2015. március 16., hétfő

Kossuth kifli

Vasárnapi süti volt - szinte el is fogyott még tegnap, éppen csak néhány "kiflit" tudtam megmenteni mára a nagylányom uzsis dobozába. Előnye, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul anyuezhűdefinom - nem hiába, mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. ;)


A sütőt előmelegítem 170 °C-ra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem: először egy picurka sóval és a citromlével, majd apránként a cukor felét is hozzáadagolva.
A tojások sárgáját alaposan kihabosítom a cukor másik felével, ezután beledolgozom az olvasztott vajat, a citromhéjat, valamint a vaníliakivonatot is. Összeforgatom az átszitált sütőporos liszttel, majd óvatosan beleforgatom a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom a masszát, a tetejét megszórom szeletelt mandulával, és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm (a tepsi méretétől/tészta vastagságától függ a sütési idő).


Rácsra áthúzva hagyom a tésztát kihűlni, majd porcukorral meghintem a tetejét és pogácsaszaggatóval félholdakat (kifliket) szúrok ki belőle.


Hozzávalók: 6 közepes-nagyobb tojás, pici só, 2-3 evőkanál citromlé, 250 g cukor (ennek egy részét most nyírfacukorral helyettesítettem), 150 g olvasztott vaj, 1 citrom finomra reszelt héja, 2 teáskanál vanília eszencia, 250 g liszt, fél csomag (6-8 g) sütőpor, 2 marék szeletelt mandula (lehet aprított dió is), továbbá porcukor a szóráshoz.

Nincsenek megjegyzések :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...