2009. június 26., péntek

Oreo fagyi v2



Néhány napja egy baráti párocska látogatott meg minket és előkerültek a biztonsági tartalékok a fagyasztóból. A csokifagyi ismét bejött :) - ez meg is adta a beszélgetésünk fő témáját, mert hasonló ízlésünk lévén a főzött fagylaltok bizony alapos kitárgyalást igényeltek. Szó szót követett, végül kikötöttünk a kekszdarabos fagylaltoknál, azon belül is a barátunk által favorizált Oreo fagyinál. Na és persze mi sem egyszerűbb, mint rávenni engem, hogy csináljam meg.

A problémák ott kezdődtek, hogy fogalmam sem volt, milyen is az Oreo?
Ne szörnyülködjetek! Valahol a tudatom mélyén derengett valami erről a kekszről, illetve annak neten olvasott méltatásáról, de még sohasem kóstoltam. Itt volt az ideje. Lehet megkövezni: finom, de szerintem nem egy hasraesés.
Beszerezni sem egyszerű eset. Legalábbis nekünk a megadott lelőhelyen nem sikerült megvásárolnunk - de hát mire valók a barátok - főleg azok a barátok, akik fagyit akarnak enni?
Másnap meghozták. :))
Az utolsó bonyodalom a fagyialap volt, mert naív kérdésemre, hogy mégis milyennek kellene lennie, az alábbi választ sikerült kapnom: hát legyen fehér, semleges ízű (elvileg vaníliás) és kekszdarabos.
Aha, köszi.


Szóval net, ásás, kutakodás, és egy csomó negatívum, ugyanis nem találtam nekem szimpatikus receptet. A "Homemade Oreo Ice Cream" pedig sokmindent takart a "végy egy doboz vanília fagyit és keverj bele összetört Oreot"-tól kezdve a tojássárgákból főzött vanília alapokig - ez esetemben ki lett zárva, ugyanis kikötés volt, hogy fehérnek kell lennie. Lustábbik énem elkacérkodott pár pillanatig annak gondolatával, hogy felverjek 6 dl tejszínt és ... :))

Az első verzió mondhatni tökéletes lett. Nem szerintem és szerintem nem.
A felbujtó szerint "ez teljesen ugyanolyan". Na ez klassz, mert nekem tejporízű volt. :)) Így megállapodtunk, hogy némileg módosítom a "teljesen ugyanolyant" és megnézem, lehet-e helyette inkább "teljesen megfelelő".

Nos, a végeredmény nekem ízlik. Nem ugrik a számra a "húazannnyát" jelző, de tényleg finom.


Először egy tejalapot főztem. Ehhez tejet melegítettem cukorral és sóval, majd egy deci tejben elkevertem keményítőt, tejport, glükózt és belecsorgattam a cukros tejbe. Besűrítettem, majd kihűlve egy éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap tejszínt vertem fel (majdnem teljesen) keményre, összeforgattam a tejes alappal és fagyigépben fagyasztani kezdtem. Közben a lapok közül kiszedtem a krémet (hősiesen megkóstoltam, de így magában már végképp nem jött be) és a kekszeket összetörtem. Amikor megfelelő állagú lett a fagylaltom, a mozsárban (megbízás szerint apró) darabosra tört kekszet hozzáadtam, majd 2-3 fordulat után késznek minősítettem.
Nekem nem hiányzik az alapból a vanília íz, de talán kipróbálom majd úgy is, viszont a keksz szerintem lehetne nagyobb darabos - persze ízlések és pofonok.

Belekerült: 3,5 dl tej, 1 dkg tejpor, 1 dkg glükóz, 1,5 dkg étkezési keményítő, 8 dkg cukor, kevesebb mint 1/2 mokkáskanál só, 3 dl tejszín és 4 db Oreo keksz.

Tovább olvasom...

2009. június 20., szombat

Málnafagylalt 2in1

Fagylalt után áhítozó kisgyerek mellett gyorsan megtanultam, hogy jó, ha egyszerre többféle finomság is pihen a fagyasztóban. Nem árt, ha van egy főzött alapfagyi, egy gyümölcsös és egy rózsaszínű... :) A mai málnából készült, így két legyet ütöttem egy csapásra.



A gyümölcsös fagylaltok nálam általában ugyanúgy készülnek, csupán az éppen fellelhető alapanyagok, valamint azok mennyisége határozzák meg, hogy az új miben lesz másabb elődeinél.

A málnát villával összetörtem, cukrot és frissen facsart citromlevet adtam hozzá. A cukor olvadása után a pépet egy szűrő segítségével magtalanítottam, majd joghurttal kevertem össze. Egy kis tejszínt nem egészen kemény habbá vertem, összeforgattam a joghurtos gyümölcspéppel, végül az egészet a fagylaltgépben fagyasztottam.


Hozzávalók: kb. 35 dkg málna, 5 evőkanál cukor (édesszájúaknak ennyi kevés), 1 teáskanál friss citromlé, 2 pohár natúr joghurt (280 g), 2 dl tejszín.
Tovább olvasom...

Málnás-pudingos szelet

Volt itthon egy tálkányi friss, hatalmas szemű málna. Az egész kb. 70 dekát tett ki, zöméből fagylalt készült, a maradékból pedig ez a sütemény. Az ötlet Margit2 kipróbált receptjei közül származik, az eredetihez képest apró változtatásokkal.


A süteményhez a hagyományosnál sűrűbb vaníliás pudingot főztem, amit félretettem hűlni. Tojássárgáját habosítottam ki porcukorral, ehhez kevertem olajat, tejet, lisztet, ét kakaóport és sütőport. Az egészet kemény habbá vert tojásfehérjével lazítottam. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, és evőkanállal vaníliapuding kupacokat sorakoztattam bele.



Mindegyik pudingkupacra málnaszemeket halmoztam, majd sütőbe (180°C) toltam és megsütöttem. Kihűlve szeleteltem.

Az alábbiak kerültek...
...a pudingba: 2 csomag vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 4 evőkanál cukor;
...a tésztába: 20 dkg porcukor, 5 tojás, 1 dl tej, 1/2 dl olaj, 28 dkg finomliszt, 2 dkg ét kakaópor, 1 csomag sütőpor, csipet só;
...a tetejére: kb. 20 dkg málna.
Tovább olvasom...