2013. szeptember 20., péntek

Mogyoróvajas kosárkák

Az idei őszi Segítsüti utolsó napjához érkeztünk. Bár az ajándékbolt kiürítésére ;) még lesz lehetőség, de a sütikre már csak ma 16:00-ig lehet licitálni!
A jelenlegi akcióra ezeket a kis cukiságokat készítettem: mini tésztakosárkákba mogyoróvajas krémet és némi tejcsokoládét töltöttem. Kis családommal úgy tapasztaltuk, hogy a mogyoróvajra igencsak rá lehet kattanni, így ez pontosan az a fajta sütemény, aminél nem jó, ha számolgatjuk a kalóriákat, mert bár "tömény és ééédes és egynél többet nem bírok belőle enni", azért csak akaratlanul is odavándorol a kezünk a másodikért, a harmadikért és a sokadikért is... :)


A sütőt előmelegítem 180-190 °C-ra. A tésztához a vajat, a mogyoróvajat és a kétféle cukrot a mixer táljába mérem és közepes sebességgel, 3-4 perc alatt könnyű, habos krémmé verem. Közben összekeverem a lisztet a sóval és a szódabikarbónával.
A habos-vajas keverékhez adom a tojást és a vanília eszenciát és addig keverem továbbra is közepes fokozaton, amíg elegyednek. Ekkor a mixert a legkisebb sebességre váltom és beledolgozom a száraz hozzávalókat. Amikor teljesen elkeveredtek az alapanyagok (egy szilikon spatulával segítek neki), a tálat átteszem a digitális mérlegre. A tésztából 25 g-os darabot veszek ki, két tenyerem között gombócot formálok belőle és egy 24-es, tapadásmentes, mini muffinforma mélyedésébe helyezem. A formát nem kell kibélelni, kizsírozni és a tésztát sem kell a formába nyomkodni.
Ezt a gombócozást megismétlem, amíg elfogy az alapanyag - pont 24 darab lesz belőle. A formát az előmelegedett sütőbe helyezem és kb. 10 percig sütöm a tésztagolyókat - amíg kissé felpuffadnak és nagyon halvány színt kapnak. A sütőből kiveszem a formát és a mozsártörőm segítségével azonnal mélyedéseket készítek a gombócok közepébe (az elsőként készített mélyedés kissé visszaemelkedik, mire végzek a tepsivel, úgyhogy 1-2 alkalommal utánaigazítok). Hagyom 5-10 percig a formában hűlni, majd kiszedem a formából és rácsra téve hűtöm ki teljesen a sütikosarakat.


Mogyoróvajból, porcukorból és vajból, egy csipetnyi sóval kikeverem a tölteléket. A kihűlt kosárkák mélyedéseit kikenem olvasztott csokoládéval (kiskanál, a korábban jó szolgálatot tett mozsártörő vagy bármi más hasonló eszköz segítségével). Hűtőbe teszem, amíg megdermed a csokoládé. Ezután a mogyoróvajas krémet elosztom a kosárkákban úgy, hogy maradjon némi hely a tetején. Ismét hűtés következik, amíg kissé megdermed a töltelék, végül csokival lezárom a mélyedéseket.
A "mintapéldányokat" tejcsokoládéval készítettem, de a nyertes licitáló akár étcsokival is kérheti. ;)


Hozzávalók egy 24 db-os muffin sütőformához...
...a tésztához:
115 g puha vaj, 125 g mogyoróvaj, 55 g porcukor, 90 g nádcukor, 1 közepes-nagyobb tojás, 1 teáskanál vaníliakivonat, 160 g finomliszt, 3-4 g szódabikarbóna, 3 g só;
...a töltelékhez: 100 g mogyoróvaj, 30 g porcukor, 15 g vaj, picurka só;
...továbbá: 150-200 g tej- vagy (magas kakaótartalmú) étcsokoládé.

6 megjegyzés :

Fleur írta...

Hmmm ezt a tölteléket magában is tudnám eszegetni :D

egycsipet írta...

Én is "kóstolgattam" sütés közben, kevés is lett először... :D

Pötyike írta...

Nagyon jól néz ki, szemezek vele egy ideje, és a holnapi partira meg is csinálom, csak lenne egy kérdésem: a csokis rész sima olvasztott csoki, se vaj, se tejszín? Olyan jó lágynak tűnik a képen :)

egycsipet írta...

Pötyike, ez sima olvasztott tejcsoki volt, tehát nem temperáltam, de nyár végén, jó melegben készült és fotózódott :)), így emiatt viszonylag puha volt a csoki - a postázáshoz temperáltam, hogy tuti épségben érkezzen meg. :)
Ha most puhát szeretnél (haraphatóbb, kellemesebb, de nem "hordozható" változat :D), akkor 10 dkg olvasztott csokihoz keverj fél-egy dl habtejszínt, úgy szerintem szuper lesz (egyébként javaslom is, hogy inkább lágyabb csokit tegyél rá).
Sok sikert, ha van kedved, számolj majd be az eredményről! :)
BÚÉK!
csipet

Pötyike írta...

Nagyon köszi a gyors választ :) Nagyon nagy sikere volt, mire leértem a gyors fürdetés-altatásból, már csomó hiányzott a tálról, és épp azt számolták, hogy ki mennyit ehet még :) a 200 g csokihoz tettem 0,75 dl tejszínt, legközelebb csak fél decit teszek, mert picit talán túl lágy lett. És a szerencsesajtosod is nagyon fogyott :) Köszi a recepteket, nagyon boldog új évet!

egycsipet írta...

Pötyike, nagyon örülök, hogy ilyen sikered volt a sütikkel! :) Köszönöm, hogy visszajeleztél!

Én is nagyon boldog, egészségben-örömökben-szerencsében gazdag új esztendőt kívánok neked és a családodnak is! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...