2011. október 24., hétfő

Gesztenyés tortácskák

Ez a szaftos tésztájú, finom desszert az októberi Kifőztükben szerepel. Az alapjaként szolgáló gesztenyés tészta kevésbé édes, semleges ízű, ezért nagyon jól társítható más töltelékkel is, legyen az egy pikáns lekvár, főzött vanília-, csokoládé- vagy akár gesztenyekrém. Krémes töltelék esetében a cukormázas karima helyett érdemes tálalás előtt egy kis tejszínhabot igazítani rá.
Könnyen elkészíthető, ugyanakkor mutatós desszert, szívből ajánlom akár a közelgő karácsonyra vagy más ünnepnapokra is.


A muffinokhoz a mézet és a puha vajat kikevertem, majd előbb a tojásokat, azután a rumot és a vaníliakivonatot, végül a tejet is hozzáadtam. Elkevertem a lisztben a sütőport és a gesztenyét, majd néhány mozdulattal összekevertem a tejes-tojásos keverékkel. Nagyobb méretű szilikonos muffinformába osztottam szét a masszát úgy, hogy a mélyedések 3/4-éig érjen. 190 °C-ra melegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem a tésztát (tűpróba!), ezután néhány percig a formában pihentettem, majd rácsra borítva kihűtöttem a muffino­kat.
A töltelékhez először aromás szirupot készítettem. Felforraltam a vízzel a levendulavirágot, két perc múlva hozzáadtam a cukrot, és további két percig az egészet együtt forraltam. (Kész levendulaszirup használatakor ez a művelet elhagyható.) Melegíteni kezdtem a ribizlizselét, közben hozzászűrtem a leven­dulaszirupot, és kevergetve addig főztem, míg homogénné nem vált.


A kihűlt muffinok tetejét egyenesre vágtam, és fejre állítottam őket. Késsel kört rajzoltam rájuk, és ezen belül egy kávéskanállal mélyedést vájtam a töltelék számára. A langyosra hűlt ribizlizselét elosztottam a muffinokba vájt mélye­désekben.
A díszítéshez kevés vízzel nagyon sűrű cukormázat kevertem a porcukorból, majd zacskóba töltöttem. Kivágtam a zacskó sarkát, és karikákat nyomtam belőle a sütemény peremére.


Hozzávalók 6 darabhoz...
...a tésztához:
60 g puha vaj, 50 g (gesztenye)méz, 2 tojás, 2 evőkanál (fehér) rum, 1 teáskanál vaníliakivonat, 50 ml tej, 5 dkg rétesliszt, 125 g Maroni natúr gesztenye, 1/2 csomag (6 g) sütőpor;
...a töltelékhez: 2 teáskanál levendulavirág (szárított is lehet), 50 ml víz, 1 evőkanál nádcukor, 100 g ribizlizselé;
...a cukormázhoz: 60-70 g porcukor, kevés víz (8-10 ml).
(design a Runeberg tortácskák alapján)

17 megjegyzés :

Petra írta...

Meseszépek! Ráadásul nem is bonyolult elkészíteni. Köszönöm! :)))

Katucikonyha, írta...

Csodásak!

Bianka írta...

Atya világ milyen guszták

Juci írta...

Nagyon mutatósak és nem is nehéz elkészíteni. Ó ! Ez pont nekem való !

Éva írta...

Nagyon guszták jól mutatnak. Biztosan nagyon finomak a töltelék és a mézes alap együtt nagyon ízletes lehet!

Ditta írta...

Nagyon finomak lehetnek,na és gyönyörűek!

Kati írta...

Már a kifőztükben megtetszett, nagyon ötletes:)

trollanyu írta...

Nagyon szép tortácskák:) Ötletes, és látványos. Ki fogom próbálni, csak nem gesztenyésen, mert masszát itt nem lehet kapni, gesztenyét meg nem láttam még sehol sem.

Flóra írta...

Nagyon guszta lett! :)

Nelli írta...

Csipet!Nagyon szép, mutatós tortácskák.Ízre is biztos nagyon finomak.

hankka írta...

Nagyon guszták lettek, és biztosan nagyon finomak is! Ötletes a muffinok megfordítása!

Eszter írta...

Ez iszonyatosan jól néz ki!!!

Csibe írta...

Milyen jó kis boszis fejléced van :)
Noh és a süti is tetszik!

mozzarelli írta...

Hát ez szuper....szépséges!!!

egycsipet írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! :)

Raindrop írta...

Szuper ötlet ez a fordított muffin kibelezés. Nagyon tetszik! :)
Engem a töltött sütikkel azonnal le lehet venni a lábamról. Ezért kedvencem a bukta, és a fánkot is akkor szeretem igazán ha van benne valami.

egycsipet írta...

Raindrop, a megálmodójáé az érdem, de fogalmam sincs, ki lehetett az. :D Ez már a nagyon egyszerűsített változat, mert eredetileg ezt a sütit henger formában sütik. Minden esetre szerintem is nagyon jópofa, látványos és az eredeti recepten túlmenően jól variálható is, voltaképpen bármilyen tömörebb muffint meg lehet tölteni így és mindenkinek kikerekedik a szeme, aki elé leteszed. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...