tészta kísérte, ami körülölelte a csodás, krémesre sült sárgabarackot...mmm! Egyszerű, és valóban nagyszerű!


Elsőként a tészta készül el: késes robotgép táljába mérem a lisztet, pici sót, cukrot és a darabokra vágott vajat. Morzsásra dolgoztatom a géppel, majd kisebb adagokban annyi jeges vizet adagolok hozzá, amivel a tészta összeáll. A tésztát gömbbé igazítva, folpackba csomagolva hűtőbe teszem fél órára. A barackokat megmosom, lecsepegtetem és kimagozom. Negyedekbe (vagy nagyobb darabokra vágom), összeforgatom a keményítővel és a porcukorral. Állni hagyom.


A sütőt előmelegítem 200-210 °C-ra. A tésztát lisztezett sütőpapíron kb. 3-4 mm vastagra, nagyjából kör alakúra nyújtom. A közepébe halmozom a barackot (nagyon érett, lédús volt most a barackom, így a levét nem szedtem hozzá, keményebb gyümölcsnél ilyen "probléma" nem szokott adódni) úgy, hogy a tészta szélén 3-4 ujjnyi sáv üresen maradjon. Ezt visszahajtom a barackra, körben megigazítom és ha szükséges, a felesleges lisztet lesöpröm (a tésztáról és a papírról is). A crostatát a papírral együtt sütőlapra (én pizzaforma) húzom, a tetejét keményítővel és kristálycukorral hintem meg és az előmelegített sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg szép színt kap (40-50 perc), a sütés vége felé rá szoktam kapcsolni a légkeverést is.
Rácsra áthúzva hagyom hűlni. Cikkelyekre vágva tálalom, finom magában is, de egy gombóc vaníliafagyival vagy kanálnyi édes tejszínhabbal maga a tökély.


Hozzávalók 1 pitéhez...
...a tésztához:
240 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (finomliszt is megfelelő), 170 g hideg vaj, csipet só, 20 g porcukor, kb. 80 ml víz (liszttől függ);
...a töltelékhez: kb. 800 g negyedelt sárgabarack (tisztított súly), 30-50 g étkezési keményítő (keményebb gyümölcsnél kevesebb, ha leveses a gyümölcs, több), 30-50 g porcukor (a barack édességétől függ);
...továbbá: a tetejére kevés keményítő (elhagyható, csak akkor szükséges, ha a gyümölcs igényli), 1-2 evőkanál kristálycukor vagy nádcukor, a nyújtáshoz kevés liszt.
Almával, szederrel, áfonyával, málnával, eperrel, őszibarackkal...is nagyon finom, de a gyümölcsöket keverni is lehet. A töltelékhez használt cukor és keményítő mennyisége a gyümölcstől függ.

Nincsenek megjegyzések :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...