2014. március 3., hétfő

Gőzölt citromos puding

A hétvégén készítettem, apró módosítással Sansa kedvencéből, nagy mennyiségben és egyben sütve, ugyanis nem volt kedvem a szufléformákkal vacakolni. Próbáljátok ki, mert ez bizony egyike a legjobb citromos desszerteknek, ráadásul kevés munkával tudtok csodát varázsolni a család vagy a barátok elé. ;)


A sütőt előmelegítem 160 °C-ra, és vízforralóval vizet forralok. Előkészítek egy sütőtálat és egy akkora tepsit, amibe a tál belefér (a tepsi magasabb legyen, mint a tál). A sütőtálat kivajazom és meghintem cukorral. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket felverem egy pici sóval.


A citromok héját a sárgákhoz reszelem, a levét pedig belefacsarom a kimért tejbe és elkeverem vele (kb. 80 ml volt a citromlé). A sárgákhoz mérem a cukrot, kikeverem, beleszórom a liszt felét és elkezdem összekeverni. Közben hozzáadom a citromos tej felét, majd a maradék lisztet és végül a maradék citromos tejet. A fehérjehabot 2-3 részletben hozzáforgatom a tejes-tojásos keverékhez. A kész keveréket beleöntöm az előkészített sütőtálba, amit beleteszek a tepsibe. A felforrt vízzel addig töltöm a tepsit, hogy a tál kb. 1/3-1/2 részéig érjen a forró víz. Lefedem a tepsit alufóliával, betolom a sütőbe és kb. 30 percig sütöm fólia alatt a pudingot. Ezután leveszem a fóliát és további kb. 30 percig sütöm a desszertet, míg enyhén barnulni kezd a teteje.
Melegen tálalom, de kihűlve is fincsi. ;)


Hozzávalók:
4 tojás, 2 citrom (héja és leve), 300 ml tej, 200 g cukor, 100 g liszt, továbbá 1/2-1 evőkanál vaj és úgy egy evőkanálnyi cukor a formához.

2 megjegyzés :

Hankka írta...

Jól hangzik, viszem is a receptet, a férjem nagyon szereti a citromos desszerteket! :)

egycsipet írta...

Hankka, örülök, hogy tetszik! Mi is szeretjük - kisebbik lányom kivételével... Neki ez savanyúúúú (pedig nem is). :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...