2011. augusztus 2., kedd

Karfiol rakottas

Bocs, eltűntem. Nincs különösebb oka - bár ráfoghatnám a szürkeségre (amiben képtelen vagyok fotózni), vagy néhány negatív blopper-tapasztalatra, vagy akár a lustaságra is...ez mind-mind jó ok lehetne, de inkább nem fogok semmire semmit. Egyszerűen így alakult. :)
Hogy ne legyek ilyen anti és mondjak valami jót is: szombaton egy szuper délutánt tölthettem együtt Amival és még néhány kedves leányzóval. Lányok, nagyon jól éreztem magam, öröm volt személyesen megismerni titeket! Ami, neked pedig külön, ezúton is szeretném megköszönni a meghívást! :)) Puszi!


Vissza a címben szereplő ételhez... Még a múlt héten készült, egyszerű és finom rakottas, amit különösen zöldségpártiaknak érdemes kipróbálni. Általában másképpen szoktam karfiolt rakni, rizzsel, de ezt most hanyagolni szerettem volna. Ötletelés közben jutott eszembe Anikó egyik receptje, innen jött a sajtszósz ötlete, amit ezúton is köszönök! ;)
A karfiolt rózsákra szedtem, majd ízesített, lobogva forró vízbe eresztettem és abban félpuhára főztem. A darált húsból egyszerű pörköltet készítettem: ehhez a hagymát kevés olajon megdinszteltem, a darált húst hozzáadtam, kevergetve lepirítottam, majd pirospaprikával, őrölt borssal, bazsalikommal és némi sóval ízesítettem. Kevés vizet engedtem hozzá és egy szép (napon érlelt, hámozott és darabolt) paradicsommal együtt rövid idő alatt megfőztem. A tejszínt felmelegítettem, beletettem egy nagy kupac sajtot és némi sóval és borssal együtt addig főztem, amíg a sajt teljesen elolvadt benne.
Ennyit az előkészületekről, a befejezés sem volt sokkal bonyolultabb: egy tűzálló tálat kiolajoztam, erre kerültek a karfiolrózsák, amiket egy villával szétnyomkodtam - nem pépesre, csak annyira, hogy a rózsák szétessenek. Következett a sajtszósz, majd a pörkölt, ezt befedtem sajtszeletekkel és a tetejére vékony paradicsomkarikákat ültettem. Ezeket finoman sóztam, végül az egészet előmelegített, 190 °C-os sütőbe toltam. Pirulásig sütöttem.


Hozzávalók...
...a karfiolhoz:
1 közepes fej karfiol, 1 evőkanál vegamix, só és egy kevés szódabikarbóna (elhagyható);
...a pörkölthöz: egy kisebb fej vöröshagyma, kb. fél kg sertéscomb (vagy más húsféle tetszőlegesen), egy nagyobb paradicsom, evőkanálnyi (szőlőmag)olaj, pirospaprika, só, bors, bazsalikom;
...a sajtszószhoz: 2-2,5 dl tejszín, 35-40 dkg trappista, só, bors;
...továbbá a tetejére: ízlés szerinti mennyiségben reszelt sajt vagy sajtszeletek és 2-3 paradicsom vékony szeletekre vágva.
Felhívnám a figyelmet, hogy a mennyiségek csak hozzávetőlegesek, ugyanis amikor készült az étel, éppen elemtelen volt a mérlegem - tényleg, erre is foghatnám... :)) A sajtszósz készíthető besamelből, úgy szerintem jobban összeáll, tejszínnel hígabb-szaftosabb lett a végeredmény.

10 megjegyzés :

Éva írta...

Nagyon guszta lett a végeredmény! Szívesen megkóstolnám, de csak azért hogy elég sós-e?:-))
A hétvégi bulitokról már olvastam beszámolót, jó lehetett!

Petra írta...

Én is másképpen szoktam készíteni, de nagyon jól hangzik. Különösen a sajtszósz. :)

Otthon Művek írta...

Hát ez valami istenien néz ki!

Ami írta...

Ez valami überguszta, Csipet!!!! Imádom a karfiolt és rajta az a sült paradicsom...nyami!

Örülök, hogy elfogadtad a meghívást és hogy jól érezted magad! No meg hogy végre megismertelek! :)))

Bianka írta...

Finom lehet és a kép is nagy guszta

Kati írta...

Nagyon guszta lett a rakottasod, tetszik.

babette írta...

Ez aztán az ötlet! Nagyon jó!!!Van egy fej karfiolom. Magamnak megcsinálom így a többiek meg egyék rántva:)

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :))

Ami, köszönöm! :)

Barbette, remélem, ízleni fog neked is! :)

egy pici írta...

Nagyon guszta! és nagyon jól hangzik a reci!Imádom a karfiolos kajákat:)

egycsipet írta...

Egy pici, köszönöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...