2014. július 11., péntek

Répás-almás muffinok

Egyszerű süteményeket késztettem ma: a hűtőben néhány aprócska sárgarépa esedezett mielőbbi (f)elhasználásért, a korai alma is potyogni kezdett a napokban - ha pedig répa és alma, hát becsúszott melléjük a zab(pehely) is. :)


Egyszerű elkészíteni: a sütőt előmelegítem (180 °C), a répát és az almát meghámozom és kis lyukú reszelőn lereszelem. A zabpelyhet megőrlöm (nem kell teljesen finomra) és belekeverem a sütőport, a szódát, a fahéjat és egy pici sót.
Fentiek közben a cukrot és a tojást a robotgéppel alaposan kikevertetem, majd az olajat is hozzácsorgatom és alaposan összedolgoztatom. Ebbe forgatom bele először a reszelt alma-répa duót, majd a lisztes keveréket. A masszát papírral bélelt muffinformákba kanalazom és az előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb. fél óra). A formákból kiszedve, rácsra rakosgatva hűtöm ki a muffinokat.
A tetejükre lehet csokoládét olvasztani, amit aprított dióval is meg lehet szórni - ez opcionális. A tészta pihe-puha, az összetevőktől függően kissé morzsálódhat, így érdemes a papírkapszliban kínálni a sütiket.


Hozzávalók 12 db muffinhoz: 220 g tisztított, reszelt sárgarépa és alma felesben, 110 g nádcukor (ennek egyharmada lehet sötétbarna is), 2 közepes-nagy tojás (kisebb méretűből 3 db), 100 g olaj (pl. napraforgó és/vagy olíva), 180 g zabpehelyliszt (a finomliszt is megfelelő, de keverni is lehet), 1 teáskanál (3-4 g) sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, pici só.
Ebből a receptből.

Nincsenek megjegyzések :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...