2010. szeptember 5., vasárnap

Lekváros bukta

Ez is egy éppen aktuálissá vált, borúűző, melengető étel. Isteni finom, vaníliás ízű, foszlós tésztájú finomság. :) A nehezebb levesek után nekünk bőven elegendő egy-két darab kelt sütemény, most éppen egy jókait követett.


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe teszem és tésztaprogramra kapcsolom. Ez előmelegíti, megdagasztja és meg is keleszti a tésztát. Dagasztás közben rá-ránézek a tésztára és szükség esetén igazítom a tej vagy a liszt mennyiségét. Természetesen hagyományosan, kézzel dagasztva is elkészíthető, csak arra kell figyelni, hogy ne lisztezzük túl, hanem egy kissé ragacsos tésztát kapjunk eredményül. Így lesz pihe-puha, még másnap is kellemes, és nem fojtós sütemény a végeredmény.
A megkelt (még mindig ragacsos) tésztát alaposan lisztezett deszkára borítom, majd gombócba igazítom és kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtom. Egyforma négyzetekre vágom, most éppen 18 sikerült. A négyzetekre egy-egy adag, szobahőmérsékletű, süthető lekvárt (Hitler-szalonna) helyezek, majd a tésztát feltekerem, végeit összecsípem, hogy (lehetőleg) ne folyjon majd ki a lekvár sütés közben. Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, olvasztott vajjal alaposan lekenek minden egyes darabot, különösen figyelve a kelés közben egymással érintkező oldalakra.


Hagyom kb. 20 percig kelni, majd előmelegített sütőben, 170-180 °C-on megsütöm. Ha nagyon pirulna a bukták teteje, érdemes sütés közben letakarni. Finom porcukorral megszórva, és anélkül is.


Hozzávalók...
...a tésztához: 2 kisebb egész tojás, 10 dkg vaj, 3 dl tej + az igazításhoz, 10-12 dkg vaníliás cukor, csipet só, 60 dkg kenyérliszt (BL80 vagy 20 dkg rétes- és 40 dkg finomliszt) + az igazításhoz, 3 dkg élesztő;
...a töltelékhez: 50 dkg süthető lekvár;
...továbbá: liszt a nyújtáshoz, 5-6 dkg olvasztott vaj a kenéshez és porcukor a szóráshoz.

11 megjegyzés :

Bianka írta...

ÁÁÁ csodálatosak lettek
Én is jövő hétre tervezem egy jó bableves mellé :)

Ildy írta...

Hehe, épp tegnap kérdeztem anyumtól, hogy mit szólna egy kis buktához, szóval postázz néhányat légyszi ezekből a gyönyörűségekből, és akkor nem is kell dolgoznom vele:) Nagyon ügyes vagy!

Belly írta...

Nagyon szeretem,de sosem sikerül nekem.:-(

Brigitta írta...

Hmm, még jó,hogy nem régen sütöttem,így csak egy pár darabot csenek el,kösziii!:))

Dia írta...

Imádom! Csodás!

egycsipet írta...

Lányok, köszönöm mindenkinek! :)

Belly :(( Próbálkozni, próbálkozni! :)))

trinity írta...

Tökéletes lett! Valóban itt az ideje újra....

margit2 írta...

Hú de régen sütöttem! Nagyon guszta!!!. .. na majd, ha jönnek a hűvösebb idők, akkor újra kelt tésztákat is sütök... :-)

egycsipet írta...

Trinity, köszi. :)

Margitka, köszönöm! Nálatok nincs hűvös??? Nekünk lefagy a lábunk. :O

Unknown írta...

Koszonom a receptet ma megsutottem ezt a foszlos tesztaju finomsagot!

egycsipet írta...

Ilona, én köszönöm, hogy elkészítetted és nagyon boldog vagyok, hogy jól sikerült! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...