2011. január 29., szombat

Graham pita

Az első kenyérsütéseim elég gyászosan sikerültek, anyum nem igazán készített kelteket, nem volt kitől megtanulnom, milyen is a jó kelt tészta állaga. Aztán lassacskán elkezdtem ráérezni, Limara blogjának felfedezésével pedig megérkeztek az első igazi sikerélmények is. A pita elkészítése is az ő útmutatója alapján sikerült először, itt és most: köszönöm! :)


A tésztát kenyérsütőgépben szoktam készíteni - egyszerűen elindítom a tésztaprogramot, amely dagaszt és keleszt is, de természetesen hagyományosan is elkészíthető. Kelesztés után 7-8 egyforma darabra vágom, a darabokat gömbölyítem, 10 percig pihentetem, majd 3-4 mm vastag, kerek lapokra nyújtom. Ezeket a korongokat (letakarva) hagyom kelni még fél órán keresztül, majd 230 °C-os előmelegített sütőben, kb. 5 perc alatt megsütöm őket.

A töltelékkel nem sokat szoktam vacakolni: gyros fűszerkeverékkel összeforgatott, csíkokra vágott húst sütök egy serpenyőben pirosra, ezt rétegezem - a felnyitott pitába - friss zöldségekkel, fokhagymás-joghurtos öntettel.


Hozzávalók 7-8 pitához: 25 dkg Graham liszt, 25 dkg finom- vagy kenyérliszt, kb. 3,3 dl víz, 2-3 evőkanál olaj, fél evőkanál só, 1 kockacukor, 3 dkg élesztő, csipet aszkorbinsav és sikér (elhagyható), 1 erős teáskanál szárított kakukkfű mozsárban áttörve (elhagyható).

8 megjegyzés :

Ditta tortái írta...

Ügyes vagy ,nagyon tetszik a pita tészta,szerintem fogom alkalmazni,köszi a receptet:-)

http://lorencukraszda.blogspot.com/ írta...

Nagyon jól sikerültek. Én is kedvet kaptam ,hogy kipróbáljam a pita sütést. loren

Belly írta...

Nagyon jól hangzik,szeretem a pitát :-)

Limara írta...

Köszönöm szépen! Gyönyörű piták!:)

Ami írta...

Ide vele, most fel tudnám falni reggelire :DDD

egycsipet írta...

Ditta, Loren köszi! Próbáljátok ki, érdemes, mert nagyon finom! :)

Belly, én is, én is! :))

Limara, én köszönöm neked! :))

Ami, én nem csak reggelire. :D

Viki írta...

Nekem most korog a gyomron, ugyhogy gyorsan kérek szépen belőle. :))))

egycsipet írta...

Viki, vegyél nyugodtan! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...