2015. január 19., hétfő

Sajtos stangli

A nővérem szokott ilyen sajtos rudakat sütni, tőle zsákmányoltam az eredeti receptet. Kösssz! :) 
Mostanában én is gyakran sütöm, mert egyszerűbb, mint a pogácsa, a tésztája könnyen előkészíthető és eláll akár 2-3 napig is a hűtőben, a sütése pedig gyorsan megvan közvetlenül a fogyasztás előtt. Na és persze mindenki szereti. ;)


A lisztben elkeverem a sót és elmorzsolom benne a hideg zsiradékokat. Hozzáadom a tejfölt és összeállítom a tésztát, amit folpackba csomagolok és legalább 3-4 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe teszek.
A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. Finoman lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtom, és pizzavágóval kábé 1,5x15 centis csíkokra vágom a tésztát. Megkenem felvert tojással és megszórom reszelt sajttal, majd sütőpapíros tepsire rakosgatom a rudakat. Előmelegített sütőben, 180 °C + légkeveréssel addig sütöm, amíg szép színük lesz, ezután átteszem egy rácsra a stanglikat, hogy kihűlhessenek...ha előbb el nem fogynak. :)))


Hozzávalók: 350 g liszt, 20 g (1 evőkanál) só, 100 g hideg vaj és 100 g zsír (eredetileg 250 g margarin), 200 g tejföl (eredetileg egy kis pohár), a tetejére 1 felvert tojás és ízlés szerint sajt.

8 megjegyzés :

Hankka írta...

Jelentem, én is szeretem! ;) Nagyon guszták, ki is fogom próbálni ezzel a recepttel! :)

Nessente írta...

A sütőpapírra hogy nem sül rá a lecsorgó sajt?

egycsipet írta...

Rásül, de nem ragad bele - szilikonos sütőpapírt használok, az nem "ragaszkodik" semmihez. :)

Unknown írta...

Jobb zsírral csinálni mint vajjal? Üdv Timi

egycsipet írta...

Szia Timi,
én általában felesben szeretem készíteni (ezért írtam így a receptben), omlósabb lesz, mint tisztán vajjal készítve. Csak vajjal készítve is nagyon jó szokott lenni, ugyanakkor pl. 100% zsírral nekem már nem vált be, úgy már módosítani kell a hozzávalók arányán.
Remélem ízleni fog, ha elkészíted! :)
Üdv,
csipet

Király Judit írta...

Ebben a tésztában van szakhálé?

egycsipet írta...

Nincs.

Rony írta...

Nagyon finomnak tűnik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...