2011. április 27., szerda

Isler

Még mindig igen pici (még mindig nem szeretjük a tenyérnyi islereket), de már nem mini és most hagyományosan diós, ha már apum volt olyan drága, hogy egy agyvérzést kockáztatva nekiállt nekem apró diót törni. Csak mert a nagyobb fajta, a könnyen pucolható, már régen elfogyott... Diótól függetlenül majdnem nem lett belőle semmi, ugyanis amikor megközelítettem a lekváros polcomat, döbbenten tapasztaltam (vagyis jutott eszembe), hogy elfogyott a ribizlizselém. Vajon mennyit kellene főznöm, hogy elég legyen egy évre? :O Na mindegy, feltúrtam a fagyasztót, megleltem a maradék két kis doboz ribizlit, így gyorsan összedobtam még egy lekvárt is. Rutinosan, csípőből... ;)


Mivel most nem kellett tojás- és tejérzékenységre figyelnem, vajjal és tojással készült a linzertészta. Ehhez a lisztet, darált diót, porcukrot, fahéjat és sót összekevertem, majd elmorzsoltam benne a vajat. Hozzáadtam a tojások sárgáját és összegyúrtam. A tésztagombóc a hűtőbe került pihenni, fél-egy óra elég neki, ez az adag most tovább csücsült bent, sikeresen kőkeményre is dermedt. :P
Pihentetés után a sütőt elkezdtem előmelegíteni (190-200 °C), majd a tésztát átgyúrtam, 3-4 mm-esre nyújtottam és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam. Sütőpapíros tepsire rakosgatva sültek, úgy 7-8 perc alatt, a széleiken éppen pirulósra. A kisült linzerek rácson hűltek ki, majd a frissen főzött (...) ribizlizselével megtöltöttem őket és éjszakára félretettem pihenni.
Másnap csokoládébevonatot kaptak, és egy pici díszítést, hogy a gyerekeknek legyen mivel játszaniuk. :)

Hozzávalók (kb. 40 darab, 5 cm átmérőjű islerhez): 35 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanál fahéj (elhagyható), csipet só, 4 tojás sárgája, továbbá ribizlizselé (vagy egyéb kedvenc) a töltéshez, kb. 30-35 dkg étcsokoládé a bevonáshoz.
Készítettem már kevesebb dióval és több liszttel is (10 dkg : 40 dkg), és kevesebb tojássárgával, ekkor kevés hideg víz segített a tészta összeállításában. Így is, úgy is finom sütemény. :)

19 megjegyzés :

Bianka írta...

Nagyon szép :)

Eszter írta...

Bárcsak tudnék én is csípőből ribizli lekvározni... Majd egyszer, talán.
Nagyon csinosak lettek!

Mézeskalács írta...

Annyira jól néz ki!!!

szepyke írta...

Rutinosan, csípőből... Te, van egy "nagyképű szepy smiley"-m... kölcsönadjam?:DDDDDDDDDDD

Niki írta...

Mi csak "tabikenyérnek" hívjuk a Tele tabi mese után,és az egyik kedvenc...nagyon szeretjük:)))

Csibe írta...

Hogy én mennyire imádom az islert!!!....ráadásul ezek milyen gyönyörűek!

Ami írta...

TYű, amindenit! Pont egy islerre vágynék most... csorog a nyálam, annyira kis guszta!

Kati írta...

Szépek lettek.

Szemi írta...

Nagyon szeretjük az islert, a diósat különösen, és hogy még ribizlizselét is főztél hozzá...nyami!

Ditta tortái írta...

De gyönyörű lett,vastagon csokoládés,fincsi lehet,egyébként mi sem szeretjük azokat a nagy tenyérnyi sütiket:-)

Juci írta...

Jaj de szép az a glazúr, nagyon eltaláltad!

egycsipet írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! :))

Eszter, egy kis bokor valamelyik sarokba? ;)

szepy :DDD - nem vagyok vörös. :P

Ditta, ugye? Azok beillenek egy főfogásnak, nem túl gyerekbarát méretűek. :D

Eszter írta...

Kicsii? Akkor bele sem kezdek. :-)))

egycsipet írta...

:DDD Majd megnő! ;)

Notburga írta...

Ez kell nekem! Imádtam a suliban a szünetekben majszolgatni...

Unknown írta...

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy lehet hatékonyan bevonni a csokival őket, hogy az ujjam nyoma ne maradjon ott? Köszi a választ!

egycsipet írta...

Szia!
Én süteményfogóval szoktam megfogni a süti alsó linzerkarikáját, így éppen csak egy kis részen "érek" a sütihez. Billeg benne, totál olyan érzés, hogy bármelyik pillanatban kieshet a fogóból, de nem szokott. :) Miután megmártom az islert, talpra állítom egy rácsra, és ilyenkor még szokott annyit mozogni (folyni) a csoki, hogy szinte (jó esetben pedig) teljesen eltűnik a fogó nyoma. Kicsit macerásabb így, de nekem működik. :)
Az én sütifogóm nagyjából ilyen. Remélem, tudtam segíteni. :)

Unknown írta...

Igen, igen, köszönöm! :)

egycsipet írta...

Szívesen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...