2011. május 29., vasárnap

Epres habcsóktorta

Neeem, nem "a" pavlova. :)
Az alapreceptet a GoodFood magazine "101 csábító desszert" című kis könyvecskéjében láttam meg (nézegettem, dédelgettem, végül rászántam magam...). Az én tortám az elérhető hozzávalók függvényében némi változtatással készült - igen finomra sikerült, lesz ismétlés. :))


A sütőt előmelegítettem (180 °C). A tortaalaphoz a vajat félig megolvasztottam és hagytam kihűlni. A tortakarikát beállítottam, sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és az oldalát az olvasztott vajjal vékonyan kikentem. A mogyorót a cukor egy részével kávédarálóban megőröltem, a tojásokat szétválasztottam.
A vajat - gépi habverővel - néhány perc alatt habosra kevertem a cukorral, majd beledolgoztam az egész tojásokat és a tojássárgákat is. Ezután egy kézi habverővel összeforgattam a liszttel, sütőporral, mogyoróval és a tejjel, végül belesimítottam az előkészített tortaformába.
A habcsókhoz a fehérjéket (az eredeti recept nagy tojásokat használ, nekem csak közepesek voltak itthon, így használtam hozzá plusz fehérjéket is) picurka sóval keményre vertem, majd fokozatosan hozzáadtam a cukrot és egy kevés ecetet is. Fényesre, keményre vertem, amíg a tojáshabból csúcsot lehetett húzni. Ezt a habot simítottam a mogyorós tésztára, végül az előmelegített sütőbe toltam és addig sütöttem, amíg a habcsók ropogós kérget kapott (ez a könyv szerint 45 perc, szerintem több, de mindenképpen méret- és sütőfüggő). Figyelem: a habcsók nem szárad, hanem sül, tehát nem lesz hófehér! :) Miután megsült, először a formában hagytam hűlni, majd egy késsel óvatosan körbevágva a karikát eltávolítottam és rácson hagytam teljesen kihűlni.
A tortát közvetlenül tálalás előtt fejeztem be. A habhoz az epret megmostam, megtisztítottam és egy kanálnyi citromlével összeturmixoltam, végül átszűrtem, hogy a magok zömét a desszerten kívül tudjam. A tejszínt habfixálóval és cukorral felvertem, majd egy kézi habverővel óvatosan, részletekben, beleforgattam az eperpürét. Az epres habot a tortára kanalaztam, végül néhány egész eperszemet halmoztam a tetejére. Ééés kész!


Hozzávalók egy 28 cm-es formához (ez az eredeti adag duplája, tehát a lentiek nyugodtan felezhetők egy 20 cm-es tortához)...
...a tésztához: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 egész tojás, 4 tojás sárgája, 17 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor (2-3 g), 5 dkg pirított törökmogyoró (eredetileg pisztácia) finomra darálva (a cukorból 5 dkg-ot elvettem és azzal együtt őröltem meg), 4 evőkanál (60 ml) tej;
...a habcsókhoz: 4+2 tojás fehérje, pici só, 25 dkg cukor, 2 teáskanál ecet;
...az eperhabhoz: 3 dl habtejszín, 5 evőkanál cukor (10 dkg), 50 dkg eper, 1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé, 3 csomag (30 g) habfixáló (vagy zselatin fix vagy bármilyen más fixáló előírás szerint);
...a tetejére: szép eperszemek díszítésnek.

20 megjegyzés :

szepyke írta...

De szééééééééép!
Nagyon ügyes vagy és lááááájk!:)

Bianka írta...

Gyönyörűséges

Mónika írta...

Azta a mindenit, remekül néz ki.

Ditta tortái írta...

Hú ez nagyon fincsi lehet,milyen jó,hogy itt a friss ,finom eper:-)

Edó írta...

Ez aztán igazán finom lehet,pedig én nem szeretem a habcsókot.Ezt viszont el tudnám képzelni:)GYönyörű

Melinda írta...

Fenséges lehetett!!:) Gondolom,hamar elfogyott ez a finomság is!:D

Eszter írta...

Húúúha! Irtó jól néz ki! Mennék egy szeletért...
Viszem a recit, köszi! ;-)

Csibe írta...

Jááájjj, jááájjj, jááájjjj! Ez durvaaa!
Remélem sikerült érzékeltetnem mennyire tetszik :)

szepyke írta...

Az van, hogy irigy vagy... Ok, megjegyeztem. Akkor ne küldjél. sértődött szepy smiley...:P

szepyke írta...

Te, én erre írtam, hogy küldjél, mert írtad, hogy elfogyott a kókuszfagyi? Be kell kapcsolnom a klímát, az agyamra (höh, mire?) ment a meleg...:DDD

egycsipet írta...

Köszi lányok mindenkinek! :))

Ditta, szuper bizony! Tegnap már meg is főztem az első lekvárt - saját termésből! :D

Edó, ez nem a hagyományos habcsók, belül puha, kívül roppanós kéreggel. Finom nagyon! :)

Melinda, áá ne gondold! Tartott úgy 10 percig, mert nem voltunk annyian, hogy egy kör alatt elfogyott volna, így csak a repetázós szeletekkel lett vége. ;DDD

Eszter, tetszeni fog! ;)

Csibe, igeeeeeen! :D Köszi! :)

egycsipet írta...

Szepy :DDDDDD
Ha ez vigasztal, ebből sem kapsz! Tudom, ez meg nem kéne, mert magok meg szőrök és fúj, de nyugi, megmentettünk, megettük előled! :DDD

szepyke írta...

Hát, nem kéne... tele van maggal, fúúúúúúúj. Add másnak, nekem adjál kókuszfagyit! köfi

egycsipet írta...

OK, értettem... :D

margit2 írta...

Nagyon ötletes! ... Mi is epert eszünk, iszunk most egyfolytában! :-)

Juci írta...

Ezt hamarosan elkészítem, míg tart az eper... Nagyon gusztaaaa!

egycsipet írta...

Margitka, szerencsére nagyon jónak tűnik az idei termés, nálunk is nagyon fogy :)), mellette már került a fagyasztóba, lekvárba is. :)

Juci, köszönöm, sok sikert hozzá! :)

Brigitta írta...

Bocsánat,garázdálkodom kicsi itt is!
És ezel a krémmel mi a helyzet,ez hogyan bírná a tortában ?Igazából éppen ilyanre gondoltam. Ha nem bírja így ,vajon ha adnék hozzá pár kanál mascarponet akkor jobb tartása lenne?
Elnézést,ha kicsit sokat kérdezek..
Előre is köszi!

egycsipet írta...

Brigitta, ez nem. Nulla tartása van, épp csak annyira van fixálva, hogy ne folyjon le a tetejéről :) - ha a felvágott szeletet nézed, azon látszik, hogy nagyon laza, nem bírná el a piskótát a tetején. A mascarpone nem tudom, mennyit javít rajta, én nagyon ritkán használom.

Ha ilyet szeretnél, ami csak eperpüré + tejszínből áll, akkor a Zselatin fixet javaslom hozzá - ha előírás szerint használod, nem lesz kemény a "krémed", ez csak tartóssá teszi a habot, nem engedi összeesni. Viszont mérd le az eperpürét is, a tejszínt is, és add össze a kettő térfogatát. A Zselatin fixre rá van írva, hogy hány dl-hez mennyit kell tenni belőle - ezt vedd alapul. Nyugi, nem lesz kemény :), de így elbírja majd a tetején is a piskótát.

Brigitta írta...

Köszönöm szépen,ki fogom próbálni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...