2014. május 11., vasárnap

Tejberizstorta

Lánykáimat ünnepeltük, két torta készült a vacsorához, ez volt az egyik. Finom, egyszerű, tejberizs-fanatikusoknak kötelező. :)


A tortát célszerű a tejberizs főzésével kezdeni, de kinek a pap...
A rizst átöblítem és a vízzel, egy csipet só és egy felhasított vaníliarúd társaságában, lefedve, lassú tűzön főzni kezdem. Néha ránézek és amikor a rizs már nagyjából felveszi a vizet, hozzáöntöm a tejet is. A tej beszívódása után következik a cukor és a tejszín, felforralom, majd a tüzet elzárva hagyom, hogy a rizs a maradék nedvességet is magába szívja. Időnként átkeverve kihűtöm a tejberizst - közben érdemes megkóstolni és ha szükséges, még ízesíteni.
A piskótához a sütőt előmelegítem 190 °C-ra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket elkezdem felverni egy pici sóval. Amikor már félig felvertem, hozzáadom a cukor felét és azzal együtt keményre verem. A sárgájához adom a maradék cukrot és egy evőkanál vizet, együtt fehéredésig habosítom, majd belekeverem a sütőporral elkevert lisztet. Összeforgatom a fehérjehabbal, és sütőpapírral bélelt tortaformába simítom a masszát. Sütőbe teszem, azonnal leveszem a hőfokot 160 °C-ra és tűpróbáig sütöm a tésztát. A formából kivéve, rácson hűtöm ki a piskótát.
Amikor már kihűlt minden, a piskótát tányérra helyezem és egy állítható tortakarikát igazítok köré. A lapzselatint előkészítem (áztatom, vízzel oldódásig melegítem), a tejszínt habbá verem. A tejberizsből kiveszem a vaníliarúd hüvelyét, átkeverem a rizst, majd belekeverem az olvadt zselatint. Beleforgatom a tejszínhabot és a piskótára simítom. 2-3 óra alatt a hűtőben tökéletesen megdermed, ekkor kivágom a karikából és díszítem. Tálalásig hűtőben tárolom.


Hozzávalók egy 22 cm-es tortához...
...a piskótához:
3 tojás (szétválasztva), pici só, 4 evőkanál nádcukor, 1 evőkanál víz, 4 evőkanál liszt, 1/3 csomag (4 g) sütőpor;
...a tejberizses krémhez: 3 dl rizs, 1 vaníliarúd, csipet só, 3 dl víz, 6 dl tej, 2 dl tejszín, 5 evőkanál nádcukor (vagy ízlés szerint), valamint további 2 dl tejszín, 1 csomag (10 g) lapzselatin előírás szerint előkészítve;
...a díszítéshez: eper vagy más gyümölcs, illetve bármi, amit megfelelőnek tartunk (kakaópor, csoki, zselé...). :)
A tortatál a SütniFőzni webáruházból származik. :)

4 megjegyzés :

Hankka írta...

Gyönyörű! :) Boldogságost a kis ünnepelteknek! :)

Vicuska írta...

Elegáns!!!

Eszter írta...

Húúú, ebben mindent nagyon-nagyon szeretek. Irtó finom lehet! El is mentettem a receptet! ;-) Köszi!

egycsipet írta...

Hankka, Vicuska, Eszter, aranyosak vagytok, köszönöm szépen! :) ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...