Az elmúlt napokban, hetekben elöntötték a blogokat a sütőtökös receptek: sütőtök került a levesbe, a főételbe, sőt még a tésztákba is. A tészták különösen tetszenek, hiszen a tök nagyon szép színt ad nekik, így én is kedvet kaptam hozzá és belecsempésztem egy keltbe: brióst sütöttem. Nagyon klassz színe volt tőle, de ezt muszáj látatlanban elhinnetek nekem, ugyanis elfelejtettem a belsejéről fotót készíteni. :/ Emellett finom, foszlós volt a tészta és a tököt nem lehetett különösebben érezni benne, így szerintem akár tökutálóknak is meg lehet próbálni elsütni. Besütni. Megsütni. :)
Egy darabka tököt meghámoztam, felszeleteltem és vízben, egy csipet sóval együtt puhára főztem. Ezután leszűrtem és villával összetörtem. A tökpürét a többi hozzávalóval együtt kenyérsütőgépbe tettem, megdagasztattam és kelesztettem.
Amikor a tészta megkelt, nyolc - nagyjából - egyforma darabra osztottam. Ezekből vékonyabb hurkákat sodortam és egyszerűen felcsavartam őket. Sütőpapírral bélelt tepsin, letakarva hagytam őket még kb. 20-30 percig kelni, ami alatt a sütőt is előmelegítettem. Tejjel elkevert tojássárgával megkenve, jégcukorral/krokanttal megszórva kerültek a sütőbe, ahol 170 °C + légkeveréssel megsütöttem a briósokat.
Hozzávalók 8 darabhoz...
...a tésztához: kb. 20 dkg sütőtökbél megfőzve, 8 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 nagy tojás sárgája, 1 teáskanál só, 1 dkg vaníliás cukor, 6 dkg nádcukor, 50 dkg liszt (fele rétes, fele finom) + még 2-4 dkg az igazításhoz (illetve ez a töktől függ), 1 dkg tejpor (elhagyható), 1 csomag instant élesztő (vagy 2-2,5 dkg friss);
...a tetejére: 1 kisebb tojás sárgája, kevés tej, továbbá jégcukor, mogyorókrokant, cukrozott dió, kinek mi a szimpatikus.
Egy darabka tököt meghámoztam, felszeleteltem és vízben, egy csipet sóval együtt puhára főztem. Ezután leszűrtem és villával összetörtem. A tökpürét a többi hozzávalóval együtt kenyérsütőgépbe tettem, megdagasztattam és kelesztettem.
Amikor a tészta megkelt, nyolc - nagyjából - egyforma darabra osztottam. Ezekből vékonyabb hurkákat sodortam és egyszerűen felcsavartam őket. Sütőpapírral bélelt tepsin, letakarva hagytam őket még kb. 20-30 percig kelni, ami alatt a sütőt is előmelegítettem. Tejjel elkevert tojássárgával megkenve, jégcukorral/krokanttal megszórva kerültek a sütőbe, ahol 170 °C + légkeveréssel megsütöttem a briósokat.
Hozzávalók 8 darabhoz...
...a tésztához: kb. 20 dkg sütőtökbél megfőzve, 8 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 nagy tojás sárgája, 1 teáskanál só, 1 dkg vaníliás cukor, 6 dkg nádcukor, 50 dkg liszt (fele rétes, fele finom) + még 2-4 dkg az igazításhoz (illetve ez a töktől függ), 1 dkg tejpor (elhagyható), 1 csomag instant élesztő (vagy 2-2,5 dkg friss);
...a tetejére: 1 kisebb tojás sárgája, kevés tej, továbbá jégcukor, mogyorókrokant, cukrozott dió, kinek mi a szimpatikus.
11 megjegyzés :
Egy újabb sütőtökös recept:) Kelt tésztában még nem próbáltam, pedig milyen jó ötlet. El tudom képzelni, milyen szép a színe.
Nagyon guszta es finomnak nez ki a briosod. Szepek a fotok is rola. Remekul sikerult!
Gyönyörűek lettek!
Én tökutáló és briósimádó vagyok, úgyhogy ez nekem való!!!
Klassz recept. Tényleg sokan csempészitek a sütőtököt édességekbe, és most ebben a kelt tésztában... Megnyerő. :)
Köszönöm szépen lányok mindenkinek! :))
Trollanyu, igen, ezekből sosem elég! :D Jó a keltben is nagyon, érdemes kipróbálni szerintem! :)
De szép
Hát, nekem a sütőtök nem a legnagyobb kedvencem. Nem arról van szó, hogy nem eszem meg, csak ha van más, akkor inkább azt választom. :) Viszont a brióst imádom. A színe gyönyörű, és szívesen ennék belőle. Ehhez illik a kakaó? :D
Anyukámnak elküldöm a receptet, ők tökmániások. :)
Bianka, köszi. :)
Raindrop, illik, naná. :D És a tököt nem érezni (szerintem) zavaró mértékben benne, de én annyira nem vagyok mérvadó, mert szereteeeeem. :))
Megsütöttem, villámgyorsan elfogyott. Ez szerintem a legnagyobb dicséret, ami csak illethet szakácsot és receptkészítőt. :) Köszönöm.
Edit, én köszönöm! :) ♥
Örülök, hogy sikered volt vele és köszönöm, hogy visszajeleztél! :)
Megjegyzés küldése