2011. augusztus 8., hétfő

Aszalt paradicsom fűszeres olajban

Ismét egy kísérlet a konyhámban - inkább csak jegyzetként önmagamnak, mintsem mások számára követendő receptnek, de a bátrabb olvasók persze nyugodtan próbálkozzanak! :)
Tavaly már készítettem aszalt paradicsomot, azt csak egyszerűen, teljesen szárazra aszalva tettem el. Egy év alatt sem romlott meg (csak megbarnult), tehát idén jöhetett a b-változat: tartósítás olajban. Ettől már tavaly is tartottam, idén sem álltam sokkal bátrabban a kérdéshez, de mivel ebben a formában a paradicsom ízletesebb és jobban felhasználható, mint a teljesen szárazra aszalt társa (nekem a rehidrálás a paradicsomnál nem igazán jön be), hát megpróbálkoztam vele.


Az aszalást ugyanúgy végeztem, mint tavaly: a paradicsomokat felezve-negyedelve, magok és lé nélkül, frissen őrölt sóval és borssal megszórva. A különbség az volt, hogy nem a szárazra aszalás volt a célom, hanem egy éppen azelőtti állapot elérése (kettes nehézségi fokozat). A paradicsomdarabok ekkor nyomásra már nem engednek levet, de még nem is teljesen kemények, hanem hajlíthatóak, kissé bőrszerűek - na persze ezt így elsőre nem volt olyan egyszerű belőnöm, így a kisebb darabok rendesen kiszáradtak és felemás lett a végeredmény. :P
Összesen 4 tálcányi paradicsomot aszaltam (kb. 4 kg lehetett a feldolgozás előtti súly), amihez nagyjából félidőben megtöltöttem az ötödik tálcát is, fűszerekkel. Úgy gondoltam, nem kísérletezek a friss fűszerekkel, inkább megszárítom őket, kisebb az esetleges romlásveszély. Bazsalikom, rozmaring és vékony szeletekre vágott fokhagyma száradt így a paradicsomokkal együtt.
A szárítás után hagytam visszahűlni az aszalványokat, majd csírátlanított üvegekbe rakosgattam őket: szorosan, egy kanál segítségével "tömörítve", a fűszereket közéjük rakosgatva. Időnként felöntöttem olajjal, hogy mindenhol körbevegye a paradicsomdarabokat, majd a legvégén kb. egy centi vastag olajréteggel zártam.


Két változat készült:
- az egyik extra szűz olívaolajjal, ebbe fűszerként túlnyomó részt bazsalikom került, valamint kevés rozmaring és egész tarka bors,
- a másik szőlőmagolajjal, ebbe pedig többségében rozmaring került, emellett ide jött a fokhagyma is és egy kevés bazsalikom.
Két kisebb (260 ml) üvegbe préselődtek be. Egy napig a konyhapulton laktak, majd bevándoroltak a hűtőszekrénybe.


Úgy két hetes pihenő után felbontottam és előteszteltem az eredményt. A száraz paradicsomok szárazak is maradtak, de a fűszeres olaj azért ezeket is szépen körbevonta és együtt kóstolva nagyon kellemes ízűek. Persze hagyom még tovább érlelődni őket, de puhaságukban kétlem, hogy változás történne, ezért a következő (mai :D) aszalásban majd igyekszem jobban odafigyelni a paradicsomok nedvességtartalmára.

10 megjegyzés :

Bianka írta...

Nagyon jó ötlet

Ami írta...

Én a tavalyi aszalt paradicsomért teljesen oda vagyok Egycsipet, irtó finom volt!
Tetszik az olajos változat is, nyár ízei egy üvegben zárva :)

Petra írta...

Idén én is megpróbálkoztam vele. (olívaolaj, bazsalikom, bors, fokhagyma) A többségében rozmaringos, szőlőmagolajos változat is jól hangzik. Nagyon guszták, már üvegen keresztül is. Biztos szuperek lesznek. :)))

egycsipet írta...

Köszi lányok! :)

Ami, aszaljak szárazra idén is? ;))

Petra, írtál/írsz róla bejegyzést? Kíváncsi vagyok, hogy sikerült, milyen tapasztalataid vannak. :)
A szőlőmagolajos sokkal finomabb (nekem), jobban érződnek a fűszerek az ízén, de mondjuk még fog érni, majd 1-2 hónap után nyilatkozom... :D

ungerzsuzsi írta...

Kedves Egycsipet! Most találtam a blogodra a likőrök kapcsán, már megyek is mogyorót pirítani, de még gyorsan leírom az aszalt paradicsomos tapasztalataimat :) Tavaly aszaltam először, sok volt a kertben, sok aszalványom lett. Én addig aszalom, amíg összenyomva nem jön belőle lé, de nem túl száraz. Állítólag túlaszaltam, de nem szerettem volna, ha sok nedvesség marad benne és megromlik. Ki tudja, milyen lesz a termés idén? A paradicsomokat görög fűszerkeverékkel (nem bolti, onnan hoztuk), 2-3 gerezd fokhagymával és némi sóval rétegeztem az üvegekbe (2-3 dl-esek) és sima aldis olívaolajat öntöttem rájuk. Több olívaolajat végigkóstoltam előtte, ne kövezzen meg senki, de szerintem ezzel lett a legfinomabb a végeredmény. Legalább egy hónapot állt benne, mire kezdte átjárni az olaj a paradicsomot. Most majdnem egy évesek a meglévő üvegek és semmi bajuk. A mai cukkinis tésztát is a mennybe emelte :)
És most megyek a konyhába... :)

egycsipet írta...

Kedves Zsuzsi,

bocsi, hogy csak most jelentkezem - nyaraltunk. :)
Köszönöm szépen, hogy megírtad a tapasztalataidat! :) A só nálam kimaradt (illetve én sóval aszaltam a paradicsomot), ki fogom próbálni a rétegezésnél is, jó ötlet, köszi! :)
Én is azért aszalom meg "alaposan", hogy kevésbé legyen romlékony - eddig bevált, de azért tervezem kikísérletezni, hogy mi az a nedvesség, amit még elbír.

Nálam: a szárazra aszalt csak kicsit vette fel az olajat, viszont megmaradt olyannak, mint eredetileg - színben és ízben (az előző évben szárazra aszaltak olaj nélkül megbarnultak). Szuperül fel lehetett használni - még van belőle és nincs semmi baja.

Csináltam olyat is, mint te, ami kissé nedvesebb maradt. Ezt amikor beüvegeztem, hőkezeltem és úgy tettem fel a "kamrapolcra" (a többit hűtőben tartottam), van még egy üveggel, amit szándékosan nem bontottam meg - már lassan aktuális lesz, de ránézésre semmi baja.
Amit korábban bontottam ebből a változatból, az finom volt. Idén tervezem, hogy készítek olyat is, amit még kevésbé fogok megaszalni, remélem, azzal is sikerem lesz, és nagy bátran :D megpróbálom majd hőkezelés nélkül is, remélem, kibírja hűtés nélkül is és nem fog megromlani. :)

off: remélem, ízleni fog a likőr, örülök, hogy megtetszett a recept! :))

Unknown írta...

Sziasztok!
Kis segítséget kérnék, illetve tanácsot!
Aszalógéppel aszaltam paradicsomot, nem is keveset, kevés sóval meghintve, ahogy írta a leírás. Minden jól ment, szuper lett az eredmény. Gondoltam elteszem "télire", így hát mivel azt olvastam hogy oliva olajban lehet tartósítani, én is ezt tettem. Üvegbe tettem a paradicsomokat, majd nyakon öntöttem olajjal, ellepte az összeset, majd a hűtőbe tettem (azt írták így kell). Eltelt két hét. Most úgy áll a dolog, hogy az olaj enyhén zavaros, fehéres jellegű, nem penésznek látszó dolog úszik a paradicsom szeletek körül, nem túl bizalomgerjesztő, mintha megromlott volna! Lehetséges, hogy tönkrement? Mit rontottam el? Kevés volt a só? Vagy más is kellett volna bele?
Köszi előre is a válaszokat!

egycsipet írta...

Szia Judit,
vedd ki a hűtőből, tedd ki a konyhaasztalra és hagyd szobahőmérsékletűre "melegedni". Ha eltűnnek a pöttyök belőle, akkor semmi baja. Az olívaolaj nálam is csinált már ilyet, kis "foltokban" meg szokott dermedni a hűtőben, gondolom ha még hidegebbre van téve, akkor az egész megdermed, mint a zsír.
Ha a pöttyök nem tűnnek el (amit nem tartok valószínűnek), akkor viszont esélyes, hogy megromlott, ennek az okát viszont így látatlanban sajnos nem tudom megmondani.
csipet

Ecka írta...

Segítség! Elkészítettem a leírás alapján az aszalt paradicsomot. Nem aszaltam csontszárazra, csak épp egy picit még rugalmasra, de levet nem engedett. Szépen üvegekbe raktam, felöntöttem oliva-napraforgóolaj keverékkel és a kamrapolcra került. Kb. 2-3 hét után azt tapasztaltam, hogy buborékok keletkeznek benne, és kinyomják az olajat az üvegből.. mit csináltam rosszul?

egycsipet írta...

Szia Detti,
őszintén szólva fogalmam sincs róla. Én még ilyennel nem találkoztam. :O Az íze milyen a paradicsomnak, megkóstoltad?
Írtam a bejegyzésben, hogy hűtőben tartom az üvegeket. Nincsenek tapasztalataim a kamrás tartással kapcsolatosan, illetve én anno arról azt olvastam, hogy úgy könnyebben megromolhat a paradicsom. Ezt el tudom képzelni, azaz hogy a buborékok esetleg valamilyen erjedés miatt bekövetkező gázképződés eredményei (ezért nyomja ki az olajat), de biztosan nem tudom megmondani neked.
Meg kellene kóstolni a paradicsomot és ha nincs baja, én a helyedben áttenném egy új üvegbe, feltölteném olajjal és betenném a hűtőbe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...