2011. április 20., szerda

Medvehagymás pogácsa

Minimál-munkás pogácsa, amit a sajtos rúd receptjéből kerekítettem. Az alapízt a medvehagymás vaj adja, amit finoman egy kis parmezán kísér. Még csak most ismerkedem a medvehagymával, de az már bizonyossá vált, hogy vétek kihagyni a pogácsát belőle, nagyon jó darab! :)

a fotón a háttérben metélőhagyma - ez ne zavarjon be senkit :))

A liszteket elkevertem a sóval és elmorzsoltam benne a vajakat. A közepébe öntöttem a tejben felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a sajtot, majd annyi tejföllel dolgoztam össze, hogy a tészta szépen összeálljon. Ezután fedett tálban hagytam pihenni egy órán keresztül (elbír több pihentetést is, attól csak még jobb lesz), majd ujjnyi vékonyra nyújtottam és megszórtam a felaprított medvehagymával. A tésztát hajtogattam és a kelesztőtálban ismét magára hagytam.

Shrekcsa :P

A pihentetés után a tésztát 7-8 mm-esre nyújtottam. Csíkokra vágtam, majd sütőpapíros tepsibe ültettem a rudakat - mehetnek közel egymáshoz. A tetejüket megkentem felvert tojással és egy-egy csipetnyi sajtot szórtam rájuk. Konyharuhával letakarva hagytam kelni őket, amíg a sütő bemelegedett, végül addig sütöttem (180-190 °C), amíg kellemes színt kaptak.


Belevalók (egy tepsi)...
...a tésztába:
20 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz), 15 dkg vaj, 5-6 dkg medvehagymás vaj, 10 dkg (2 jó nagy evőkanál) sűrű tejföl, 3 tojássárga, 2 teáskanál só, 0,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, kb. 1 dkg reszelt parmezán (elhagyható), egy maroknyi medvehagyma aprítva;
...a tetejére: 1 kisebb méretű egész tojás, 1-1,5 dkg reszelt parmezán (elhagyható).

19 megjegyzés :

Eszter írta...

Ugyehogyugye!!??? Szerintem az egyik legjobb dolog ami medvahagymából készül, az a pogácsa. Mármint a medvehagymás pogácsa.

Ditta tortái írta...

Gyönyörűen sorakoznak,nagyon szépek lettek,én lángost készítettem belőle,Gizi receptje szerint nagyon finom volt az is:-)

egycsipet írta...

Eszter: igenigenigen! :)))

Ditta, köszönöm! Én is agyalok már a további felhasználáson, az biztos, hogy kelt lesz még belőle, tegnap már egy másik fajta pogácsát is sütöttem. :)

Ami írta...

Milyen guszták! Már sok medvehagymás receptet készítettem, de pogit még nem. De most már van egy tuti receptem ;)

Szemi írta...

Nagyon guszták, viszem is a receptet! :)

Melinda írta...

Nagyon guszta lett a pogi,biztos finom is!
Sok jót hallottam én is a medvehagymáról,de még nem próbáltam belőle semmit.Köszi az ínycsiklandó recepteket!:)

Kati írta...

Guszta, megkóstólnám.

DebiGabi írta...

Szia,
Nézz majd be hozzám légyszíke:))

Csibe írta...

Nagyon guszta, szép pogácsák!

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :))

Gabi, megyek! :)

Beastie írta...

tegnap készült medvehagymás fűszervaj. ezt itt már előtte kinéztem jól magunknak. ma este még medvehagymás bagett, de szombatra viszont ez a pogácsa. yeee. köszönöm.

Juci írta...

Kedves egy csipet!
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETTEL !!PUSZI!

egycsipet írta...

Beastie, bagett? Aaaz de jó lehet! :)
Én köszi!

Juci, nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! :*

kateeka írta...

Elkészítettem ezt a fenséges pogit, mert már alig vártam a medvehagyma szezont. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet. BÁr egy kicsit átalakítottam, mert nem került bele fűszervaj..és parmezán sem :(
de így is nagyon kapós volt. Örültem mert pogiban nem vagyok valami jó...
mégegyszer köszi

egycsipet írta...

Kateeka, köszönöm, hogy visszajeleztél és nagyon örülök a sikerednek! :)

Névtelen írta...

Én is szivesen megsütném ha lenne medvehagymám.Már sok jot hallottam rola ,de felénk sajnos nem beszerezhetö.üdv.bobe

egycsipet írta...

Böbe, nálunk sem volt még 2 évvel ezelőtt - tavaly a piacon már lehetett kapni, idén pedig már a zöldségesek is hoztak belőle. Érdemes keresni, hátha észben tartják és beszerzik, amikor újra szezonja lesz. :)

Sarolt írta...

Szia azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan hajtogattad? :)

egycsipet írta...

Szia Sarolt, harmadolós hajtással szoktam hajtogatni.
A kinyújtott lapot a szélekkel párhuzamosan gondolatban harmadolni kell, aztán fentről és lentről, majd balról és jobbról kell a tésztát mindig a középső harmadra hajtani. Hű, ez értelmes így? Ennél a receptnél van egy hajtogatós rajz, kb. aszerint képzeld el, csak az nem harmadol, hanem negyedel.
Az mindegy, hogy alulról-felülről vagy oldalról kezded a hajtást, csak akkor számít, ha többször akarod a tésztát hajtogatni, mert akkor fontos, hogy mindig ugyanabban a sorrendben kell a műveletet végezni.
Segítettem? Vagy nem oké? Ha nem, akkor nyugodtan írd meg: csinálok egy ábrasort hozzá és beteszem a recepthez.
Üdv,
csipet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...