2015. január 20., kedd

Citrusos sajttorta

Sajttortát készítettem a hétvégén, kivételesen csak úúúgy - a magunk kedvéért. Remek lett, érdemes kipróbálni. :)


A kekszet összetöröm (zacskóba teszem és egy nyújtófával összemorzsolom), összekeverem az őrölt mandulával és egy kanál segítségével egyenletesen eloszlatom benne az olvasztott vajat. Nem áll össze tésztává, csak nedves homok állagú lesz. Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt szorítok és ezt a vajas kekszmorzsát egyenletesen az aljára tapicskolom, majd a hűtőbe teszem, amíg a krém elkészül.
A sütőt bekapcsolom 160-170 °C-ra. A sajtréteghez a tojásokat (egy kézi habverővel) kikeverem a porcukorral, a keményítővel, a citrusok reszelt héjával, a narancslikőrrel és a vaníliakivonattal. A krémsajtot kissé átkeverem, majd a tojásos keveréket 3-4 részletben beleforgatom. A sajtkrémet a kekszmorzsára simítom. Előmelegített sütőben addig sütöm a tortát, amíg a széle megsül, de a közepe még remegős marad. (Én hajlamos vagyok picit túlsütni, ami az ízén nem ront, viszont aki kényesebb az állagára, 30-35 perc sütési idő után kezdjen el sűrűbben nézegetni a sütőbe, hogy elkaphassa a "pillanatot".) Lekapcsolt, félig nyitott ajtajú sütőben hagyom a tortát hűlni. Úgy egy óra elteltével átköltöztetem a hűtőszekrénybe és fél napra ott is felejtem. 

A torta befejezéséhez (másnap) a citromból és a narancsból 3-4 vékony szeletet vágok, a narancsszeleteket cikkekre is szabom. A maradékból kifacsarom a levet és a gyümölccsel, valamint a cukorral együtt kisebb edénybe (gyorsforraló) teszem. A citruskarikákat néhányszor óvatosan átforgatva kb. 5 percig forralom a cukros gyümölcslevet, ezután elzárom a tűzhelyet. A lapzselatint előírás szerint előkészítem (hideg vízbe áztatom, majd kinyomkodom) és a forró citrusos lében elkeverem. Hűlni hagyom.
A tortát a formából kivágom, átemelem egy tortatálra. A gyümölcsszeleteket elrendezem (inkább elrendetlenkedem) a tetején és a zselatinos lével befedem; ezt két-három részletben szoktam összehozni, közben mindig a hűtőben dermesztve egy kicsit, így nem (vagy kevésbé) folyik le a zselé és szép lesz a felülete.
Teljes dermedés után szeletelhető.


Hozzávalók egy 24 cm-es formához...
...a kekszes alaphoz:
100 g teljes kiőrlésű vajas keksz (vagy például zabkeksz), 40 g őrölt mandula, 60 g olvasztott vaj;
...a sajtréteghez*: 250 g porcukor, 1 nagy narancs + 1 citrom reszelt héja, 5 tojás, 2-3 evőkanál narancslikőr, kevés vaníliakivonat, 30 g étkezési keményítő, 1000 g friss krémsajt (ehhez a tortához Pilos félzsíros friss sajtot használtam);
...a citruszseléhez: 1 nagy narancs, 2 citrom, 120 g cukor (vagy ízlés szerint), 3 lapzselatin (5 g).
*A sajtréteg hozzávalóit jobb, ha előre kivesszük a hűtőből, hogy ne legyenek hidegek, amikor dolgozunk velük.

Nincsenek megjegyzések :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...