Hétvégére vendégeket vártunk és hamburgerezést terveztünk, ami végül grillen készült el. Az ilyen összejövetelek természetesen nem működhetnek desszert nélkül, így amikor néhány napja megláttam ezt a sütit Margitkánál, el is dőlt, hogy ez lesz a zárófogás. Finom lett - szerintem nem csak kávérajongóknak. :)
A sütemény alapja egy diós-kávés piskótalap. Ehhez a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját kikevertem a cukorral és a kávéval, majd hozzáadtam a lisztet, diót, kakaóport és a térfogatnövelőket ;), végül lazán beleforgattam a csipet sóval keményre vert tojásfehérjéket. Kapcsos tepsibe sütőpapírt szorítottam és ebben sütöttem előmelegített sütőben, először 200, majd 170 °C-on a piskótát (gyorsan sül). A lapot hagytam a formában állni úgy negyed óráig, majd a szélénél óvatosan körbevágva, rácsra téve hűtöttem ki.
A kihűlt lapra egy vaníliakrém kerül, ami eredetileg a vizes krémes krémje - felezett adagban. Én most kevesebb pudingport használtam hozzá és a vizet lecseréltem tejre, emellett keményítő és vaníliarúd került a krémbe.
A sütemény alapja egy diós-kávés piskótalap. Ehhez a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját kikevertem a cukorral és a kávéval, majd hozzáadtam a lisztet, diót, kakaóport és a térfogatnövelőket ;), végül lazán beleforgattam a csipet sóval keményre vert tojásfehérjéket. Kapcsos tepsibe sütőpapírt szorítottam és ebben sütöttem előmelegített sütőben, először 200, majd 170 °C-on a piskótát (gyorsan sül). A lapot hagytam a formában állni úgy negyed óráig, majd a szélénél óvatosan körbevágva, rácsra téve hűtöttem ki.
A kihűlt lapra egy vaníliakrém kerül, ami eredetileg a vizes krémes krémje - felezett adagban. Én most kevesebb pudingport használtam hozzá és a vizet lecseréltem tejre, emellett keményítő és vaníliarúd került a krémbe.
A tej nagy részét (5 dl) feltettem a felhasított vaníliarúddal melegedni. Amíg felforrt, a maradék 1 dl tejben elkevertem a pudingport és a keményítőt, emellett kemény habbá vertem a tojásfehérjéket először magukban, majd a cukrot is hozzádolgozva. A felforrt tejből kiszedtem a vaníliahüvelyt, belecsorgattam a keményítős keveréket, majd miután besűrűsödött (azaz kábé azonnal :D), hozzádolgoztam a fehérjéket és pár pillanatig együtt főztem őket. A krémet ezután a kihűlt és a tepsibe visszahelyezett, diós-kávés lapra simítottam, majd hűtőben hagytam kihűlni.
A sütemény koronája a tejszínhabréteg, amit cukorral félkeményre vertem, majd hozzáadtam a habfixálót és a neszkávét. Ezt a kihűlt krémre simítottam, végül a sütit a fogyasztásig hűtőszekrényben tartottam. Tálaláskor kisebb (6x6 cm) kockákra szeleteltem - és véletlenül lefelejtettem a csokit a tetejéről. :/
A sütemény koronája a tejszínhabréteg, amit cukorral félkeményre vertem, majd hozzáadtam a habfixálót és a neszkávét. Ezt a kihűlt krémre simítottam, végül a sütit a fogyasztásig hűtőszekrényben tartottam. Tálaláskor kisebb (6x6 cm) kockákra szeleteltem - és véletlenül lefelejtettem a csokit a tetejéről. :/
Hozzávalók (25x38 cm tepsi, 24 szelet)...
...a tésztához: 4 tojás szétválasztva, 20 dkg cukor, 1 dl (főtt vagy instantból készített) kávé, 20 dkg finomliszt, 10 dkg darált dió, 2 mokkáskanál kakaópor (keserű), 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál sütőpor, pici só;
...a krémhez: 5+1 dl tej, 1 vaníliarúd, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 dkg étkezési keményítő, 6 tojásfehérje, 17-18 dkg cukor;
...a habhoz: 5 dl habtejszín (30%), 3-4 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál instant kávépor (kóstoljunk!), 2 csomag habfixáló.
A tetejét Margitka csokireszelékkel díszíti, én natúran felejtettem és így is finom, de szerintem kakaópor vagy durvára tört kávészem, esetleg csokis kávészem is illik hozzá.
12 megjegyzés :
De gyönyörű lett!Én is megcsodáltam Margitkánál,nagyon tetszik nekem is valamikor jó lenne elkészíteni,nagyon fincsi lehet!:-)
Fantasztikus
Gyönyörű !!!!! El kellene mentenem a receptjét, mert hátha egyszer már nem leszek epegörcsös :)
Kááááááááávés süti!!!
Jaj de szeretem :-)
Régóta ez az első süti aminek rögtön nekiállnék, pedig van benne kávé...
Elképesztően gyönyörű az egész, csodás a textúrája.
Szinte várja, hogy belevágjak. :D
Hát szabad ilyet mutogatni este 8-kor??:D
Biztos fini lehetett,ügyi vagy!!:)
Hú, micsoda tökéletes szelet! Az íze is isteni lehet, dió és kávé, nyami! :)
Huhh de jól néz ki! elteszem a kávés mappámba, jól fog ez még jönni:)
Köszönöm szépen lányok! :)
Melinda ;D
Szemirámisz, köszi! :) A szeletelés nem kis feladat volt nekem :)), mert annyira könnyű a piskóta, hogy ha nagyobb diódarabra akadt a kés, akkor bizony szakította és nem vágta a tésztát (bár ez csak a fotózásnál "gond"). Jóóól meg kell darálni a diót. :))
Hű de guszta, azt hiszem ezt a receptet én is elmentem!:))
Gabi!
Látom, hogy komolyan gondoltad, hogy megcsinálod! Nagyon szépen szeletelted! :-)
Ahogy elolvastam a készítését, variálgattad is... Te instant kávét tettél a habba, én pedig őrölt kávét... Mindig lehet újat készíteni egy egy sütiből! :-)
Liza, köszi! :)
Margitka, nem újságoltam nálad? Nincs mentségem, maximum a gyeses agyam... :S
Igen, neszkávét használtam, ráadásul koffeinmenteset. :D Köszönöm a receptet, biztosan készül még, bírom a kávés desszerteket! :)))
Megjegyzés küldése