Az első kenyérsütéseim elég gyászosan sikerültek, anyum nem igazán készített kelteket, nem volt kitől megtanulnom, milyen is a jó kelt tészta állaga. Aztán lassacskán elkezdtem ráérezni, Limara blogjának felfedezésével pedig megérkeztek az első igazi sikerélmények is. A pita elkészítése is az ő útmutatója alapján sikerült először, itt és most: köszönöm! :)
A tésztát kenyérsütőgépben szoktam készíteni - egyszerűen elindítom a tésztaprogramot, amely dagaszt és keleszt is, de természetesen hagyományosan is elkészíthető. Kelesztés után 7-8 egyforma darabra vágom, a darabokat gömbölyítem, 10 percig pihentetem, majd 3-4 mm vastag, kerek lapokra nyújtom. Ezeket a korongokat (letakarva) hagyom kelni még fél órán keresztül, majd 230 °C-os előmelegített sütőben, kb. 5 perc alatt megsütöm őket.
A töltelékkel nem sokat szoktam vacakolni: gyros fűszerkeverékkel összeforgatott, csíkokra vágott húst sütök egy serpenyőben pirosra, ezt rétegezem - a felnyitott pitába - friss zöldségekkel, fokhagymás-joghurtos öntettel.
Hozzávalók 7-8 pitához: 25 dkg Graham liszt, 25 dkg finom- vagy kenyérliszt, kb. 3,3 dl víz, 2-3 evőkanál olaj, fél evőkanál só, 1 kockacukor, 3 dkg élesztő, csipet aszkorbinsav és sikér (elhagyható), 1 erős teáskanál szárított kakukkfű mozsárban áttörve (elhagyható).
A tésztát kenyérsütőgépben szoktam készíteni - egyszerűen elindítom a tésztaprogramot, amely dagaszt és keleszt is, de természetesen hagyományosan is elkészíthető. Kelesztés után 7-8 egyforma darabra vágom, a darabokat gömbölyítem, 10 percig pihentetem, majd 3-4 mm vastag, kerek lapokra nyújtom. Ezeket a korongokat (letakarva) hagyom kelni még fél órán keresztül, majd 230 °C-os előmelegített sütőben, kb. 5 perc alatt megsütöm őket.
A töltelékkel nem sokat szoktam vacakolni: gyros fűszerkeverékkel összeforgatott, csíkokra vágott húst sütök egy serpenyőben pirosra, ezt rétegezem - a felnyitott pitába - friss zöldségekkel, fokhagymás-joghurtos öntettel.
Hozzávalók 7-8 pitához: 25 dkg Graham liszt, 25 dkg finom- vagy kenyérliszt, kb. 3,3 dl víz, 2-3 evőkanál olaj, fél evőkanál só, 1 kockacukor, 3 dkg élesztő, csipet aszkorbinsav és sikér (elhagyható), 1 erős teáskanál szárított kakukkfű mozsárban áttörve (elhagyható).
8 megjegyzés :
Ügyes vagy ,nagyon tetszik a pita tészta,szerintem fogom alkalmazni,köszi a receptet:-)
Nagyon jól sikerültek. Én is kedvet kaptam ,hogy kipróbáljam a pita sütést. loren
Nagyon jól hangzik,szeretem a pitát :-)
Köszönöm szépen! Gyönyörű piták!:)
Ide vele, most fel tudnám falni reggelire :DDD
Ditta, Loren köszi! Próbáljátok ki, érdemes, mert nagyon finom! :)
Belly, én is, én is! :))
Limara, én köszönöm neked! :))
Ami, én nem csak reggelire. :D
Nekem most korog a gyomron, ugyhogy gyorsan kérek szépen belőle. :))))
Viki, vegyél nyugodtan! :))
Megjegyzés küldése