Néhány napja egy baráti párocska látogatott meg minket és előkerültek a biztonsági tartalékok a fagyasztóból. A csokifagyi ismét bejött :) - ez meg is adta a beszélgetésünk fő témáját, mert hasonló ízlésünk lévén a főzött fagylaltok bizony alapos kitárgyalást igényeltek. Szó szót követett, végül kikötöttünk a kekszdarabos fagylaltoknál, azon belül is a barátunk által favorizált Oreo fagyinál. Na és persze mi sem egyszerűbb, mint rávenni engem, hogy csináljam meg.
A problémák ott kezdődtek, hogy fogalmam sem volt, milyen is az Oreo?
Ne szörnyülködjetek! Valahol a tudatom mélyén derengett valami erről a kekszről, illetve annak neten olvasott méltatásáról, de még sohasem kóstoltam. Itt volt az ideje. Lehet megkövezni: finom, de szerintem nem egy hasraesés.
Beszerezni sem egyszerű eset. Legalábbis nekünk a megadott lelőhelyen nem sikerült megvásárolnunk - de hát mire valók a barátok - főleg azok a barátok, akik fagyit akarnak enni?
Másnap meghozták. :))
Az utolsó bonyodalom a fagyialap volt, mert naív kérdésemre, hogy mégis milyennek kellene lennie, az alábbi választ sikerült kapnom: hát legyen fehér, semleges ízű (elvileg vaníliás) és kekszdarabos.
Aha, köszi.A problémák ott kezdődtek, hogy fogalmam sem volt, milyen is az Oreo?
Ne szörnyülködjetek! Valahol a tudatom mélyén derengett valami erről a kekszről, illetve annak neten olvasott méltatásáról, de még sohasem kóstoltam. Itt volt az ideje. Lehet megkövezni: finom, de szerintem nem egy hasraesés.
Beszerezni sem egyszerű eset. Legalábbis nekünk a megadott lelőhelyen nem sikerült megvásárolnunk - de hát mire valók a barátok - főleg azok a barátok, akik fagyit akarnak enni?
Másnap meghozták. :))
Az utolsó bonyodalom a fagyialap volt, mert naív kérdésemre, hogy mégis milyennek kellene lennie, az alábbi választ sikerült kapnom: hát legyen fehér, semleges ízű (elvileg vaníliás) és kekszdarabos.
Szóval net, ásás, kutakodás, és egy csomó negatívum, ugyanis nem találtam nekem szimpatikus receptet. A "Homemade Oreo Ice Cream" pedig sokmindent takart a "végy egy doboz vanília fagyit és keverj bele összetört Oreot"-tól kezdve a tojássárgákból főzött vanília alapokig - ez esetemben ki lett zárva, ugyanis kikötés volt, hogy fehérnek kell lennie. Lustábbik énem elkacérkodott pár pillanatig annak gondolatával, hogy felverjek 6 dl tejszínt és ... :))
Az első verzió mondhatni tökéletes lett. Nem szerintem és szerintem nem.
A felbujtó szerint "ez teljesen ugyanolyan". Na ez klassz, mert nekem tejporízű volt. :)) Így megállapodtunk, hogy némileg módosítom a "teljesen ugyanolyant" és megnézem, lehet-e helyette inkább "teljesen megfelelő".
Nos, a végeredmény nekem ízlik. Nem ugrik a számra a "húazannnyát" jelző, de tényleg finom.
Az első verzió mondhatni tökéletes lett. Nem szerintem és szerintem nem.
A felbujtó szerint "ez teljesen ugyanolyan". Na ez klassz, mert nekem tejporízű volt. :)) Így megállapodtunk, hogy némileg módosítom a "teljesen ugyanolyant" és megnézem, lehet-e helyette inkább "teljesen megfelelő".
Nos, a végeredmény nekem ízlik. Nem ugrik a számra a "húazannnyát" jelző, de tényleg finom.
Először egy tejalapot főztem. Ehhez tejet melegítettem cukorral és sóval, majd egy deci tejben elkevertem keményítőt, tejport, glükózt és belecsorgattam a cukros tejbe. Besűrítettem, majd kihűlve egy éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap tejszínt vertem fel (majdnem teljesen) keményre, összeforgattam a tejes alappal és fagyigépben fagyasztani kezdtem. Közben a lapok közül kiszedtem a krémet (hősiesen megkóstoltam, de így magában már végképp nem jött be) és a kekszeket összetörtem. Amikor megfelelő állagú lett a fagylaltom, a mozsárban (megbízás szerint apró) darabosra tört kekszet hozzáadtam, majd 2-3 fordulat után késznek minősítettem.
Nekem nem hiányzik az alapból a vanília íz, de talán kipróbálom majd úgy is, viszont a keksz szerintem lehetne nagyobb darabos - persze ízlések és pofonok.
Belekerült: 3,5 dl tej, 1 dkg tejpor, 1 dkg glükóz, 1,5 dkg étkezési keményítő, 8 dkg cukor, kevesebb mint 1/2 mokkáskanál só, 3 dl tejszín és 4 db Oreo keksz.
Másnap tejszínt vertem fel (majdnem teljesen) keményre, összeforgattam a tejes alappal és fagyigépben fagyasztani kezdtem. Közben a lapok közül kiszedtem a krémet (hősiesen megkóstoltam, de így magában már végképp nem jött be) és a kekszeket összetörtem. Amikor megfelelő állagú lett a fagylaltom, a mozsárban (megbízás szerint apró) darabosra tört kekszet hozzáadtam, majd 2-3 fordulat után késznek minősítettem.
Nekem nem hiányzik az alapból a vanília íz, de talán kipróbálom majd úgy is, viszont a keksz szerintem lehetne nagyobb darabos - persze ízlések és pofonok.
Belekerült: 3,5 dl tej, 1 dkg tejpor, 1 dkg glükóz, 1,5 dkg étkezési keményítő, 8 dkg cukor, kevesebb mint 1/2 mokkáskanál só, 3 dl tejszín és 4 db Oreo keksz.