2011. június 9., csütörtök

Rebarbara(s)tart

Kaptam rebarbarááát! A "meglepetést" ismét szepy követte el (köff! :*), egy óriási adagot küldött, amit persze muszáj volt azonnal megkóstolnunk, mert mi - hátrányosan vidékiek - még csak nem is láttunk korábban rebarbarát, nem hogy kóstoltuk volna. Elsőként egy tart készült, ami olyan, de olyan finom lett, hogy életmódváltás és diéta ide vagy oda, muszáj volt este 7-kor 3 szeletet megennem belőle.


A recept ismét a GoodFoodos csábító desszertek közül származik - mekkora királyság már, hogy megtaláltam a kupiban ezt a könyvet! Fahéjas omlós tészta az alapja, amihez a lisztet, porcukrot, fahéjat és sót összeszitáltam, majd elmorzsoltam benne a hideg vajat (ezt a könyv szerint késes robotgéppel kellene végeztetni, de nekem még mindig nincs olyan, így kézzel gyúrtam - szuper lett így is). Hozzáadtam egy tojás sárgáját és a hideg vizet, gyors mozdulatokkal összedolgoztam és folpackba bugyolálva betettem a hűtőszekrénybe pihenni (GF szerint 45 perc, nálam 90 perc volt, mert közben meggyet fagyasztottam, lekvárt főztem...).
A pihentetés alatt a rebarbarát megmostam (vékonyabb szálakat válogattam hozzá), megfosztottam azoktól a héjdaraboktól, amelyektől nagyon meg akart válni, majd feldaraboltam 3-4 centis falatokra. A sütőt bekapcsoltam 200 °C-ra és előkészítettem egy levehető oldalú piteformát (gazdaságos fajta, úgy 24 centi átmérőjű, 3,5 cm magas lehet), amit kibéleltem a vékonyra nyújtott fahéjas tésztával. A tésztát villával alaposan megszurkáltam, majd egy alufóliával letakartam (ennyi, nem kell lesúlyozni). A sütőbe tolva 15 percig sütöttem, amíg egy kis színt magára kapott, majd kivettem (és jól megégettem az ujjaim, így most két nagy vízhólyag is segít a gépelésben), a fólia helyére rendeztem a felaprított rebarbarát és megszórtam nádcukorral. Visszatettem a sütőbe (ez milyen jó érzés volt a frissen pörkölt ujjaimmal) és további 20 percig sütöttem.


Amikor a rebarbara megsült, kivettem a sütőből a félkész desszertet és a sütő hőjét mérsékeltem (160 °C). A tejfölt elkevertem a cukorral és a tojással, majd ezt a keveréket a lepény tetejére csorgattam. Egy kevés cukrot elkevertem fahéjjal, ezzel megszórtam a sütemény tetejét és az egészet visszatoltam a sütőbe addig, amíg a tejföl megszilárdult (15 perc). Langyosra hűlve bontottuk meg. :)
Nagyon finom desszert, egyetlen hátránya, hogy a rebarbara túl sok levet enged és ez szeletelésnél elszabadul, némileg rontva az összképet, de hát kit ééérdekel? Engem aztán nem. :))


Hozzávalók...
...az omlós tésztához:
175 g liszt, 25 g porcukor, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj (2 g), pici só, 85 g hideg vaj, 1 tojássárgája, 2 evőkanál (30 ml) hideg víz;
...a töltelékhez: 350 g rebarbara, 85 g nádcukor, továbbá 250 g tejföl (eredetileg 284 ml, muhaha...), 25 g cukor, 1 egész tojás;
...a tetejére: 1 teáskanál cukor és 1/2 teáskanál őrölt fahéj keveréke.

8 megjegyzés :

Eszter írta...

Nagggyon jól néz ki a Te pitéd is! Majd ha legközelebb találkozom rebarbarával kipróbálom (fahéj nélkül, mert a fiúk nem szeretik)

szepyke írta...

Lááááááááááájk! Gigalájk! Képzeld, csináltam fahéjas rebarbarafagyit.. most hűl, illetve, tegnap óta van a fagyasztóban. Hu, de nagyon örülök, hogy bejött a rebarbara!:)) Ráadásul neked is a piros belsejű van...:DDDDD

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, látványra nagyon...

egycsipet írta...

Eszter, a könyvecske szerint reszelt citromhéjjal is érdemes kipróbálni a tésztáját. ;) Köszi! :)

Szepy, igen, én szegééény szerencsétlen hátrányos helyzetűen vidéki (most mindenki elszalad és megnézi a profilomban, hogy hol is van A Vidék) csak ilyen kis piros belsejűhöz jutottam hozzá! ;DDD Pusszantás! (Fagyi, nyami...)

Bianka, köszönöm, tényleg nagyon finom - volt! :))

margit2 írta...

Guszta! :-)
Nekünk is van
a az idén a kertben rebarbara.. de még nem csináltam belőle semmit sem... Talán majd rászánom magamat egyszer csak. :-)

egycsipet írta...

Margitka, van rebarbarád? De jó neked, felénk azt sem tudják, mi az. :S
Szánd csak rá magad, biztosan valami szuper finomságot kerekítesz belőle! :))

Bettymami írta...

Szia!
Engem az erdekelne hol lehet ilyen magasabb falu formahoz hozzajutni???
Minden amit eddig lattam, es ami nekem is van, kb. 2-2,5cm magas csak. En is szeretnek ilyeeet! :)
Köszi elöre is!
Üdv. Betty

egycsipet írta...

Szia Betty,
nekem ez hagyományos méretnek tűnik, inkább csak a fotón csalóka, mert vékonyabb anyagú, mint a kerámia formák. Egyébként 3,5 cm az oldala, Tescos és kivehető az alja - vagy levehető az oldala, attól függ, honnan nézzük. ;)
Én régebben vettem, de mostanában is láttam kínálatban, úgyhogy érdemes keresned - ebből a tapadásmentes anyagból van egy halom termékük, azok közé szokták rejteni. :)
Üdv,
csipet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...