2012. november 6., kedd

Mézesfűszer házilag

Néhány fűszert egyáltalán nem tartok itthon őrölt állapotban, hanem mindig frissen őrlöm, reszelem az adott ételhez. Amikor azonban "beindul" a mézes-szezon, a saját szájízünk szerinti fűszerkeveréket előre elkészítem. Mindig csak kisebb, 1-2 kg-nyi liszthez elegendő mennyiséget készítek egyszerre, amit aztán viszonylag rövid idő alatt el is használok. ;)


A darabos/szemes hozzávalókat egy kávédarálóba teszem (van egy készülékem, amit kifejezetten csak a fűszerekhez használok). Ezek: a szerecsendió néhány nagyobb darabra törve, a kardamom (hüvely nélkül, csak a magok), a szegfűszeg, a szegfűbors (aki a csípősebb ízeket kedveli, kipróbálhatja más borsokkal is, néhány recept pl. a fehér borsot ajánlja), valamint a csillagánizs magjai (ehelyett aki hozzájut, használhat rendes ánizst is, de én sajnos nálunk ezidáig nem találkoztam vele). 1-2 perc alatt alaposan megőrlöm, majd hozzákeverem a többi fűszert is. Zárt üvegben tartom felhasználásig.


Hozzávalók (kb. 1 kg liszthez elegendő mennyiség): 4 g szerecsendió (kb. 1,5 dió - egy 10 g-os zacskóban általában 3-4 db van), 2 tucat zöld kardamom magjai (hüvely nélkül kb. 2 g), 4 tucat szegfűszeg (kb. 3 g), 10 nagyobb szegfűbors, 5-6 szem csillagánizsmag, 15-16 g őrölt fahéj, 2 g őrölt gyömbér.

8 megjegyzés :

lekvároskukta írta...

Jó lehet ez a saját mézes fűszer!
A fejléced meg gyönyörű...

egycsipet írta...

Köszönöm szépen! :)

Elena írta...

Hát ez szuper!!
El is készítem, van itthon minden hozzá! De jó! Micsoda mennyei illata lehet....:)

egycsipet írta...

Hát az van neki! Ilyentájt szívem szerint ezzel illatosítanám a házat. :D
Köszi! :)

Unknown írta...

Nálam már karácsonyi illat terjeng."Advent"illóolajat párologtattam.Közben rátaláltam a mézes fűszerkeverékedre,aminek nagyon örülök!Lehet,hogy még ma ki is próbálom!
Köszönöm! :)

Manyi írta...

Hol lehet venni csillagánizst? Eddig még nem sikerült rábukkannom. Köszönöm.

egycsipet írta...

Ria, köszönöm! Örülök, hogy tetszik a recept. :)

Manyi, nagyobb bevásárlóközpontokban (Auchan, Tesco...) lehet. Ha ott nem jársz sikerrel, akkor bioboltokban érdemes megnézni, vagy pl. Culinaris, Ázsia Bt, ha fővárosi vagy, illetve ha a fentiek egyike sem játszik, akkor maradnak a webshopok.
A csillagánizs kevésbé szokott fejtörést okozni, én az ánizsmagot szereztem be nehezen.

Monika írta...

Nagyon örülök ennek az ötletnek is!!!Köszönöm!Fogok készíteni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...