2011. június 27., hétfő

Vegamix - idén is

Tavaly az első aszalási próbálkozásaim egyike a szárított ételízesítő volt - bár csak ritkán használok vegamixet, úgy gondoltam, hogy arra a néhány alkalomra megpróbálkozom lecserélni a bolti változatot. Így is történt, a keverék kitartott egész évben, sőt, még maradt is belőle. Nagyon bevált, egyetlen hátrányának csak az bizonyult, hogy idővel megfakult a színe. Bár a tavalyi adag is egy sötétített műanyag dobozban volt, idén zárt zacskóban egy fémdobozba tettem a fűszert, remélhetőleg ez segít majd kicsit tovább megőrizni a zöldségek színét.


A jó kezdet után természetesen idén is elkészítettem a magam mixét, hasonlóan az előzőhöz. A leglényegesebb változtatás a zellerlevelek lestyánra cserélése volt: miután tavaly a férjem egyik kollégájának jóvoltából sikerült egy szép kis tőre szert tennem, inkább ezt használtam bele. Emellett pedig került bele egy kevés paradicsom és karalábé is. A másik változtatás az aprításban történt, most nem szeleteltem, hanem gyalultam a zöldségeket, így vékonyabbak lettek a szeletek, gyorsabban aszalódtak, bár nyilván kissé több helyet is foglaltak - így több körben aszaltam meg az összetevőket, mint tavaly. A tálcákat is lazábban fedtem be a korábbinál, hogy minél jobban járjon a levegő a zöldségek között, minél kevesebb órát töltsenek az aszalóban.
Mivel már van késes robotgépem :)) megpróbálkoztam azzal ledarálni a szárított zöldségeket, hát azt kell mondjam, nem bírt velük, végül mégis a kávédarálóban kötöttek ki.


Az idei mix tehát az alábbiakból készült: 1,5 csokor petrezselyemzöld (4 tálca), 1 nagy csokor lestyán (szár nélkül, csak a levelek, összesen 6 tálca), 9 db közepes-nagyobb sárgarépa (gyalulva, összesen 7 tálca), 5 vékony petrezselyemgyökér (gyalulva, 2 tálca), 1 kisebb zellergumó (gyalulva, 1 tálca), 5 közepes-nagyobb vöröshagyma (vékonyra karikázva, 2 tálca), 1 nagyobb karalábé (gyalulva, 1 és 1/4 tálca), 4 közepes paradicsom (lé és magok nélkül, 8 cikkelyre vágva, 3/4 tálca), 1 nagyobb fej fokhagyma (a tisztított gerezdek felszeletelve). Ebből a mennyiségből 25-30 dkg ételízesítő lett.

17 megjegyzés :

horimarika írta...

Ez nagyon szimpatikus! Ügyes!!!

Eszter írta...

Nagyon jó lett a fotó, na nem mellékesen amit ábrázol is mesés! Amint lesz aszalóm, én is készítek majd otthonra ilyen ételízesítőt. Biztos nagyon finom és semmi mellék-mű íze sincsen, mint a bolti társaina. bloáá

egycsipet írta...

Horimarika, köszönöm! :)

Eszter, köszi! Szívesen küldök kóstolót, hogy eldönthesd. ;)

Anikó írta...

Nézz be hozzám légyszíves, vár egy díj sok szeretettel:-))))

Bianka írta...

Nagyon finom és a kép meg eszméletlen jó

egycsipet írta...

Anikó, nagyon szépen köszönöm! :) :*

Bianka, kösziii! :)

margit2 írta...

Hogy Te milyen szorgalmas vagy! :-)

Adél (Afraa) írta...

De ötletes, de jó, de szép :)

(bekukkantasz hozzám? Van valamim a számodra :))

egycsipet írta...

Margitka, köszönöm! :))

Adél, köszi! Megyek, nanááá! :))

Helga írta...

Ez a fotó csodálatos!

egycsipet írta...

Köszönöm Helga! :)

Dankóné R. Magdi írta...

Nagyon jol nez ki. :) En is szoktam hasonlot kesziteni, ill. csak vegamixet hasznalok. Nagyon tetszik az oldal, mostanaban talaltam ra. :)Magdi (www.magdireceptek.blogspot.com)

egycsipet írta...

Magdi, köszönöm! :)

4Gyerek írta...

tavaly is készült, idén is fog. gyönyörű színe lett a mixednek, a fotó pedig igazi profi.

egycsipet írta...

Köszönöm szépen! :)

Éci írta...

Szia!
Nagyon jól néz ki. Szeretnék aszalógépet venni.De nem tudom, hogy milyet vegyek. Te mit javasolsz? Most néztem a Metroba, 7000-ért és a márkájú Tarrington House.

egycsipet írta...

Szia Éci,

sajnos márka ügyben nem tudok nyilatkozni, az általad kinézett gépet egyáltalán nem ismerem.

Nem tudom, mennyire gondolod "komolyan" az aszalást, ugyanis aszalókból a néhány ezres egyszerű gépektől a sok-sok ezerbe fájó, komoly darabokig található választék. Utóbbiaknak lehet pl. a hőmérsékletét állítani, ezeket a nyers ételeket fogyasztók részesítik előnyben éppen emiatt a funkció miatt.
Előbbiek ezekhez a komolyabb gépekhez képest egyszerűek: van egy on/off kapcsolójuk és ennyi. Amit te kinéztél, minden bizonnyal ilyen. Nekem egy egyszerű gépem van, részemről az enyém is abszolút ismeretlen márka (egy ilyen Sencor), neten rendeltem néhány éve.
5 tálcás, a célnak megfelel - azaz megaszalja a zöldségeket és gyümölcsöket, de nem is várok el ennél többet. Hátránya, hogy működtetés közben a tálcákat időnként cserélgetni, forgatni kell (nem egyenletesen oszlik el a hő a tálcák között), de ez nem okoz különösebb problémát. Arra a néhány kilogrammnyi aszalványra, amit évente készítek, nekem megfelel. :)

Amit érdemes az általad választott gépen megnézni, az a fogyasztás (teljesítmény): számold ki, hogy adott esetben 12-24 óra működés mellett mennyi energiát eszik meg, és így megéri-e neked a befektetés. Ha ez megfelel, valamint a fentiek szerint hozzám hasonlóan nem "sok mindent" vársz el tőle :), akkor nem hiszem, hogy csalódást okozna bármelyik egyszerűbb aszalógép.

Sok sikert a választáshoz! :)
csipet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...