Ez a szaftos tésztájú, finom desszert az októberi Kifőztükben szerepel. Az alapjaként szolgáló gesztenyés tészta kevésbé édes, semleges ízű, ezért nagyon jól társítható más töltelékkel is, legyen az egy pikáns lekvár, főzött vanília-, csokoládé- vagy akár gesztenyekrém. Krémes töltelék esetében a cukormázas karima helyett érdemes tálalás előtt egy kis tejszínhabot igazítani rá.
Könnyen elkészíthető, ugyanakkor mutatós desszert, szívből ajánlom akár a közelgő karácsonyra vagy más ünnepnapokra is.
A muffinokhoz a mézet és a puha vajat kikevertem, majd előbb a tojásokat, azután a rumot és a vaníliakivonatot, végül a tejet is hozzáadtam. Elkevertem a lisztben a sütőport és a gesztenyét, majd néhány mozdulattal összekevertem a tejes-tojásos keverékkel. Nagyobb méretű szilikonos muffinformába osztottam szét a masszát úgy, hogy a mélyedések 3/4-éig érjen. 190 °C-ra melegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem a tésztát (tűpróba!), ezután néhány percig a formában pihentettem, majd rácsra borítva kihűtöttem a muffinokat.
Könnyen elkészíthető, ugyanakkor mutatós desszert, szívből ajánlom akár a közelgő karácsonyra vagy más ünnepnapokra is.
A muffinokhoz a mézet és a puha vajat kikevertem, majd előbb a tojásokat, azután a rumot és a vaníliakivonatot, végül a tejet is hozzáadtam. Elkevertem a lisztben a sütőport és a gesztenyét, majd néhány mozdulattal összekevertem a tejes-tojásos keverékkel. Nagyobb méretű szilikonos muffinformába osztottam szét a masszát úgy, hogy a mélyedések 3/4-éig érjen. 190 °C-ra melegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem a tésztát (tűpróba!), ezután néhány percig a formában pihentettem, majd rácsra borítva kihűtöttem a muffinokat.
A töltelékhez először aromás szirupot készítettem. Felforraltam a vízzel
a levendulavirágot, két perc múlva hozzáadtam a cukrot, és további két
percig az egészet együtt forraltam. (Kész levendulaszirup használatakor
ez a művelet elhagyható.) Melegíteni kezdtem a ribizlizselét, közben
hozzászűrtem a levendulaszirupot, és kevergetve addig főztem, míg
homogénné nem vált.
A kihűlt muffinok tetejét egyenesre vágtam, és fejre állítottam őket. Késsel kört rajzoltam rájuk, és ezen belül egy kávéskanállal mélyedést vájtam a töltelék számára. A langyosra hűlt ribizlizselét elosztottam a muffinokba vájt mélyedésekben.
A díszítéshez kevés vízzel nagyon sűrű cukormázat kevertem a porcukorból, majd zacskóba töltöttem. Kivágtam a zacskó sarkát, és karikákat nyomtam belőle a sütemény peremére.
Hozzávalók 6 darabhoz...
...a tésztához: 60 g puha vaj, 50 g (gesztenye)méz, 2 tojás, 2 evőkanál (fehér) rum, 1 teáskanál vaníliakivonat, 50 ml tej, 5 dkg rétesliszt, 125 g Maroni natúr gesztenye, 1/2 csomag (6 g) sütőpor;
...a töltelékhez: 2 teáskanál levendulavirág (szárított is lehet), 50 ml víz, 1 evőkanál nádcukor, 100 g ribizlizselé;
...a cukormázhoz: 60-70 g porcukor, kevés víz (8-10 ml).
A kihűlt muffinok tetejét egyenesre vágtam, és fejre állítottam őket. Késsel kört rajzoltam rájuk, és ezen belül egy kávéskanállal mélyedést vájtam a töltelék számára. A langyosra hűlt ribizlizselét elosztottam a muffinokba vájt mélyedésekben.
A díszítéshez kevés vízzel nagyon sűrű cukormázat kevertem a porcukorból, majd zacskóba töltöttem. Kivágtam a zacskó sarkát, és karikákat nyomtam belőle a sütemény peremére.
Hozzávalók 6 darabhoz...
...a tésztához: 60 g puha vaj, 50 g (gesztenye)méz, 2 tojás, 2 evőkanál (fehér) rum, 1 teáskanál vaníliakivonat, 50 ml tej, 5 dkg rétesliszt, 125 g Maroni natúr gesztenye, 1/2 csomag (6 g) sütőpor;
...a töltelékhez: 2 teáskanál levendulavirág (szárított is lehet), 50 ml víz, 1 evőkanál nádcukor, 100 g ribizlizselé;
...a cukormázhoz: 60-70 g porcukor, kevés víz (8-10 ml).
(design a Runeberg tortácskák alapján)
17 megjegyzés :
Meseszépek! Ráadásul nem is bonyolult elkészíteni. Köszönöm! :)))
Csodásak!
Atya világ milyen guszták
Nagyon mutatósak és nem is nehéz elkészíteni. Ó ! Ez pont nekem való !
Nagyon guszták jól mutatnak. Biztosan nagyon finomak a töltelék és a mézes alap együtt nagyon ízletes lehet!
Nagyon finomak lehetnek,na és gyönyörűek!
Már a kifőztükben megtetszett, nagyon ötletes:)
Nagyon szép tortácskák:) Ötletes, és látványos. Ki fogom próbálni, csak nem gesztenyésen, mert masszát itt nem lehet kapni, gesztenyét meg nem láttam még sehol sem.
Nagyon guszta lett! :)
Csipet!Nagyon szép, mutatós tortácskák.Ízre is biztos nagyon finomak.
Nagyon guszták lettek, és biztosan nagyon finomak is! Ötletes a muffinok megfordítása!
Ez iszonyatosan jól néz ki!!!
Milyen jó kis boszis fejléced van :)
Noh és a süti is tetszik!
Hát ez szuper....szépséges!!!
Köszönöm szépen mindenkinek! :)
Szuper ötlet ez a fordított muffin kibelezés. Nagyon tetszik! :)
Engem a töltött sütikkel azonnal le lehet venni a lábamról. Ezért kedvencem a bukta, és a fánkot is akkor szeretem igazán ha van benne valami.
Raindrop, a megálmodójáé az érdem, de fogalmam sincs, ki lehetett az. :D Ez már a nagyon egyszerűsített változat, mert eredetileg ezt a sütit henger formában sütik. Minden esetre szerintem is nagyon jópofa, látványos és az eredeti recepten túlmenően jól variálható is, voltaképpen bármilyen tömörebb muffint meg lehet tölteni így és mindenkinek kikerekedik a szeme, aki elé leteszed. :D
Megjegyzés küldése