2010. szeptember 4., szombat

Paradicsomszósz

Nemrég muszáj volt leszednem egy halom paradicsomot, hogy ne romoljanak meg a "nyaralásunk" alatt, és mivel a friss fogyasztáshoz meglehetősen soknak bizonyult, a befőzés mellett döntöttem. Az ilyen esetekben bevált paradicsomlé helyett most megpróbálkoztam a szószkészítéssel. A cél az volt, hogy egy olyan alapot készítsek, amit az üveget felbontva máris pizzatésztára kenhetek, illetve egy gyors elősütés után akár pl. darált húshoz is keverhetek. Bár a felhasználásig még nem jutottunk el, de az alap jól sikerült, remélem, beválik majd. :)


A paradicsomokat megmostam, majd a közepüket (és a hibás részeket) kivágva feldaraboltam. Egy méretes fazék aljára néhány kortynyi vizet löttyintettem, beletettem a paradicsomokat és közepes lángon főzni kezdtem. Néha átkevertem, hogy le ne kapjanak a darabok és egyenletesen puhuljon az adag (egyéb teendő nincsen vele, esetleg ha szükséges, a lángot mérsékeljük).


Amikor már kellően megpuhult a paradicsom, átpasszíroztam. A főzésidő függ a mennyiségtől, magától a paradicsomtól és annak méretétől... is, de érdemes észben tartani, hogy minél puhábbra főzzük, annál könnyebb munka a passzírozás és annál kevesebb a kidobott paradicsom.


A paradicsomlevet lemértem. Ekkor, ha léként rakom el, még főzöm-forralom egy ideig, majd alaposan megtisztított palackokba szedem, tartósítószert teszek a tetejére és lekötöm. Száraz dunsztba kerül, majd 1-2 nap múlva mehet a helyére.
Mivel most szósz készült, a gyorsabb sűrűsödés reményében a levet két lábosba mértem. Mindkettő a tűzre került, ám csak az egyiket ízesítettem. Belereszeltem a gyömbért, beletettem egy hagymát feldarabolva és a szárított fűszereket (az aprókat teatojásban). Sóztam, borsoztam, kevés nádcukrot szórtam bele. Időnként megkeverve főztem, néhányszor megkóstoltam, utánízesítettem, a sűrítési idő vége felé friss fűszernövényeket is tettem bele. Amikor már nagyjából elérte a számomra megfelelő sűrűséget, a darabos fűszereket - a hagyma kivételével - kivettem, és a szószt egy botmixerrel simára dolgoztam. Hozzáöntöttem a fűszer nélküli paradicsomot is. Ekkor újra megkóstoltam és belecsorgattam a kétféle ecetet, valamint egy kevés mézet is, további fűszerezést már nem igényelt. Időnként átkeverve addig főztem, míg a mixerezéstől származó hab eltűnt a tetejéről.
Alaposan kitisztított, kisebb üvegekbe töltöttem a szószt, a tetejükre kevés tartósítószer került és lekötve száraz dunsztban hagytam kihűlni őket.


Belekerült, kb. 3,5 liter paradicsomlébe, hozzávetőlegesen:
2 dkg gyömbér, 1 vöröshagyma, 15 szem szegfűszeg, 5 szem szegfűbors, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 kis szál zellerzöld, 1 kis szál oregánó, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 1 babérlevél, 3 evőkanál nádcukor, 1 evőkanál méz, 0,5-0,5 dl balzsam- és almaecet. Tartósítószer: kevés szalicil.
Ebből a mennyiségből kb. 2 liter szósz lett, de ez természetesen a végleges sűrűségtől is függ.
Még több: paradicsomszósz bejegyzés 2011; ketchup készítése

7 megjegyzés :

sedith írta...

Pontosan így készítettem én is régebb. Aztán vagy két éve, hogy ne kelljen olyan sokat főzni, és mennyiségileg is több maradjon:P, azt kezdtem csinálni, hogy amikor a lé már jó lenne paradicsomlének, besűrítem kevés vízzel eldolgozott keméynítővel. 1 liternyi léhez, kb. 1 evőkanál keményítőt szoktam számolni. Így most már a férjem is megeszi, addig mindig az volt a baja, hogy túl "vad", túlságosan paradicsomízű.:P

Mónika írta...

Irigylem, akinek kertje van. Én is szívesen befőznék.

Araniel írta...

Én is szeretnék paradicsomszószt csinálni(egy kicsit másmilyet), de félek nekikezdeni, mert nálam minden megromlik :P Milyen tartósítót teszel rá? És mennyit? Csak a tetejére szórod? Nem romlik meg felbontás után?

egycsipet írta...

Sedith, félúton nekem is megfordult a fejemben a keményítő, mert már az első szakaszban is főtt szegény paradicsom vagy 3 órán keresztül, de aztán csak kivártam. Majd meglátom, milyen lesz, lehet, legközelebb én is cselhez folyamodok. :))
PS: a férjem nem szereti a paradicsomot főzve...de a ketchupot igen. :D

Mónika, valóban nagyon jó dolog. Nekünk picurka kertünk van, de tényleg aranyat ér. :)

egycsipet írta...

Araniel, sajnos idén nálam is rezeg a léc, mert a garázsban vannak a befőzések eredményei, az pedig a nagy melegekben eléggé felmelegedett. :S

Pótoltam a hozzávalóknál: szalicilt tettem rá, késhegynyit (vagy csipetnyit) egy-egy adag tetejére. Az így elrakott dolgoknál felbontáskor a tartósítószerrel közvetlenül érintkezett részt egyszerűen egy kanállal kikanalazom és kidobom. Belekeverni nem szoktam a szalicilt, de van, aki úgy teszi el.
A másik általam használt tartósítószer a Na-benzoát, de azt inkább felöntőleveknél használom (befőttek, savanyúságok leve).

A megromlást (főleg, ha tartósítószert is használsz) igazából alaposan kimosott, kiforrázott, jól lezárt üvegekkel (légmentesen), a kész szószt (befőttet, savanyút) hűvös, sötét helyen tárolva tudod elérni. Ha ezeket kiküszöbölöd, akkor elvileg nem lehet baj.

Hogy ez a szósz hogyan fog felbontás után elállni, még nem tudom, mert most készült először, de szerintem nem is fogom kitapasztalni, mert szándékosan kisebb üvegekbe tettem el (2-3 decisekbe és van egy 5 dl-es is). A képen a 3 dl-esek vannak. :)
Paradicsomlét főztem már korábbi években, felbontás után a hűtőben egy hétig tuti, nem volt bajuk. Ha általában kis mennyiséget használsz, akkor szerintem érdemes kisebb üvegeket vásárolnod és abban befőznöd, akkor 1-2 alkalommal elfogy egy adag.

Ildy írta...

Gyömbér? Ez érdekes lehet a paradicsomszószban. Még sose ettem, ha nem felejtem el, a legközelebbi pizzánál vagy tésztaételnél kipróbálom.

Lea írta...

Lea:Ciasztok!bar en meg errol az oldalrol tudatossan nem keszitettem semmit:),de jo latni,hogy a vilagban vannak meg olyan emberek,pontosabban asszonyok:) akik nem sajnaljak az idot a teli dolgok elrakasara!!!En 24 eves vagyok,van kertem s persze en is, amit csak lehet elrakok telire,csak neha rosszul esik,h a kornyezetem(kivetel az idosebb szemelyek) s a barati tarsasag oreganyosnak neznek,mondvan hogy ezeket mar potom penzert megvehetik a boltba s meg szenvedni sem kell vele...hat nemtudom...nekem valahogy a hazi mindig finomabb s legalebb tudom mi van benne:)!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...