2010. február 11., csütörtök

Epres-csokis krémdesszert

Mirelitből és maradék alapanyagokból, a mindig nyerő csoki-eper párossal remek desszertet készítettem tegnap. Téltemető, tavaszváró, finom. :)


A mirelit epret leöblítettem, majd egy edényben egy kevés friss citromlé, vaníliamagok és cukor társaságában feltettem kis lángon főni. Néha átkevertem, az eperszemeket szétnyomkodtam, majd miután eléggé besűrűsödött, hűlni hagytam.
Míg az eper rotyogott, a szintén mirelit, szobahőmérsékleten kiengedett vajas tésztát porcukron nagyon vékonyra kinyújtottam, majd - azzal a pohárral, amibe később rétegeztem - köröket szúrtam ki belőle. 210 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsütöttem a korongokat, és ezeket is félretettem hűlni.

ilyenek a tésztakorongok megsütve, a porcukor karamellizálódik rajtuk - nagyjából :D

Csokoládét olvasztottam, amit egy kevés vaníliás cukorral elkevert mascarponéhoz kevertem. A krémet cukorral és fixálóval keményre vert tejszínhabbal lazítottam.
A poharakba az alábbiak szerint rétegeztem: csokoládés krém, tésztakorong, eperlekvár, tésztakorong, csokoládés krém. A korongok nem látszanak a pohárban, nálam ez szándékos volt, de lehet nagyobbakra szúrni őket, illetve ebben az esetben egy kis változtatással a fahéjas toronyhoz hasonlóan pohár nélkül is rétegezhető a desszert. Alaposan lehűtve tálaltam.

3 dl-es poharakba rétegeztem, ez hatalmas adag, nyugodtan lehet kisebbekre készíteni :)

Hozzávalók 4 nagy vagy 6 kisebb adaghoz...
...az eperlekvárhoz:
300 g mirelit eper, 1 evőkanál friss citromlé, 1/3 vaníliarúd magjai, 5 dkg cukor (vagy ízlés szerint);
...a tésztakorongokhoz: 125 g mirelit vajas tészta, porcukor a nyújtáshoz;
...a csokoládékrémhez: 6-8 dkg olvasztott csokoládé, 25 dkg mascarpone, 30 g vaníliás cukor, 250 ml tejszín, +1 evőkanál vaníliás cukor, fél csomag (10 g) zselatin fix.

13 megjegyzés :

Anikó írta...

Ez aztán igen! Desszertnek szívesen elfogadnám!

Andi írta...

Nagyon ügyes vagy.....remélem beválik, és jön a tavasz!

egycsipet írta...

Anikó, Andi, köszönöm! :)

Kata írta...

Nővérkém, és hol maradnak a lightos receptek??? Tavasz = fogyókúra, készülődés a nyárra :PP Így csak még nagyobb kufferunk lesz :DD Ez a sok finomság, és milyen gusztimusztiii, aaah, nyálcsorgatás 2.0 :DD

Thrini írta...

Tegnap én krémből, 2,5 dl-es pohárnyit ettem meg, de ma már jöhetne ez a te 3 dl-nyid!!!! Nagyon jól néz ki, ötletes hozzá a tészta korong.

egycsipet írta...

Húúúgi, még csak várjuk a tavaszt... :D

Köszönöm Thrini! :)

margit2 írta...

Hogy Te miket ki nem találsz! ... Tetszik! :-)

szepyke írta...

Nem szeretem az epret, de majd másnak adom.. a többi jöhet:)!

egycsipet írta...

Margit, köszi! :))

Szepy, na jó, én bevállalom... :D

Andi/cuki írta...

Szerintem nálunk is ízlene,szuper!:-))

lekvároskukta írta...

Húúúú, ez nagyon finom lehet(ett).
:)))

Melinda írta...

Nagyon-nagyon ott van!:DD
Guszta,nyálcsorgatós szépség...biztos fini is!:)

egycsipet írta...

Köszi lányok! :)
Lekvároskukta, Melinda: az volt. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...