2011. május 1., vasárnap

Csirkemájkrém

A kisebbik lányom nagyon rákattant az utóbbi időben a májkrémre, így - fő az egészség vagy mi... - megpróbálkoztam a házi változattal. Sajnos azt nem mondhatom, hogy gyerekkörben osztatlan sikert aratott. :D Pedig finom, nem is kicsit, csak hát a bolti változatok "másak". Na nincs nagy gond, kicsim a második-harmadik kóstolásnál már elkezdett megbarátkozni az ízzel (mármint a máj ízével a májkrémben :P), így talán nem lesz vesztett ügy a házi májkrémgyártás. :))


Recept eredeti szepytől (köszi!). Az elkészítése hasonló a hagymás májhoz: bő zsiradékon a hagymát megpárolom, a párolás végén hozzáadom a felaprított fokhagymát is, majd erre kerül az előzőleg megtisztított, nagyobb darabokra vágott (csirke)máj. Rászórok egy kevés friss kakukkfüvet, durvára aprított majoránnát, borsot őrölök rá és pár perc alatt megsütöm a májat.
A sütés végén megsózom, majd az egészet pépesítem (botmixer, turmix). Szükség szerint további (olvasztott) zsiradékot adok hozzá, annyit, amivel tetszőlegesen kenhető lesz a krémem. Ezután tiszta tálkákba adagolom a kész májkrémet, tömörítem, tetejét elegyengetem, végül olvasztott zsírral lezárom és fogyasztásig hűtőben tárolom.
Fogyasztás előtt érdemes hagyni egy kicsit szobahőmérsékleten melegedni, hogy kenhetőbb, krémesebb legyen, de egy szelet friss pirítósra kenve már ki is küszöböltük a problémát. A májkrémet - a levegőtől - elzáró zsírréteget felhasználás előtt el lehet távolítani, ha valaki ennyivel kevesebb zsírt szeretne a szervezetébe juttatni. :)


Hozzávalók (3-4 kisebb tálkához): 2 közepes vöröshagyma apróra kockázva, 10-12 dkg zsír (jobb a szárnyas, de megfelel a sertészsír is, illetve egy része vajjal kiváltható), 3-4 gerezd fokhagyma, 1/2 kg csirkemáj, néhány ágacska friss kakukkfű és majoránna (vagy szárított, illetve ízlés szerint más fűszerek is megfelelnek), őrölt fekete bors, só, a krém lezárásához további 3-5 dkg olvasztott zsír.

13 megjegyzés :

Ami írta...

Micsoda képek! Nagyon guszta a májkrém is és a tálalás is :)

Mézigörl írta...

Imádjuk a házi májkrémeket! Jó is, hogy eszembe juttattad...már rég nem készítettem! Guszta! :-D

Helga írta...

Hat nalunk sem aratott nagy sikert az elso probalkozasom a hazi majkremmel, igaz, kicsit masabb volt a recept. Most kiprobalom ezt is, hatha jobban izlik a csaladnak.

Emoke írta...

Pedig ez így zöldhagymával...:) Mi szeretjük nagyon. :)

Niki írta...

Hát ez csúcs...újhagymával...olyan retros:DDDDD

Bianka írta...

Már rég óta szeretnék készíteni, most erőt adtál

Szemi írta...

Na igen, odáig jutottunk, hogy fura, ha egy májkrémnek máj íze van :S

A recept tetszik, elvittem, köszi! :)

egycsipet írta...

Köszi lányok! :))

Helga, kíváncsi lennék az eredményre. ;)

Niki :DD

Szemirámisz, sajnos így van. :(

Ditta tortái írta...

Én sem készítettem még soha,de már itt lenne az ideje,nagyon fincsi lehet,gyönyörűk a fotók!:-)

szepyke írta...

Gigalájk! A májnak, meg neked, a sok hagymának, meg így ahogy vagy annak. Akár megjelensz, akár nem. Én így szeretlek, ilyen májjal!:)))))

Azt hiszem kész vagyok.

egycsipet írta...

Ditta, köszi! :)

Szepy, ööö, ööö... :))))))))

trendo írta...

Én a házi májkrémbe bele szoktam keverni egy kis sovány tejport (!) Pontosan azért, hogy hajazzon a boltiakra. Így a gyerekek szívesebben megeszik, a felnőtteknek meg azért még elég májízű marad.

egycsipet írta...

Trendo, köszönöm szépen az ötletet, feltétlenül tesztelni fogom!
Van olyan májkrém recept is, amiben tej/tejszín van az alapanyagok között, gondolom hasonló okból kifolyólag, de még nem próbáltam ki, viszont most megadtad a kezdő löketet hozzá. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...