Még tavaly nyár végén, átutazóban, beugrott hozzánk Kiskukta és picurka családja. Persze egy jó gasztrobloggerhez híven nanááá, hogy még finomságokat is hozott, köztük ezt a sütikét, ami azonnal beköltözött a szívem csücskébe. Ezúton is köszi! :*
Az eltelt egy évben aztán - fogalmam sincs, miért - nem készítettem el, most viszont megjelentek (végre!) az első sütőtökök és hát...muszáj volt. :) Nagyon finom, pihe-puha, magukat és társaikat etetős példányok születtek.
A szobahőmérsékletű vajat alaposan kikevertem a vaníliás cukorral, majd hozzáadtam a tojást és az előre megsütött sütőtököt. Kisebb tököt vásároltam, így nem pépesítettem, egyszerűen csak belekapartam a keverőtálba a szükséges mennyiséget, de ha nagyobb példányt használtam volna, aminek hosszabbak a rostszálai, valószínűleg kissé megdolgoztam volna előtte.
A száraz hozzávalókat összekevertem, majd beledolgoztam a vajas-tökös keverékbe. Ezután diónyi (talán kicsit nagyobb) gombócokat formáztam, amiket kissé ellapítva, kb. ujjnyi távolságokat tartva, egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam. 170-180 °C-ra (légkeveréssel 150-160 °C) előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sültek - éppen csak amíg egy pici színt kaptak.
Nem tudtuk megvárni, míg kihűlnek... :))
Hozzávalók kb. 30-40 db sütihez (fél adag): 15 dkg puha vaj, 10-12 dkg vaníliás cukor (vagy kristálycukor + egy teáskanálnyi vanília eszencia), 1 kisebb tojás (vagy egy nagyobb sárgája), 20 dkg sült sütőtökbél, 20 dkg finomliszt, 12,5 dkg zabpehely (apróbb szemű), 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 10 dkg aprított étcsokoládé, 5 dkg szeletelt mandula (vagy aprított dió/mogyoró).
Az eltelt egy évben aztán - fogalmam sincs, miért - nem készítettem el, most viszont megjelentek (végre!) az első sütőtökök és hát...muszáj volt. :) Nagyon finom, pihe-puha, magukat és társaikat etetős példányok születtek.
A szobahőmérsékletű vajat alaposan kikevertem a vaníliás cukorral, majd hozzáadtam a tojást és az előre megsütött sütőtököt. Kisebb tököt vásároltam, így nem pépesítettem, egyszerűen csak belekapartam a keverőtálba a szükséges mennyiséget, de ha nagyobb példányt használtam volna, aminek hosszabbak a rostszálai, valószínűleg kissé megdolgoztam volna előtte.
A száraz hozzávalókat összekevertem, majd beledolgoztam a vajas-tökös keverékbe. Ezután diónyi (talán kicsit nagyobb) gombócokat formáztam, amiket kissé ellapítva, kb. ujjnyi távolságokat tartva, egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam. 170-180 °C-ra (légkeveréssel 150-160 °C) előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sültek - éppen csak amíg egy pici színt kaptak.
Nem tudtuk megvárni, míg kihűlnek... :))
Hozzávalók kb. 30-40 db sütihez (fél adag): 15 dkg puha vaj, 10-12 dkg vaníliás cukor (vagy kristálycukor + egy teáskanálnyi vanília eszencia), 1 kisebb tojás (vagy egy nagyobb sárgája), 20 dkg sült sütőtökbél, 20 dkg finomliszt, 12,5 dkg zabpehely (apróbb szemű), 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 10 dkg aprított étcsokoládé, 5 dkg szeletelt mandula (vagy aprított dió/mogyoró).
18 megjegyzés :
Úúú, pont a napokban kerestem ilyen süti receptet! Nem kétség, hogy ezt fogom elkészíteni :)) Köszi-köszi!
Mennyeien néz ki!
Hát a fotók szuperek lettek, mint mindig. :)
Életemben nem ettem ilyen sütit, ezért elképzelésem sincs milyen lehet. Igazán különleges.
Nagyon tetszik:) Köszi a receptet!
Azt hiszem az enyémbe is beköltözne, nagyon guszta
Hú, de jól hangzik! Ha lesz sütőtököm, mindenképp megcsinálom! És még az az illúzió is meg lesz hozzá, hogy egészséges: sütőtök, zabpehely...:))
Viki, köszi, remélem ízlik majd nektek is! :)
Raindrop, köszönöm! :) Éppen ma keseregtem, hogy elkezdődött a kinti szürkület, hogy lesznek így képeim nekem? :((
A sütit érdemes megkóstolni, főleg, ha szeretitek a sütőtököt, bár olyan nagyon nem is érezni rajta.
Ildy, én köszi! :)
Bianka, köszönöm! :))
Névtelen :DDD
Használj mézet, akkor még ütősebb lesz az illúzió! :D
Nagggyon jól hangzik,guszta képekkel...egy baj van, megint kimaradtam belőle!:DDD
Nekem van elképzelésem-mesés lehet!! A sütőtöktől isteni szaftos, ki nem száradó sütikék lettek biztosan: Szuper!!
De jó!!! Legalább biztosan tudom, hogy ízlett nektek!
Én is gondolkodtam már, hogy időszerű lenne elkezdeni a gyártását, egyik kedvenc "kekszünk", sokszor készítem míg van miből.
Melinda, ha valamit nem szabad, akkor... :D
Trinity, köszi!
Kiskukta, ízlett bizony. Köszönöm/-jük újra! :) Nálunk is biztosan készül még hamarosan. :)
Trinity tökös-mákos rétese mellé ez egy nagyon jó sütőtök hasznosítási ötlet. Köszi.
Beastie, én köszi. Ha szereted a sütőtököt, van nálam sütőtökkenyér és muffin recept is, mindkettő ehhez hasonló állagú-ízű süti.
most sülnek, jól megdagadtak :) csoki és mandula kimaradt belőle, viszont a tökös-mákos keverék túl sok lett s azzal duplázódott a tétel! egész hétvégére valót fogok sütni, úgy tűnik. A blogodat meg hozzáadtam a google reader-hez, csakhogy mindig legyenek újabb ötletek :)
Beastie, köszönöm! :)
Megsütöttem, finom lett.
Annyiban módosítottam, hogy egy kicsit megnöveltem a sütőtök mennyiségét :)
Köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy ízlett. :)
Egy Csipet! :)
Köszönöm a receptet! Holnap lesz már a 8. Sütőtök parti nálam és valami mást akartam készíteni, mint a szokásos sütőtökös muffin, de kb. olyan gyorsan elkészíthetőt, így akadtam rád, hála a google-nak. :)
A végén még nekem kicsit száraz volt a tészta, így egy löttyintésnyi tejet adtam még hozzá, ill. mandula-mazsola együttes zsacsim volt, úgyhogy mazsola is került bele.
Nyam... :D
Holnap a partin is biztos siker lesz! :)
Kati :)
Szia Kati,
örülök, hogy kipróbáltad, pláne, hogy ízlett is! Remélem, a partin is sikert arattál vele! ;)
Nagyon köszönöm, hogy itt jártál és megírtad a véleményedet! :)
csipet
Megjegyzés küldése