Még mindig igen pici (még mindig nem szeretjük a tenyérnyi islereket), de már nem mini és most hagyományosan diós, ha már apum volt olyan drága, hogy egy agyvérzést kockáztatva nekiállt nekem apró diót törni. Csak mert a nagyobb fajta, a könnyen pucolható, már régen elfogyott... Diótól függetlenül majdnem nem lett belőle semmi, ugyanis amikor megközelítettem a lekváros polcomat, döbbenten tapasztaltam (vagyis jutott eszembe), hogy elfogyott a ribizlizselém. Vajon mennyit kellene főznöm, hogy elég legyen egy évre? :O Na mindegy, feltúrtam a fagyasztót, megleltem a maradék két kis doboz ribizlit, így gyorsan összedobtam még egy lekvárt is. Rutinosan, csípőből... ;)
Mivel most nem kellett tojás- és tejérzékenységre figyelnem, vajjal és tojással készült a linzertészta. Ehhez a lisztet, darált diót, porcukrot, fahéjat és sót összekevertem, majd elmorzsoltam benne a vajat. Hozzáadtam a tojások sárgáját és összegyúrtam. A tésztagombóc a hűtőbe került pihenni, fél-egy óra elég neki, ez az adag most tovább csücsült bent, sikeresen kőkeményre is dermedt. :P
Pihentetés után a sütőt elkezdtem előmelegíteni (190-200 °C), majd a tésztát átgyúrtam, 3-4 mm-esre nyújtottam és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam. Sütőpapíros tepsire rakosgatva sültek, úgy 7-8 perc alatt, a széleiken éppen pirulósra. A kisült linzerek rácson hűltek ki, majd a frissen főzött (...) ribizlizselével megtöltöttem őket és éjszakára félretettem pihenni.
Másnap csokoládébevonatot kaptak, és egy pici díszítést, hogy a gyerekeknek legyen mivel játszaniuk. :)
Mivel most nem kellett tojás- és tejérzékenységre figyelnem, vajjal és tojással készült a linzertészta. Ehhez a lisztet, darált diót, porcukrot, fahéjat és sót összekevertem, majd elmorzsoltam benne a vajat. Hozzáadtam a tojások sárgáját és összegyúrtam. A tésztagombóc a hűtőbe került pihenni, fél-egy óra elég neki, ez az adag most tovább csücsült bent, sikeresen kőkeményre is dermedt. :P
Pihentetés után a sütőt elkezdtem előmelegíteni (190-200 °C), majd a tésztát átgyúrtam, 3-4 mm-esre nyújtottam és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam. Sütőpapíros tepsire rakosgatva sültek, úgy 7-8 perc alatt, a széleiken éppen pirulósra. A kisült linzerek rácson hűltek ki, majd a frissen főzött (...) ribizlizselével megtöltöttem őket és éjszakára félretettem pihenni.
Másnap csokoládébevonatot kaptak, és egy pici díszítést, hogy a gyerekeknek legyen mivel játszaniuk. :)
Hozzávalók (kb. 40 darab, 5 cm átmérőjű islerhez): 35 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanál fahéj (elhagyható), csipet só, 4 tojás sárgája, továbbá ribizlizselé (vagy egyéb kedvenc) a töltéshez, kb. 30-35 dkg étcsokoládé a bevonáshoz.
Készítettem már kevesebb dióval és több liszttel is (10 dkg : 40 dkg), és kevesebb tojássárgával, ekkor kevés hideg víz segített a tészta összeállításában. Így is, úgy is finom sütemény. :)
19 megjegyzés :
Nagyon szép :)
Bárcsak tudnék én is csípőből ribizli lekvározni... Majd egyszer, talán.
Nagyon csinosak lettek!
Annyira jól néz ki!!!
Rutinosan, csípőből... Te, van egy "nagyképű szepy smiley"-m... kölcsönadjam?:DDDDDDDDDDD
Mi csak "tabikenyérnek" hívjuk a Tele tabi mese után,és az egyik kedvenc...nagyon szeretjük:)))
Hogy én mennyire imádom az islert!!!....ráadásul ezek milyen gyönyörűek!
TYű, amindenit! Pont egy islerre vágynék most... csorog a nyálam, annyira kis guszta!
Szépek lettek.
Nagyon szeretjük az islert, a diósat különösen, és hogy még ribizlizselét is főztél hozzá...nyami!
De gyönyörű lett,vastagon csokoládés,fincsi lehet,egyébként mi sem szeretjük azokat a nagy tenyérnyi sütiket:-)
Jaj de szép az a glazúr, nagyon eltaláltad!
Köszönöm szépen mindenkinek! :))
Eszter, egy kis bokor valamelyik sarokba? ;)
szepy :DDD - nem vagyok vörös. :P
Ditta, ugye? Azok beillenek egy főfogásnak, nem túl gyerekbarát méretűek. :D
Kicsii? Akkor bele sem kezdek. :-)))
:DDD Majd megnő! ;)
Ez kell nekem! Imádtam a suliban a szünetekben majszolgatni...
Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy lehet hatékonyan bevonni a csokival őket, hogy az ujjam nyoma ne maradjon ott? Köszi a választ!
Szia!
Én süteményfogóval szoktam megfogni a süti alsó linzerkarikáját, így éppen csak egy kis részen "érek" a sütihez. Billeg benne, totál olyan érzés, hogy bármelyik pillanatban kieshet a fogóból, de nem szokott. :) Miután megmártom az islert, talpra állítom egy rácsra, és ilyenkor még szokott annyit mozogni (folyni) a csoki, hogy szinte (jó esetben pedig) teljesen eltűnik a fogó nyoma. Kicsit macerásabb így, de nekem működik. :)
Az én sütifogóm nagyjából ilyen. Remélem, tudtam segíteni. :)
Igen, igen, köszönöm! :)
Szívesen! :)
Megjegyzés küldése